1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialAeroportul Targu-Mures, pasat intre Consiliul Judetean si Primarie

Aeroportul Targu-Mures, pasat intre Consiliul Judetean si Primarie

Conducerea Consiliului Judetean Mures, in subordinea careia se afla Aeroportul din municipiul resedinta a judetului, sustine ca lentoarea cu care se deruleaza lucrarile la noua aerogara a acestei unitati se datoreaza in exclusivitate municipalitatii care refuza in continuare sa aloce banii promisi. „Lucrarile sunt foarte putin avansate fata de data de 20 mai, cand trebuia sa aiba loc receptia”, a declarat presedintele CJ, Lokodi Edit. Ea s-a declarat nedumerita de faptul ca, desi consilierii locali din Targu-Mures au hotarat sprijinirea lucrarilor, Primaria amana virarea sumelor respective solicitand transformarea aeroportului in societate pe actiuni.
Presedintele CJ a afirmat ca aceasta conditie pusa de administratia locala nu se justifica acum deoarece, din protocolul incheiat intre parti se poate observa cu usurinta ca municipiul nu are cum sa iasa in pierdere in urma investitiei. „Scrie acolo ca dupa reorganizarea RA Aeroport in societate comerciala, Consiliului Local ii vor reveni actiuni echivalente cotei parti din valoarea totala, in cazul patrimoniului privat, sau cota parte din redeventa, in cazul patrimoniului public”, a spus Lokodi Edit.
Potrivit sursei citate, sumele investite de fiecare dintre institutii pana acum sunt monitorizate la zi si se vor transforma in actiuni. „Investitiile de capital ale CJ sunt de 14,7 miliarde lei in 2003, 16,3 miliarde anul trecut si 22,4 miliarde alocate pe 2005”, a mai spus Lokodi Edit. Ea a adaugat ca Primaria Targu-Mures nu a virat in acest an cele 3 miliarde lei aprobate de CL si, mai mult, exista restante de 2 miliarde lei din 2004, din care a fost virat, dupa indelungi insistente, doar 1 miliard.
La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean, Petru Fratean, a spus ca transformarea aeroportului in societate comerciala ar fi sinonima cu falimentarea acestuia. „Daca ar fi facut societate comerciala, ar da faliment a doua zi, pentru ca nu-si poate suporta cheltuielile de functionare. Cand va putea sa le suporte, il vom transforma in societate comerciala”, a spus Fratean.
De cealalta parte, reprezentantii Primariei au declarat ca in conditiile actuale aeroportul nu are nici cea mai mica legatura cu municipalitatea. Astfel, directorul economic din cadrul administratiei locale, Kiss Imola, a declarat ca aeroportul nu este in proprietatea sau administrarea Primariei si a dat vina pe Curtea de Conturi.
„Noi am fost atacati de Curtea de Conturi pentru ca am platit anumite lucrari pentru investitii la acest obiectiv. Problema s-a reglat in instanta”, a spus Kiss Imola. Acesta a completat ca in total, pana in prezent, municipalitatea a virat la aeroport circa 8-10 miliarde lei, adica echivalentul a circa 10 la suta din actiunile unitatii daca s-ar transforma in societate pe actiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă