13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecial2010, anul in care croazierele sunt mai ieftine

2010, anul in care croazierele sunt mai ieftine

» Criza in favoarea turistului: reduceri substantiale si oferte speciale pentru romani si straini.

» O croaziera in Mediterana costa mai putin decat un sejur in majoritatea statiunilor din tara.

Operatorii de turism de croaziera sufera in urma reducerii numarului de clienti. Spre deosebire de facilitatile turistice de pe uscat, care in conditii de criza au la dispozitie si alte mijloace de a-si asigura subzistenta (SPA, turism de afaceri etc.), navele de croaziera depind exclusiv de cei care se imbarca la bord si nu pot fi inchise pana la primavara, asa cum se intampla de exemplu cu hotelurile de pe litoral. Prin urmare, iarna 2009-2010 abunda de pachete ieftine. Tot acum s-a produs, conform analistilor, o schimbare de optica a clientului fata de acest gen de activitate turistica. Altfel spus, sejurul pe o nava de lux nu mai este privita ca o vacanta excentrica, ci un mod inedit de a petrece concediul. Daca pana anul trecut croazierele erau accesibile pentru clientii cu venituri peste medie si castiguri superioare, la sfarsitul lui 2009 multi dintre cei cu venituri medii si-au putut permite, gratie ofertelor speciale, un sejur pe mare. Printre cele mai bine vandute pachete sunt sejururile in Mediterana, Marea Neagra, dar si destinatiile exotice. Pachetele pentru o saptamana pe Mediterana variaza intre  499 si 699 de euro, cu toate taxele incluse – in functie de itinerar si de confortul cabinei. Pentru Caraibe, preturile se situeaza in jurul a 1.000 de euro.

Luxul la pret redus
Din analiza targurilor de profil nationale si internationale rezulta ca toti operatorii de profil au redus preturile cu 30 pana la 50%. In cazul croazierelor de lux, tarifele au scazut cel mai mult, pana la 70%. S-a ajuns astfel la un soi de paradox. Spre exemplu, un pachet de patru nopti cu imbarcare din Bahamas costa aproximativ 180 de euro. Drumul pana acolo ridica insa pretul biletului pana la 1.000 de euro.
Tot in aceasta iarna sunt puse in vanzare pachete de 1.030 de euro (cu taxe incluse) pentru opt zile in Caraibe, pe ruta Santo Domingo-Santa Lucia-Guadalupe-Martinica-Santo Domingo. Tariful include zborul cu avionul din Madrid, asigurari de calatorie si all inclusive la bordul vasului. Ca noutate, cei care achizitioneaza un pachet de 1.200-1.500 de euro vor primi intre 100 si 400 de dolari bani de buzunar.

Marea Neagra, cea mai ieftina
14 nopti la bordul unui vas care navigheaza pe Marea Neagra si pe raul Nipru costa intre 1.600 si 1.800 de euro, in sistem de pensiune completa. Adica un pic peste 100 de euro pe noapte, mult sub tarifele unui hotel de lux de pe litoral. Pe tot parcursul sejurului marin sunt organizate excursii si escale.

Agentiile au prosperat…
Numarul turistilor romani care au optat anul trecut pentru sejururi de lux a crescut cu 25% fata de 2008, la 10.000 de persoane. "Destinatiile cel mai bine bine vandute au fost insulele exotice, Cuba, Caraibe, Republica Dominicana, Mauritius, Mexic si Thailanda", a precizat Traian Badulescu, reprezentantul Asociatiei Agentiilor de Turism. Totusi, date fiind reducerile substantiale aplicate la toate ofertele, anul trecut turistii au scos din buzunar mai putini bani pentru vacantele pe mare.

… Portul Constanta sufera

Conform Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, in sezonul de croaziere 2009 au fost inregistrate 48 de escale ale navelor de pasageri. Prin terminalul specializat au trecut circa 15.000 turisti. In anul 2008 au fost inregistrati 24.000 turisti. Scaderea numarului de turisti, resimtita la nivel mondial, este determinata, in opinia CNAPMC,  de situatia economica dificila, numerosi turisti, mai ales din Statele Unite ale Americii, renuntand la croaziere in aceste conditii.

Oferta

» De la 199 de euro
O agentie de turism din Constanta a lansat ieri o croaziera la pret de oferta, pentru sfarsitul lunii martie. Se ofera cinci nopti pe vasul Costa Concordia, pe traseul Savona (Italia), Napoli, Palermo, Tunis, Palma de Mallorca, Barcelona, la pretul de 199 euro de persoana. Cabinele superioare costa 249 de euro, iar cele cu balcon, 349 de euro. La aceste preturi se mai adauga taxele de port, 85 de euro, si drumul pana la portul de imbarcare. Copiii nu platesc decat taxele de aeroport.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă