5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialAtenţie la chilipiruri: maşini bulgăreşti cu acte false

Atenţie la chilipiruri: maşini bulgăreşti cu acte false

Poliţiştii de frontieră din Constanţa se confruntă în ultima vreme cu un nou fenomen: autoturisme cu numere bulgăreşti, care au certificate de înmatriculare false. ”De la începutul anului până acum au fost depistate nouă autoturisme cu acte contrafăcute (patru în ianuarie şi cinci în februarie), dintre care opt cu certificate de înmatriculare false şi unul cu ITP fals”, a declarat pentru „România liberă“ Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa.

Cel mai recent caz a fost descoperit în punctul de trecere a frontierei Negru Vodă, în cursul zilei de luni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu, în vamă au ajuns doi cetăţeni români cu un autoturism marca Volkswagen Golf, cu numere de Bulgaria. În urma verificărilor a rezultat faptul că certificatul de înmatriculare al autoturismului era fals.

Conducătorul auto, C.B.I., în vârstă de 34 de ani, a declarat faptul că a fost rugat de proprietarul autoturismului, pasager pe locul din dreapta, să efectueze o călătorie în Republica Bulgaria. ”Proprietarul autoturismului, S.C. în vârstă de 45 de ani, domiciliat în judeţul Constanţa, a declarat faptul că a cumpărat autovehiculul de la un cetăţean bulgar, în schimbul sumei de 2.500 euro, primind certificatul de înmatriculare fără a cunoaşte că este fals”, a precizat Marius Niculescu.

Pe 19 februarie a avut loc  o altă descoperire. De date aceasta este vorba despre un Opel Zafira, pe care proprietarul, un tulcean de 36 de ani, a plătit, într-un târg din Bulgaria, ceea ce a considerat a fi un chilipir: 600 de euro. Pe 18 ianuarie au fost descoperite două autoturisme cu acte false, un Opel Vectra şi un Alfa Romeo.

Atraşi de chilipiruri

În toate situaţiile este vorba despre maşini ieftine, chilipiruri, despre care proprietarii spun că le-au cumpărat cu câteva sute sau maximum mii de euro, cum este cazul de mai sus. Şoferii, care provin atât din Constanţa, dar şi din alte judeţe ale ţării, spun că au cumpărat maşinile de la târgurile auto din Bulgaria sau de la diverşi intermediari, fără a cunoaşte că actele sunt false.

De obicei sunt destul de bine falsificate, dar poliţiştii de frontieră, atunci când au suspiciuni, trec autoturismele în linia a doua şi verifică actele cu aparatură specială.

Chiar dacă sunt de bună credinţă, acest lucru nu îi ajută cu nimic pe cumpărători în faţa legii. În toate cazurile depistate, poliţiştii întocmesc actele premergătoare de cercetate penală pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. Poliţiştii de frontieră spun însă că toate cazurile depistate până acum sunt izolate.

”Nu se poate vorbi despre o filieră transfrontalieră care se ocupă cu plasarea unor maşini cu documente falsificate”, a conchis purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă. 

Poliţiştii de frontieră descoperă din ce în ce mai des, în vamă, autoturisme cu numere de Bulgaria
care au certificate de înmatriculare contrafăcute

Cele mai citite
00:01:22

VIDEO Marcel Ciolacu la Londra: „Statul român înțelege că fără sprijin pentru comunitate, tradițiile se pierd”

Premierul României promite investiții în educație, sănătate și sprijin pentru românii care doresc să revină acasă: „Numai prin servicii de calitate putem spera că...

Familia Sturdza vinde peste 4.000 de hectare de pădure statului român și cere 22 de milioane de euro

Pădurile sunt amplasate pe teritoriul comunelor Grințieș și Ceahlău, în apropierea Parcului Național Ceahlău Omul de afaceri Eric Ioan Sturdza, membru al cunoscutei familii Sturdza,...

Poluarea aerului atinge noi cote alarmante în România. Zonele cele mai poluate

Calitatea aerului în România s-a deteriorat în mod alarmant în noiembrie 2024, în special în marile orașe, unde concentrațiile de poluanți atmosferici au crescut...
Ultima oră
Pe aceeași temă