În Banatul Montan sunt peste 600 de producători autorizaţi de răchie, care fac sunt membri ai Asociaţiei Producătorilor de Răchie. Şi-au înregistrat brandul la Ministerul Agriculturii şi şi-au creat un blog de promovare. Producătorii de răchie caută un investitor pentru a-şi putea vinde produsul în toată Europa. Un alt produs bio, extrem de căutat este mierea cărăşană. Apicultorii cărăşeni şi-au creat un site specializat prin intermediul căruia îşi pot face cunoscute şi chiar comercializa produsele.
Răchie promovată pe Internet
Răchia de Banat este un produs distilat al cărui renume a trecut de graniţele zonei. Pentru a-şi putea promova răchia, producătorii s-au constituit în Asociaţia Producătorilor de Răchie din Banatul Montan. Preşedintele acestei organizaţii este chiar primarul comunei Fârliug. „În Banatul Montan se produce răchie din fructe, cum ar fi prune, mere, pere sau chiar mere sau pere cu prune”, a declarat Ioan Borduz, preşedintele Producătorilor de Răchie din Banatul Montan. Pentru a-şi promova produsul, el a înregistrat marca „Răchie de Banat” la Oficiul Naţional de Mărci şi a reţinut brandul la Ministerul Agriculturii. „Răchie de prune din Banatul Montan” a devenit marcă înregistrată în Comunitatea Europeană. Distilatul este acum promovat şi pe Internet. A fost creat blogul http://rachie-banateana.blogspot.com/. În acest fel au fost atraşi vizitatorii. Bănăţenii au reuşit să-şi vândă răchia în ţară, dar îşi doresc ca produsul lor să poată ajunge în magazinele de specialitate din România şi din Europa. Primul pas a fost deja făcut. „Avem un CD de promovare şi un pliant, editate în limba română şi în limba sârbă”, a declarat Ioan Borduz, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Răchie din Banatul Montan. Pentru a ieşi cu răchia în Europa, bănăţenii trebuie să-şi rezolve o problemă spinoasă. Distilatul este produs în cazane de cupru, ceea ce o face mult mai bună şi îi dă un gust deosebit, susţin producătorii. Dar, conform standardelor de calitate din Uniunea Europeană, nu sunt acceptate decât produse distilate în cazane de inox. „Este vorba de răchia produsă în zona văii Pogănişului, Fârliug, Zorlenţu Mare. Spre deosebire de răchia produsă în zonele montane, aceasta are o dulceaţă în plus generată de faptul că zona văii Pogănişului este situată la interferenţa dintre munte şi câmpie. Aici soarele răsare mai devreme şi apune mai tîrziu decât în zonele montane, iar fructul din care se face răchia, respectiv pruna, expusă la soare mai mult timp, are mai multă zaharoză în componenţă, rezultând din prelucrarea sa o răchie mai dulce”, arată blogul de promovare al răchiei. După ce au „ieşit” în lume cu ajutorul Internetului, producătorii de răchie din Banatul Montan au constatat că numărul turiştilor care vin în zonă este în creştere. Aceştia spun că doresc produse tradiţionale şi de calitate, ceea ce aduce Banatul Montan în topul preferinţelor lor.
Mierea cărăşană, un produs bio căutat în străinătate
Un alt produs cu care zona se mândreşte este mierea de albine bio. La adresa http://mierecarasana.ro, apicultorii pot să-şi facă cunoscute serviciile şi produsele. Însă unii apicultori au reticenţe în faţa on-line. Site-ul propune produse apicole care au căutare. Daniel Drăgoi este unul dintre apicultorii ale cărui produse sunt comercializate on-line. Propolisul Drăgoi este unul dintre aceste produse prezentate pe site, la preţul de 25 de lei pentru 100 grame. Mierea de salcâm Drăgoi sau mierea de salcâm Caiman poate fi cumpărată la 18 lei/kilogramul.
Marketing pentru ceara de albine
Un alt produs este ceara de albine, care prezintă însuşiri emoliente, cicatrizante, silagoge (stimulent al salivaţiei), epilatoare, antiinflamatorii şi nutritive asupra tegumentului. În funcţie de cantitatea comandată, preţul variază de la 18 la 20 de lei pe kilogram.