3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialBanii romanilor relanseaza turismul in Gyula

Banii romanilor relanseaza turismul in Gyula

– Destinatiile turistice din Ungaria au atras sute de mii de turisti romani.

– Acestia prefera orasele din apropierea granitei, unde preturile sunt mult mai mici decat in Romania.

Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, romanii au descoperit turismul in zona transfrontaliera si au luat cu asalt strandurile din Ungaria. strandul din Gyula, orasul romanilor din Ungaria, a devenit vestit in toata Europa si a avut un profit urias in 2007. Profituri mai mari au avut si strandurile din Oroshaza, Hajduszoboszlo si Batania, iar conducerile acestora spun ca totul se datoreaza in primul rand turistilor romani.

Strandul din Gyula a dat lovitura

Strandul "Baile Cetatii" din Gyula este renumit in toata Europa. In fiecare vara aici sosesc zeci de mii de turisti din Germania, Austria dar in ultima perioada, cei mai multi sunt din Romania. Anul trecut se practica turismul de o zi, adica oamenii veneau, se distrau si plecau acasa. In acest an, autoritatile au schimbat strategia. In Gyula a fost dat in folosinta primul hotel de 4 stele si au fost construite zeci de pensiuni. Oaspetii romani, cum le place proprietarilor de pensiuni sa-i numeasca pe turistii romani, vin si stau mai multe zile. Isi inchiriaza camere in pensiuni cu 10 euro/persoana/noapte fara mic dejun sau cu 12-14 euro/persoana/noapte, cu micul dejun inclus. Pentru ca stiu ca romanilor le place sa manance bine, proprietarii de pensiuni pregatesc cate un mic dejun bogat si de multe ori, dupa-amiaza organizeaza cate o petrecere la ceaun, unde gatesc vestita tocana de Gyula pentru oaspeti.

Orasul Gyula a fost modernizat pe bani europeni si acum are un aspect curat, mai frumos si mai atractiv. In 2007, strandul a avut un profit de 90 de milioane de forinti (adica 1.335.000 RON) , cel mai mare profit din ultimii ani. Desi in 2008 temperaturile exterioare nu se ridica la nivelul celor din 2007, turistii sunt mai numerosi si conducerea strandului spera ca va obtine un profit chiar mai mare. Au fost angajati absolventi ai Liceului romanesc din Gyula pe perioada vacantei, studenti care invata in Romania sau chiar romani care au vrut sa munceasca ca sezonieri la strand tocmai pentru a putea comunica mai bine cu turistii romani. Toate terasele din incinta strandului au vanzatori si chelneri care vorbesc romaneste. Romanii stiu sa se distreze. Vin cu familia, desi biletul de intrare costa 1.800 de forinti de persoana/zi (27 RON). Apoi, nu rateaza nici un bazin, iar cele mai cautate sunt cele cu apa termala. si supraveghetorii de la bazine vorbesc romaneste.

"Oaspetii din Romania se plang ca au reumatism. In bazinele cu apa termala nu poti sa stai prea mult, fiind prevazuta o durata maxima in functie de temperatura apei. Noi supraveghem bazinul si care depaseste durata il atentionam", spune Gyorgy, un tanar maghiar care vorbeste binisor romaneste. Dupa o baie buna, urmeaza o masa buna. "Romanii vin la terasa cu toata familia si isi iau meniuri, apoi o bere pentru adulti si sucuri la copii. Terasa noastra s-a marit in ultimii doi ani tocmai datorita lor. Turistul maghiar vine cu geanta frigorifica, cu sandviciuri de acasa, bere si sucuri cumparate din alimentara. Dupa cum cheltuiesc oaspetii romani banii la noi la strand ne face sa credem ca in Romania viata e mai usoara ca-n Ungaria si salariile mai mari", spune Anna, o vanzatoare de la una din terasele strandului din Gyula. O bere la pahar costa aproape 1 euro, iar la sticla 1,5 euro.

