3.8 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE: Judecătoarea de la Curtea Supremă ar fi cerut mită 200.000 euro....

UPDATE: Judecătoarea de la Curtea Supremă ar fi cerut mită 200.000 euro. Ea a fost arestată preventiv, pentru 29 zile

UPDATE 2:  Judecătoarea Maria David a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, instanţa supremă admiţând, miercuri, cererea procurorilor anticorupţie în dosarul în care aceasta este acuzată de trafic de influenţă, conform Mediafax.

Decizia de arestare preventivă a judecătoarei Maria David, de la Secţia Civilă a instanţei supreme, a fost contestată pe loc de avocatul acesteia, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Înainte de pronunţarea deciziei, judecătoarea Maria David a fost dusă la o ambulanţă care a venit la instanţa supremă pentru a-i acorda îngrijiri medicale. Ambulanţa a fost solicitată la instanţa supremă întrucât judecătoarea a acuzat tulburări de ritm cardiac.

Judecătoarei Maria David i s-a făcut rău la instanţa supremă în timpul judecării cererii procurorilor de arestare preventivă a acesteia pentru trafic de influenţă.

Avocatul Mariei David a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că nu ar exista nicio probă directă împotriva judecătoarei, ci dimpotrivă există o înregistrare audio-video din care rezultă că magistratului i se oferă o sumă de bani, dar aceasta refuză.


UPDATE:
Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea judecătoarei Maria David, pentru 24 de ore, urmând ca aceasta să fie prezentată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, se arată într-un comunicat DNA.

Judecătoarea ar fi pretins 200.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi de la Curtea de Apel Ploieşti, în sensul admiterii unei contestaţii pentru a fi anulată o condamnare.

––

O judecătoare de la Secţia Civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost ridicat ămarţi cu mandat de aducere de ofiţerii de poliţie judiciară ai DNA şi adusă la sediul instituţie, fiind suspectată de fapte de corupţie.

Judecătoarea Maria David a fost promovată la Secţia Civilă a ICCJ în 2009, au declarat surse judiciare pentru RL. Ea a fost denunţată întrucât a pretins bani de la deunţător pentru a-i obţine acestuia o sentinţă favorabilă într-un dosar. Sursele RL spun că sentinţa  pe care trebuia s-o obţină judecătoarea David nu era la Curtea Supremă, ci la altă instanţă.

„În perioada noiembrie – decembrie 2009, inculpata David Maria, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pretins şi primit de la un denunţător, în trei tranşe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. În schimbul banilor, inculpata a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea iniţială, de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis în principiu contestaţia în anulare formulată în dosarul respectiv şi a dispus suspendarea deciziei iniţiale de condamnare pronunţată de aceeaşi instanţă, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare.

În luna ianuarie 2012, inculpata David Maria i-a promis aceluiaşi denunţător că, în schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar având ca obiect recursul declarat de acesta împotriva unei sentinţe penale prin care Judecătoria Târgovişte îi respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulată împotriva aceleiaşi decizii penale prin care denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În perioada ianuarie-februarie 2012, inculpata David Maria a primit de la denunţător, in mod repetat, suma totală de 4.000 euro şi 3.800 lei, în scopul menţionat anterior.

În ziua de 21 februarie 2012, inculpata i-a mai pretins denunţătorului suma de 110.000 euro, spunându-i că îi va remite judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar ,,prima etapă”, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire şi rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua constând în anularea hotărârii prin care a fost condamnat să-i dea o altă sumă de bani al cărei cuantum i-l va preciza.

La termenul din 27 februarie 2012, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat de denunţător împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgovişte”, se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii DNA au cerut tot marţi secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii aviz pentru o eventuală percheziţie, reţinere sau propunere de arestare preventivă a magistratului. Solicitarea procurorilor a fost aprobată, au declarat pentru Romania liberă surse judiciare.

Potrivit acestora, judecătoarea ar mai avea un complice care nu este din sistemul judiciar, urmând ca procurorii DNA să stabilească implicarea fiecăruia în faptele suspectate ca fiind de corupţie.

Potrivit aceloraşi surse, magistratul este suspectat de trafic de influenţă. După audierile care vor avea loc în această seară, procurorii DNA urmează să stabilescă dacă în acest caz putem vorbi şi de luare de mită.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu a confirmat: Crin Antonescu va fi candidatul unic al Coaliției la prezidențiale

Decizia, deja stabilită la nivel politic, urmează să fie validată, oficial, în cadrul unui Congres comun al PSD, PNL și UDMR Președintele PSD, Marcel Ciolacu,...

România se confruntă cu scăderea accelerată a rezervelor de gaze naturale

Situația nu este specifică doar României, întreaga Europă înregistrând o golire rapidă a rezervelor de gaz Depozitele subterane de gaze naturale ale României se golesc...

Sistem avansat de contorizare pe piața de energie

Transelectrica finalizează prima investiție finanțată din Fondul pentru Modernizare Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunțat finalizarea primei etape a unui proiect...
Ultima oră
Pe aceeași temă