Procesul intentat de conducerea SC „Aris” SA Arad impotriva deciziei Consiliului Concurentei de a recupera ajutorul de stat acordat fabricii de strunguri a fost amanat. Aceasta, dupa ce judecatorii au primit noi probe in proces.
In timpul sedintei de judecata, avocatii Consiliului Concurentei au depus la dosar un raport de obiectiuni cu privire la expertiza contabila efectuata pe linie de concurenta, la cererea fabricii. Directorul general al grupului de firme „Astra Comind”, cea care detine pachetul majoritar de actiuni la „Aris”, Vasile Blidar, sustine ca „a fost vehement certat” de cei de la Consiliul Concurentei, pe motiv ca in unitate s-a investit mai mult decat era prevazut in planul de investitii.
„Am ramas consternat dupa ce am constatat ca aceasta situatie critica este continuata pe calea minciunilor si a dezinformarilor chiar si in fata Justitiei. Avocatii Consiliului Concurentei au sustinut in fata instantei ca am facut investitii mult mai mari decat cele prevazute, ceea ce ar veni in contradictie cu programul de restructurare. Ceea ce este o minciuna sfruntata, cu atat mai mult cu cat programul de restructurare a fost elaborat de AVAS, deci nu are nimic de-a face cu Consiliul Concurentei. De asemenea, s-a sustinut ca, formal, s-a efectuat o verificare la "Aris", din care a reiesit ca investitiile au fost depasite cu 35.900.000 RON, fapt care nu este adevarat. Aceste afirmatii nu au la baza nici un document. In fabrica nu a fost nimeni de la Consiliul Concurentei, deci nu s-a facut nici o verificare”, sustine Blidar.
Potrivit directorului, din afirmatiile reprezentantilor Consiliului Concurentei in fata judecatorilor nu reiese decat faptul ca aceasta institutie este clar impotriva dezvoltarii economiei romanesti, din moment ce a sustinut ca planul de restructurare nu este corect conceput pentru ca nu asigura viabilitatea societatii. „Nu inteleg cine le da dreptul acestor domni sa afirme ca nu am asigurat viabilitatea societatii, in conditiile in care "Aris" are comenzi de la parteneri straini pentru urmatorii cinci ani, iar investitiile facute au fost necesare, astfel incat fabrica s-a rentabilizat, iar interesul nostru este sa functionam”, a mai adaugat Blidar.
Totodata, directorul general al grupului „Astra Comind” a mentionat ca acuzele celor de la Consiliul Concurentei pot fi catalogate drept o nerusinare, din cauza ca toate constatarile le-au facut din Bucuresti, fara sa se deplaseze la Arad pentru a efectua o expertiza corecta. „Tot in raportul cu obiectiuni prezentat instantei ne mai acuza ca am importat utilaje din Germania si Elvetia pentru care nu am putut prezenta documente. Este o nerusinare sfruntata. Mai mult de atat, asta este deja treaba Parchetului, care, cred, ca daca ar fi fost ceva nereguli s-ar fi sesizat”, a adaugat acesta.
SC „Aris” este, acum, in pericol de a fi executata silit, dupa ce Consiliul Concurentei a constatat, dupa sase ani, ca scutirile de la plata unor datorii si penalitati au fost acordate fabricii fara respectarea legislatiei si solicita acum executarea firmei pentru recuperarea banilor. In anul 2000, pe cand se afla inca in proprietatea Statului Roman, fabrica a primit o scutire de datorii la bugetul de stat in valoare de peste 280 de milioane RON. Intre timp, in 2002, societatea a fost privatizata, iar noul patron a inceput sa faca investitii in fabrica.
Ulterior, insa, autoritatile statului au sustinut ca scutirile de taxe nu ar fi respectat legile concurentei si vor sa recupereze banii. Interesant este ca suma este solicitata de la noul proprietar, desi datoriile au fost acumulate in timpul in care fabrica apartinea statului.