17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBani multi pentru proiecte gresite

Bani multi pentru proiecte gresite

» Constructia de locuinte sociale in Bistrita este in pericol din cauza unor erori de estimare ale firmelor de proiectare

Estimarile gresite ale unor firme de proiectare bucurestene au incurcat socotelile Primariei Bistrita. Municipalitatea a contractat in 2006 un imprumut de la Raiffeisen Bank pentru reabilitarea a 33 de strazi din municipiu si constructia de locuinte sociale, in baza calculelor facute de cele doua firme proiectante in studiile de fezabilitate. Odata, insa, cu elaborarea proiectelor tehnice de catre aceleasi firme, s-a constatat ca banii imprumutati nu ajung si pentru strazi si pentru locuintele sociale.
SC Consilier Construct si SC Maxidesign din Bucuresti au castigat, prin licitatie, dreptul de a elabora studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru modernizarea celor 33 de strazi din Bistrita, pentru suma de 176.341 lei, fara TVA. Proiectul a intrat in impas, exact cand firmele care au realizat studiile de fezabilitate si proiectele tehnice si-au dat seama ca au gresit calculele privind suprafetele care urmau sa fie asfaltate.
Primarul Bistritei, Vasile Moldovan, a declarat ieri ca, daca suma estimata in 2005 de proiectanti s-a ridicat la circa 24 de milioane de lei, acum, aceiasi proiectanti au apreciat ca, la final, costurile se vor ridica la peste 30 de milioane de lei. Banii din creditul contractat de la Reiffeisen sunt acum insuficienti.
Primarul a propus, ca solutie pentru acest impas, amanarea constructiei locuintelor sociale, iar restul banilor imprumutati sa fie folositi pentru plata celor sase firme care lucreaza la reabilitarea drumurilor.
Firmele vor fi taxate pentru greseala facuta prin retinerea garantiei depuse, care se ridica la 30% din valoarea totala a contractului semnat cu Primaria Bistrita.
Reprezentantii firmei SC Consilier Construct Cluj si Bucuresti nu au comentat declaratiile primarului Vasile Moldovan pana la inchiderea editiei.

Fostul viceprimar, deputatul Ioan Turc (PNL), initiatorul proiectului de construire a locuintelor sociale, a declarat ca nu doreste sa comenteze eroarea firmelor, insa PNL si reprezentanti sai in Consiliul Local se vor opune amanarii constructiei de locuinte sociale. "Raman ferm pe pozitie si reprezentantii PNL in Consiliul Municipal la fel. Strazile sunt importante, dar oricum reabilitarea lor este conditionata de programul ISPA de reabilitare a infrastructurii, asa ca in acest an trebuie sa ne concentram pe locuintele sociale. Drumurile pot fi asfaltate printr-o extensie a creditului initial deoarece gradul de indatorare al Primariei Bistrita este de doar 5%", a declarat Turc.

Cele mai citite

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă