Elevii arădeni au copiat pe rupte anii trecuţi la bacalaureat, iar inspectorul şcolar general prof. Mirela Aldescu nu i-a putut prinde pe profesorii care le-au permis absolvenţilor să „fure” bacalaureatul. În acest an, înregistrările din fiecare sală de clasă monitorizată video vor fi analizate, iar profesorii supraveghetori care nu şi-au făcut datoria vor fi penalizaţi. La rândul său, senatorul de Cluj, Mihail Hărdău, fost ministru al Educaţiei, a declarat că „se bucură” de ceea ce s-a întâmplat la examenul de bacalaureat şi a afirmat că rezultatele obţinute sunt cele apropiate de realitatea din învăţământ.
Lume necinstită
Necinstiţi au fost şi profesorii, dar şi elevii arădeni. Aceasta a fost concluzia Inspectoratului Şcolar Arad după analizarea înregistrărilor surprinse de camerele de supraveghere din acest an de la BAC. „Inspectoratul şcolar analizează înregistrările de la BAC. Cadrele didactice vor avea probleme. Vor fi date sancţiuni”, a declarat prefectul Aradului, Călin Bibarţ. Inspectorul şcolar general, profesoara Mirela Aldescu, a declarat că o parte dintre profesorii supraveghetori i-au lăsat un gust amar, atunci când a vizionat DVD-urile din sălile de examen. „Am identificat câţiva dintre ei. Vom lua măsuri atât cât ne permite metodologia”, a declarat Mirela Aldescu. Inspectorul şcolar general arădean a spus că va cere Comisiei de disciplină să analizeze aceste cazuri. „Ei nu şi-au făcut datoria. Unii dintre ei au stat în acelaşi loc şi nu au fost atenţi la elevii care aruncau cu fiţuici sau au discutat. Erau săli unde elevii au scos fiţuici şi totuşi au căzut”, a declarat Mirela Aldescu. Inspectorul şcolar general doreşte să afle dacă acei profesori care au permis sub ochii lor unor elevi să „fure” BAC-ul, sau chiar le-au dictat, fac la fel şi atunci când dau teste elevilor lor de la clase.
BAC-ul din acest an a fost unul foarte corect, susţine prefectul Călin Bibarţ. Şi pentru a nu mai exista probleme, şi examenul de titularizare a cadrelor didactice va fi unul de tip „Big brothers”. Adică, dacă elevii de la BAC au avut parte de un BAC corect, nici dascălii lor nu mai pot copia. În timp ce inspectorul şcolar general arădean explica situaţia BAC-ului, elevul arădean care s-a împuşcat cu arma tatălui său pentru că a ratat acest examen era înmormântat.
Bucuria lui Hărdău
La Cluj, inspectorul şcolar general, Anca Hodorogea, a catadicsit să ofere abia joi primele rezultate oficiale ale bacalaureatului. Ea a început să laude prestaţia celor opt elevi clujeni care au obţinut note de 10. Apoi, ea a vorbit despre cele trei licee în care nu a trecut nimeni examenul de bacalaureat. Este vorba de „Virgil Madgearu”, „Spiru Haret” şi Cuzdrioara. În opinia Ancăi Hodorogea, elevii nu au luat examenul pentru că au fost prost pregătiţi şi a afirmat că acest lucru a fost evident mai ales la elevii care proveneau de la şcolile de arte şi meserii şi care au urmat „calea ocolită” pentru a deveni absolvenţi de liceu. „Calea ocolită” se referă la faptul că ei se înscriu la liceu după finalizarea şcolii de arte şi meserii. „Mă bucur că s-a întâmplat aşa la bacalaureat, pentru că situaţia rezultată este aproape de realitate”, a spus Mihail Hărdău, fostul ministru PD al Educaţiei, în prezent senator.
Cifre îngrijorătoare
La Cluj, circa 54 la sută dintre elevi au luat examenul de bacalaureat. Promovabilitatea este în scădere cu aproape 11 procente, în comparaţie cu anul trecut, însă este mai mare decât media pe ţară. Doar opt elevi au luat note de 10 la examenul de bacalaureat. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că aceste rezultate sunt mai echitabile decât cele din anii trecuţi. Pentru a redresa învăţământul, fostul ministru al Educaţiei, Mihai Hărdău, a declarat că va propune reintroducerea examenelor de admitere în licee şi în facultăţi, pentru a-i tria pe elevi.