strand in modernizare

Deoarece vin tot mai multi turisti si multi din Romania, conducerea strandului a inclus in strategia de marketing dezvoltarea si cresterea numarului de bazine. Cum tot mai multe familii vin impreuna cu copiii, conducerea statiunii a decis construirea unor noi bazine pentru acestia. A fost dat in folosinta un teren de joaca care este foarte cautat de catre micii turisti. Au fost schimbate dispozitivele de filtrare si de rotire a apei la bazinele cu valuri, iar managerii doresc dezvoltarea sectorului welness care se afla in interior tocmai pentru ca si in perioada de iarna strandul sa functioneze la capacitate mare. In acest an, ei au obtinut calificativul de cel mai inalt grad in categoria apelor termale care ofera efecte benefice. Insa, la Gyula toata activitatea turistica are loc in zona Cetatii, unica in Europa, iar strandul poarta numele de "Baile Cetatii".

O istorie indelungata

Prima atestare documentara a Cetatii de la Gyula a fost in anul 1313, ca apoi timp de aproape 200 de ani sa nu se mai stie nimic despre ea. In 2 septembrie 1566, orasul cade in stapanirea turcilor, iar in 9 ianuarie 1695, Cetatea revine in mainile crestinilor. In 1711 are loc un mare asediu asupra cetatii, iar in 1714 vin primii colonisti in oras. Cativa ani mai tarziu sunt mentionate mai multe familii maghiare si sarbe care locuiesc la Gyula. In Cetatea Gyula vin germani adusi din Renania. In 1735, capitanul Pero Seghedinat inconjura cetatea, iar Janos Sebestyen cere liderilor Cetatii sa se predea curutilor, adica soldatilor din armata ultimului principe independent al Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea, insa Cetatea refuza capitularea. O epidemie de ciuma loveste intreaga zona si mor cateva mii de oameni. Mai multe incendii si inundatii produc pagube insemnate de-a lungul secolului. In 25 iunie 1857 are loc vizita imparatului Austriei, Francisc Iosif I si a imparatesei, iar de la 1 octombrie 1857 orasul maghiar se contopeste cu cel german, in orasul Gyula. In 1960 a avut loc o mare restaurare a Cetatii, care devine simbolul orasului. Cetatea este foarte bine conservata, unica cetate de caramida din Europa care a rezistat de-a lungul secolelor.

Baile Cetatii, un strand pentru orice varsta
 
Centrul terapeutic din Gyula are o suprafata de 2.000 metri patrati si functioneaza pe tot parcursul anului, sub supravegherea specialistilor in reumatologie, fizioterapie si a medicilor sportivi. strandul "Baile Cetatii" dispune de 19 bazine si a fost cotat de Uniunea Ungara a Centrelor Balneoclimaterice cu calificativul de patru stele, adica cea mai inalta categorie in domeniu strandurilor si al bailor termale. Turistii se pot distra intr-un parcul secular desfasurat pe 8,5 hectare al Castelului Almassy. Bazinele termale si wellness, paradisul acvatic al copiilor, bazinele cu valuri artificiale si jacuzzi, toboganele uriase, respectiv bazinul sportiv de 50 m, care poate fi folosit si iarna, ofera distractie perfecta. Centrul wellness cu iluminatie speciala poate fi utilizat si dupa inchiderea programului bailor termale, unde conditiile pentru un mod de viata sanatos sunt asigurate de 10 elemente acvatice speciale, doua saune si doua cabine cu aburi. Apa termala care alimenteaza strandul are 72 ºC si a forajele au ajuns pana de la o adancime de 2005 metri. Ea are efecte terapeutice benefice in primul rand pentru bolile aparatului locomotor, pentru tratamente de reabilitare posttraumatica si postoperatorie, precum si pentru boli ginecologice cu inflamatii cronice. Baile Cetatii au o apa termala alcalina, cu continut de hidrocarbonat si cloruri, de culoare maronie datorata continutului mare de substante minerale.

Cele mai citite

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă