7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecial400 de dosare de insolventa înregistrate la Tribunal în mai putin de...

400 de dosare de insolventa înregistrate la Tribunal în mai putin de doua luni

Vacanţa judecătorească a oferit un bun prilej pentru creditori de a cere insolvenţa unor firme importante, mizând probabil pe faptul că o asemenea acţiune în instanţă va determina firmele cu datorii să îşi achite debitele, informează ziarul Obiectiv de Suceava.

Conform unei situaţii puse la dispoziţie de Tribunalul Suceava, în intervalul 11 iulie – 31 august a.c., la secţia de contecios administrativ şi fiscal din cadrul acestei instanţe au fost depuse nu mai puţin de 405 cereri de deschidere a procedurii insolvenţei, un număr fără precedent dacă se face raportarea la perioada corespunzătoare a anului trecut, când, pe timpul verii abia se înregistrau câteva zeci de asemenea cazuri.

Printre cei care au primit, din partea creditorilor „cartonaş galben” se numără firme cu un bun renume în judeţ, în special din sectorul construcţiilor dar şi din desfacerea de produse farmaceutice, dar şi din activitatea de distribuţie a mărfurilor industriale ori din exploatarea şi industrializare a lemnului. Cele mai multe firme care au probleme cu solvenţa sunt totuşi din zona comercială, un şir întreg de astfel de societăţi ajungând pe masa judecătorului sindic cu problemele mari pe care le au cu creditorii.

Cotidianul Obiectiv de Suceava anunţa încă din primăvara acestui an faptul că sute de dosare de faliment aşteaptă să fie înregistrate la Tribunalul Suceava în perioada următoare. Motivul acestui aflux fără precedent al dosarelor de faliment care se înregistrează la Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului judeţean nu ar reprezenta, cum ar părea la prima vedere, dorinţa creditorilor de a recupera ce se mai poate de la firmele cu probleme financiare, fiind vorba pur şi simplu despre o afacere pe care firmele de insolvenţă de tip IPURL (Îtreprindere Profesională Uninominală cu Răspundere Limitată, n.r.), au identificat-o şi pe care au pus-o imediat în practică.

Pentru firmele pentru care s-a dispus dizolvarea de către registrul comerţului se impune lichidarea. Aceasta se poate face prin radierea lor de la ORC, situaţie în care firmei de insolvenţă care se ocupă ce această operaţie i se decontează suma de 1000 de lei (10 milioane de lei vechi) sau se cade la înţelegere la o anumită sumă cu patronul firmei care urmează să fie radiată.

În cazul în care se cere în instanţă deschiderea procedurii de faliment a acestui gen de firme, lichidatorul poate spera la un câştig important.

În doi ani de criză – 2009 şi 2010, 1000 de firme sucevene au intrat în în procedura insolvenţei sau în faliment . În această vară, în mai ţuţin de două luni, s-au depus la Tribunal peste 400 de cereri de insolvenţă sau faliment. Fie că declanşarea acestor proceduri a fost cerută de creditori sau chiar de patronii ajunşi la capătul puterilor în lupta cu economia de piaţă, această cifră vorbeşte de la sine despre impactul reaşezării relaţiilor economice, financiare şi fiscale l-a avut asupra firmelor din judeţ.

Cele mai citite

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...

Autoritățile sud-coreene eșuează în tentativa de arestare a fostului președinte Yoon Suk Yeol

Tentativa de arestare a fostului președinte destituit al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, s-a lovit de o rezistență puternică din partea susținătorilor săi...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă