3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialAPDO Lider cere interzicerea manifestărilor Jobbik în România

APDO Lider cere interzicerea manifestărilor Jobbik în România

Europarlamentarul maghiar Szegedi Csanad anunţă pe pagina lui de Internet www.szegedicsanad.eu că, în luna martie, conducerea partidului extremist Jobbik de la Budapesta se va reuni la Târgu-Mureş. Gestul celor de la Jobbik este considerat de Csanad, care ocupă şi fotoliul de vicepreşedinte al partidului, o „piatră de hotar” după deschiderea biroului său de europarlamentar din Târgu-Mureş şi un semnal dat partidelor din Ungaria care trebuie să se implice activ în susţinerea demersurilor autonomiste ale ungurilor din Transilvania.

Românii nu sunt de acord cu iniţiativa Jobbik

Anunţul lui Csanad a provocat reacţia organizaţiei APDO Lider condusă de social-democratul Cornel Brişcaru, care a cerut autorităţilor să facă toate demersurile pentru a interzice această manifestare şi, totodată, închiderea de urgenţă a biroului celor de la Jobbik din Târgu-Mureş.

„Nu înţelegem cum este acceptată prezenţa şi activitatea, în România, a reprezentanţilor unei astfel de formaţiuni politice precum Jobbik, prin deschiderea inclusiv a unor birouri parlamentare, în condiţiile în care această formaţiune politică de extremă dreaptă, înregistrată într-un stat străin, prin membrii ei, promovează doar proiecte politice al căror mesaj public au rol vădit de a tensiona relaţiile între locuitorii unui teritoriu, atentând chiar la integritatea de stat”, arăta preşedintele APDO Lider, juristul Cornel Brişcaru, în momentul în care Csanad anunţa intenţia reunirii conducerii Jobbik la Târgu-Mureş.

Cum nu a primit nici un răspuns la demersurile sale, preşedintele APDO Lider a revenit ieri cu o scrisoare deschisă adresată autorităţilor în care atrage atenţia asupra pericolelor pe care le ridică o asemenea manifestare în luna martie la Târgu-Mureş. „Luând act de menţinerea deciziei formaţiunii politice de extremă dreaptă din Ungaria, Jobbik, de a convoca la Târgu-Mureş, o întâlnire a conducerii acestei formaţiuni politice, pentru data de 11 martie 2011, reluăm solicitarea adresată instituţiilor statului român, cu atribuţii în domeniul asigurării siguranţei naţionale a României, conform legii 51 din 1991, să se implice ca această întâlnire să nu aibă loc nici la Târgu Mureş, nici în altă localitate a României”, spune Cornel Brişcaru.

El spune că „obiectivele politice susţinute prin demersuri efective ale membrilor acestei formaţiuni politice pot fi încadrate ca încălcări ale legislaţiei româneşti în vigoare, legislaţie conformă cu cea europeană, recunoscută ca atare de către instituţiile europene, inclusiv de la momentul acceptării României ca stat membru al Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007”. Preşedintele APDO Lider atrage totodată atenţia că astfel de atitudini şi persoane, prin acţiunile lor, pot tensiona relaţiile din zonă, cu atât mai mult cu cât sunt organizate în luna martie când locuitorii din Mureş îşi aduc aminte de evenimentele de tristă amintire din martie 1990 de la Târgu-Mureş.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă