5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlegerile anticipate impart maghiarimea in doua

Alegerile anticipate impart maghiarimea in doua

Alegerile anticipate sunt privite diferit de liderii maghiarimii din Romania. Membrii UDMR si liderul formatiunii politice, vicepremierul Marko Bela, sustin ca nu este momentul pentru declansarea anticipatelor, dar ca, daca este nevoie, incep pregatirile pentru scrutinul care ar urma sa aiba loc in toamna. Demnitarul a declarat ca Uniunea isi asuma in continuare coalitia guvernamentala si spera ca dupa alegeri sa continue alaturi de Alianta „D.A.” proiectele demarate. In schimb, radicalii maghiari condusi de episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, sustin ca alegerile anticipate sunt benefice atat pentru maghiarime, cat si pentru romani.

UDMR considera ca alegerile anticipate vin intr-un moment prost

Presedintii organizatiilor teritoriale ale UDMR, reuniti sambata la Targu-Mures in cadrul unui Consiliu Consultativ, au fost de parere ca in Romania nu ar trebui organizate in acest moment alegeri anticipate. Aceasta pentru ca, sustin ei, tara noastra are in prezent alte prioritati, cum ar fi integrarea in Uniunea Europeana si reconstructia zonelor lovite de inundatii.
Liderul Uniunii, vicepremierul Marko Bela, a declarat, insa, ca Uniunea isi asuma in continuare coalitia de guvernare, desi are pareri diferite fata de subiectul anticipatelor. „Opinia unanima a Consiliului Consultativ este ca aceasta decizie, in acest moment, nu e binevenita. Insa, programul de guvernare este in continuare valabil, dezideratele din acesta sunt in continuare valabile. Cu toata aceasta opinie diferita de ordin tactic, in continuare ne asumam aceasta coalitie”, a spus Marko Bela.
Potrivit vicepremierului, liderii organizatiilor teritoriale au fost de parere ca, daca se impune, pot demara pregatirile pentru scrutinul care ar urma sa aiba loc in toamna. El a mai declarat ca UDMR se va prezenta in fata electoratului cu acelasi program ca la alegerile din 2004 si cu aceleasi liste electorale. Marko Bela a mentionat, insa, ca decizia finala in ceea ce priveste listele electorale si posibilitatea organizarii de prealegeri in partid va fi luata de Consiliul Reprezentantilor Unionali.

Radicalii maghiari pun noi conditii UDMR

Liderii miscarilor radicale din interiorul maghiarimii, cum ar fi Consiliul National Secuiesc, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Uniunea Civica Maghiara (UCM), reuniti tot sambata la Targu-Mures, au afirmat ca liderul UDMR a inchis prin aceste declaratii poarta spre un dialog maghiaro-maghiar. Aceasta, pentru ca alegerile anticipate ar trebui sa reprezinte un bun prilej pentru democratizarea comunitatii maghiare si pentru eliminarea PSD din viata politica romaneasca.
„Aceasta criza ar putea aduce democratizarea vietii politice si publice a maghiarilor din Transilvania. Maghiarimea este absolut dezamagita. Oamenii sunt saturati de politicieni de tip PSD romani de nationalitate maghiara. Totalitarismul comunist reintors in societatea maghiara din Romania ar trebui inlaturat. Acum ar fi timpul si cazul cand UDMR ar putea fi constrans la un dialog”, a declarat liderul CNMT, Laszlo Tokes.
Totodata, episcopul reformat a spus ca radicalii maghiari vor sustine UDMR, dar doar in anumite conditii. „Dorim sa ajungem la intelegere cu Uniunea lui Marko Bela in privinta organizarii alegerilor si a asigurarii reprezentarii parlamentare prin intelegere, pe principiile noastre de autonomie. Noi dorim o autonomie adevarata, nu cea din proiectul de lege a minoritatilor proiectat de expertii UDMR”, a mai spus Tokes.
Miscarile radicale au ajuns, sambata, la concluzia ca in conditiile in care dialogul este refuzat trebuie sa faca totul pentru a asigura reprezentarea maghiarimii in Parlament. „Suntem gata ca potrivit legii electorale sa facem tot ce e cu putinta pentru a dobandi reprezentarea in Parlamentul Romaniei”, a adaugat liderul CNMT.
La randul sau, liderul UCM, Szilagy Zsolt, a declarat ca radicalii maghiari nu vor sustine listele electorale ale UDMR daca echipa condusa de Marko Bela nu va cadea la intelegere. „Noi propunem ca toate fortele maghiare din Transilvania sa traga aceeasi caruta. Cei din UDMR nu vor sa traga caruta, ci sa se suie pe ea”, a spus Szilagy Zsolt. El crede ca alegerile anticipate ar trebui in mod obligatoriu sa declanseze prealegeri in sanul maghiarimii.
In caz contrar, Zsolt a adaugat ca maghiarimea va refuza sa voteze liste pe care sunt inclusi politicieni care spun ca demersul autonomist este de sorginte nazista, lucru ce ar putea face ca UDMR sa nu treaca pragul electoral.

Cele mai citite

Creștere accelerată pe piața deodorantelor din România: 12% în valoare și 14% în volum, în ultimul an

Piața deodorantelor a crescut semnificativ în ultimele 12 luni. Jucători importanți în acest sector, Dove - actualul lider de piață în segmentul destinat femeilor...

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...

China este interesată să cumpere din România lucernă și piei de bovine

În perioada următoare, vor fi deschise piețele din Tunisia și Kuweit pentru exportul de animale, anunță ANSVSA Una dintre destinațiile importante în care țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă