3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn judecător şi un procuror, cercetaţi preliminar pentru mită şi trafic de...

Un judecător şi un procuror, cercetaţi preliminar pentru mită şi trafic de influenţă. Un subofiţer şi 4 intermediari sau plătitori de mită, REŢINUŢI

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale preliminarii faţă de un judecător de la Curtea de Apel Bucuresti şi un procuror de la Valenii de Munte, detasat la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar subofiţerul care aduna banii –  circa 300.000 de euro – alături de patru intermediari sau plătitori de trafic, au fost reţinuţi şi urmează să fie duşi la instanţa de judecată a Curţii de Apel pentru eliberarea mandatului de arestare.

Magistraţii suspectaţi NU au fost puşi sub învinuire. Ei apar deocamdată ca actori doar în susţinerile verbale ale  celor reţinuţi. 

Printre cei pentru care s-a plătit mita pentru eliberarea din arestul preventiv figurează şi primarul PSD din Năvodari,  Matei Nicolae.

Reamintim că primarul din Năvodari a fost arestat pentru că i-a dat două terenuri pe plajă, ca mită, şefului Inspectoratului de Poliţie Constanţa, pentru a scăpa de mai multe dosare penale. Denunţul l-a făcut şeful Inspectoratului de Poliţiei constanţa.

In acest nou dosar penal au fost reţinuţi:

COJANU CONSTANTIN, subofiţer de poliţie în cadrul IPJ Prahova, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată; LASZLO JOZSEF, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată;GULIU GEORGE, aflat în stare de arest preventiv în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de două infracţiuni de cumpărare de influenţă în formă continuată ; DIMU POLIFRONI, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi cumpărare de influenţă în formă continuată; ŞAPERA NECULAE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada 21 decembrie 2012 şi până în prezent, inculpatul Laszlo Jozsef a pretins în mod repetat de la inculpatul Guliu George, în mod direct, cât şi prin intermediar, suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, care la rândul său i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul aceleiaşi instanţe, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat inculpatul Guliu George, să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv.

În perioada septembrie 2012 şi până în prezent, inculpatul Cojanu Constantin a primit în mai multe tranşe de la inculpatul Guliu George, prin intermediul inculpaţilor Şapera Neculae şi Dimu Polifroni şi al altor două persoane suma de 255.000 euro (din care a restituit 20.000 euro cu ajutorul aceloraşi persoane), lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii, care la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ori pe cei din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat Guliu George, să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv.

60.000 de euro -plata pretinsă pentru eliberarea primarului PSD din Năvodari Matei Nicolae

În luna ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin a pretins de la inculpatul Dimu Polifroni, prin intermediar, suma de 60.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii, care la rândul său i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa ori pe cei din cadrul Curţii de Apel Constanţa, învestiţi cu soluţionarea dosarului penal în care este judecat un primar din judeţul Constanţa ( Matei Nicolae, primarul PSD din Năvodari) , să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv.

În caz de nereuşită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca prin intermediul magistratului, asupra căruia lăsase se creadă că are influenţă, să obţină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Cojanu Constantin, Laszlo Jozsef, Guliu George, Dimu Polifroni şi Şapera Neculae pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă