0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial2005 - Anul dezghetului la Cluj

2005 – Anul dezghetului la Cluj

Clujul a avut un an deosebit de bun in 2005. In ciuda disputelor politice, din punct de vedere economic, municipiul a cunoscut o adevarata relansare, dupa inghetul din ultima perioada a administratiei Funar.

Ofensiva PSD, esuata in lupte interne

Pe plan politic, unul dintre cele mai importante evenimente produse la Cluj-Napoca a fost reprezentat de incercarea de relansare a PSD. Liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, a fost reales in fruntea organizatiei judetene a fostului partid de guvernamant. El, impreuna cu colaboratorii sai, senatorul Vasile Dancu si deputatul Vasile Puscas, au reusit sa puna la punct strategia castigatoare la Congresul partidului.
Ardelenii din PSD, in alianta cu o serie de fosti ministri cum ar fi Ovidiu Branzan sau Cristian Diaconescu, au reusit sa il propulseze in fruntea partidului pe fostul ministru de Externe, Mircea Geoana, in ciuda infrangerii severe suferite de acesta in cursa pentru Primaria Capitalei in fata lui Traian Basescu.
Propulsarea lui Geoana nu a adus, insa, schimbarile asteptate in PSD. Partidul nu a fost regionalizat in nici un fel. Nu exista nici una dintre structurile pentru a caror infiintare au pledat ardelenii din cadrul formatiunii politice. Mai mult, energia liderilor social-democrati pare sa se consume in disputele interne, in loc sa atace frontal actuala guvernare.
Un exemplu sugestiv este esecul ofensivei politice pe care ar fi dorit sa o lanseze Mircea Geoana la Cluj, la sfarsitul verii. Desi presedintele PSD promitea ca va lansa o serie de dezbateri pe teme cum ar fi Educatia, acest lucru nu s-a intamplat. Lucrurile sunt cu atat mai dezamagitoare pentru liderii partidului, cu cat PSD a ratat un moment politic foarte prielnic, reprezentat de greva profesorilor din aceasta toamna.
Anul acesta a adus, insa, aparitia in prim-plan a unei noi generatii de tineri politicieni, cum ar fi, de pilda, noul presedinte al PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, ori surorile Abrudan. Ancuta Abrudan este purtator de cuvant al organizatiei judetene de seniori, iar Adina Abrudan este liderul filialei de tineret.

PNL si PD au ingropat securea razboiului

In Alianta „D.A.”, mutarile au fost mult mai spectaculoase. Presedintele executiv al PD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a devenit presedinte al partidului in cadrul congresului in care nu a avut nici un contracandidat. Functia de lider al organizatiei judetene a PD, girata pana recent de Boc, a fost preluata de deputatul Daniel Buda.
Totodata, presedintele organizatiei municipale a Partidului Democrat, fostul prefect Mihail Hardau, a devenit noul ministru al Educa-tiei, dupa demisia profesorului Mircea Miclea de la Universitatea „Babes-Bolyai”.
De asemenea, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a fost reales presedinte al filialei PNL. La nivelul organizatiei municipale, sefia a fost preluata de viceprimarul Adrian Popa de la deputatul Horia Uioreanu.
Tot la Cluj, liderii la nivel national ai Aliantei, premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu si primarul democrat Emil Boc, au decis sa puna capat razboiului de gherila dintre cele doua formatiuni politice aflate la Putere. Ei au anuntat ca partidele lor vor prezenta liste comune la alegerile pentru Parlamentul European, iar paritatea va fi de 1 la 1. Ideea fuziunii dintre PNL si PD a fost relansata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la reuniunea liderilor celor doua partide consacrata aniversarii unui an de la preluarea Puterii.
Tot anul 2005 a adus iesirea din politica a prefectului numit de democrati, Alin Tise, succesorul lui Mihail Hardau in fruntea administratiei judetene, precum si a subprefectului Calin Platon, numit de PNL.

Vechea garda, schimbata in UDMR

In UDMR, anul 2005 a adus o serie de schimbari neasteptate. Tanarul medic Laszlo Attila, care a devenit in 2004 consilier local, a reusit sa il detroneze pe unul dintre cei mai longevivi politicieni din Cluj, deputatul Konya-Hamar Sandor, care a primit, in schimb, un post de observator la Parlamentul European. De asemenea, liderii formatiunii maghiare si-au consolidat prezenta la nivelul administratiei judetene si locale, obtinand o serie de posturi in conducerile unor institutii deconcentrate.
In PRM, conflictul dintre fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, senatorul Gheorghe Funar, si deputatul Petru Calian, a dat in clocot dupa excluderea fostului presedinte al partidului, deputatul Corneliu Ciontu. Funar a cerut excluderea lui Calian. Cei doi politicieni clujeni s-au impacat in urma interventiei vechiului si in acelasi timp noului presedinte al PRM, Corneliu Vadim Tudor, astfel ca senatorul a sustinut realegerea in functia de presedinte al PRM Cluj a lui Calian in cadrul conferintei judetene de alegeri.
Partidul Conservator nu a reusit sa depaseasca statutul de partid de calibru mic la Cluj. Totusi, aceasta formatiune s-a intarit considerabil prin atragerea unui grup masiv de fosti membri PRM, condus de fostul deputat Dan Brudascu, si care include un numar relativ consistent de consilieri locali, precum si un viceprimar. Cei mai importanti membri ai filialei PC au ramas se-cretarul de stat din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Aurel Netin, si deputatul Gratiela Iordache.
In PPCD, fostul PNTCD, anul 2005 a adus reconfirmarea echipei de conducere formata din fostul director al Directiei de Sanatate Publica, Serban Radulescu, decanul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii „Babes-Bolyai”, Toader Nicoara, fostul sef al Directiei Sanitar-Veterinare, Adrian Oros, si profesorul universitar Ioan Marcus. PPCD s-a intarit cu un grup de fosti membri PSDR, condus de fostul deputat Vasile Suciu si de consilierul judetean Victor Faragau.
De asemenea, a revenit in politica activa prorectorul UBB, Serban Agachi, care este seful liniei de studii in limba romana al institutiei de invatamant.

Relansare economica

In plan economic, anul 2005 a adus o serie de schimbari. Vechea fabrica de pantofi din perioada interbelica, „Clujana”, a fost redeschisa. Noua societate are, insa, dimensiuni mult mai reduse fata de vechea unitate, ce functiona in timpul regimului comunist.
De asemenea, intreaga suprafata a parcului industrial „Tetarom I” a fost concesionata, cu noua ani inaintea datei-limita stabilita de Uniunea Europeana. Consilierii judeteni au infiintat un nou parc industrial, „Tetarom II”, care a fost, de asemenea, concesionat aproape in totalitate companiei americane „Emerson”, care va deschide in zona trei fabrici. Acum, autoritatile judetene vor sa infiinteze un al treilea parc industrial, pe o suprafata de 50 de hectare.
In domeniul financiar, un grup de influenti oameni de afaceri, cei care au creat compania „Astral Telecom”, una dintre cele mai mari societati de telecomunicatii din Estul Europei, preluata recent de operatorul american UPC, au anuntat ca intentioneaza sa fondeze o noua banca, „ImoCredit”. Aceasta institutie bancara ar urma sa fie condusa de fostul presedinte al Bancii „Transilvania”, Iosif Pop, si ar trebui sa fie specializata pe credite imobiliare.
Astfel, Cluj-Napoca ar urma sa fie singurul oras din Romania in care isi au sediul central doua banci, Banca „Transilvania” si „ImoCredit”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă