1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecial2013, anul în care moare vinul constănţean

2013, anul în care moare vinul constănţean

Anul acesta ar putea fi ultimul pentru cel mai renumit producător de vinuri de pe litoral, podgoria Murfatlar. Pe 25 ianuarie se judecă cea de-a opta cerere de intrare în insolvenţă formulată împotriva SC Fermele Murfatlar, cum este intitulată acum podgoria. În ultimii ani, a plouat cu tot felul de procese pe capul podgoriei, din cele 29 de acţiuni în justiţie, formulate începând cu 2007, opt vizând intrarea în insolvenţă a societăţii.

Şi ca un paradox, ultima cerere privind insolvenţa, care se va judeca la termenul menţionat mai sus, a fost iniţiată de „vecina” de podgorie, respectiv Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, entitate ce funcţionează în imediata vecinătate a Fermelor Murfatlar. Restul acţiunilor în justiţie au fost formulate de diverşi furnizori ai podgoriei, printre care şi furnizorul de apă pentru irigaţii. De asemenea şi firma-soră a SC Fermele Murfatlar, Murfatlar România, s-a cerut la insolvenţă.

A intrat în insolvenţă din martie

În martie anul trecut Tribunalul Constanţa a probat cererea de intrare în procedura insolvenţei depusă de către Murfatlar România, societate care funcţionează la acelaşi sediu din localitatea Murfatlar unde este înregistrată SC Fermele Murfatlar. „Gradul lent de recuperare a banilor din piaţă, caracteristică generală a mediului de afaceri în această perioadă, are ca principal efect lipsa de lichidităţi, făcând dificilă achitarea datoriilor exigibile”, a motivat această decizie Murfatlar România. Murfatlar România a început în 2007 un proiect de reîntinerire a viei. În 2011, planul de reîntinerire a presupus replantarea a 130 hectare de viţă de vie, iar investiţia s-a ridicat la 2,08 milioane euro. Murfatlar România are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al băuturilor şi se ocupă cu comercializarea vinurilor produse la Murfatlar. Deşi nu figurează pe lista sechestratelor la fisc, Murfatlar România are o mulţime de procese deschise de partenerii de afaceri şi furnizori pentru neachitarea facturilor.

Chilipir la Fisc: Cum îţi iei două ferme cu jumătate de milion de lei

Până nu demult deţinătoarea unor importante trofee câştigate la diverse concursuri de vinuri, podgoria constănţeană a intrat în atenţia fiscului. În cea de-a doua jumătate a anului trecut, un număr de 318 bunuri figurau puse sub sechestru la fisc. Printre acestea se numără autoturisme, camioane, autobuze, utilaje, clădiri administrative, ferme viticole, terenuri şi cam tot ce mai poate deţine o societate din domeniul viticulturii şi fabricarea vinului. SC Fermele Murfatlar SA este una din principalele firme rău-platnice care au intrat în colimatorul Serviciului Executare Silită al AFP, care a demarat în 2009 operaţiunile de sechestru în masă a proprietăţilor agentului economic. La sfârşitul anului trecut, 17 imobile şi terenuri aparţinând fermelor 5 şi 6, evaluate la prima licitaţie la 439.950 lei fără TVA, au fost scoase la vânzare în cadrul primei licitaţii din seria şedinţelor de vânzare a bunurilor podgoriei.

Anul acesta vor urma cu siguranţă şi altele, pentru că lista sechestratelor este lungă la Murfatlar. Potrivit procedurilor legale, dacă la prima şedinţă terenurile scoase la vânzare nu se vor vinde, fiscul va aplica regula descreşterii preţurilor, respectiv un  „pas” de 25% la a doua licitaţie şi 50% la a treia, după care, dacă nici la tarifele acestea bunurile nu vor fi adjudecate, acestea vor fi reevaluate. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă