Pentru cele 1.050 de joburi scoase pe piata clujeana, cei doi retaileri mai au nevoie de inca 300 de oameni
Comerciantii care deschid zecile de magazine din mall-uri nici nu stiu ca risca sa nu-si gaseasca angajati
Hipermarche-urile Auchan si Carrefour, care si-au anuntat oficial deschiderea in octombrie, nu au reusit, cu toate eforturile depuse de a-si populariza oferta, sa gaseasca angajati pentru toate pozitiie scoase pe piata. "Carrefour a reusit sa gaseasca personal pentru numai 450 de joburi din cele 600 necesare, iar Auchan, din 450 de locuri de munca, mai are nevoie de circa 150 angajati" a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don.
Cu toate acestea, selectia pentru Carrefour a reunit 2.000 de candidati, insa numai un sfert au corespuns nevoilor angajatorului francez. "Ne confruntam cu o problema foarte serioasa pentru ca, desi sunt persoane fara un loc de munca, acestea nu sunt compatibile nici chiar cu slujbe care necesita un nivel de competente redus", a declarat Don, care considera drept principala cauza a acestei stari de fapt sistemul educativ si formativ din Romania. El a explicat ca, in lipsa unor reforme profunde atat in sistemul de formare profesionala, cat si in legislatia pentru ajutoare sociale, aceste situatii sunt doar inceputul celei mai mari crize de pe piata muncii locale. "Angajatorii s-au plans ca, desi au anuntat posturi de lucratori comerciali, candidatii vor numai slujbe "la calculator, sau in birou", si salarii mult peste nivelul pietei, a spus directorul AJOFM Cluj".
In acest moment, Don apreciaza ca va fi extrem de dificil de acoperit nevoia imediata de joburi numai a celor doua mall-uri, Polus Center si Iulius Mall, in conditiile in care numarul total de joburi vacante este de peste 4.400 in circa 35 de zile.
Solutii
O solutie pentru rezolvarea crizei ar fi, in opinia lui Daniel Don, reconvertirea profesionala masiva a fortei de munca care a lucrat in domeniul lohn-ului textil, catre ocupatia de lucrator comercial. "Legea prevede urmarea unor cursuri agreate de trei luni pentru aceste meserii, insa AJOFM nu are suficiente fonduri pentru a acoperi costurile acestora". Totodata el a explicat ca exista fonduri Phare aprobate pentru reconversie, care, ar putea fi redirectionate in acest sens.