4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecial„Trubadurul" cântă pentru CNSAS de 1.000.000 de lei

„Trubadurul” cântă pentru CNSAS de 1.000.000 de lei

Reprezentanţii Consiliului sunt acuzaţi de fostul vicepreşedinte al CJ Timiş că au cerut instanţei să constate calitatea acestuia de colaborator al Securităţii, deşi aveau cunoştinţă de falsurile existente la dosar. Ulterior, chiar CNSAS a renunţat la proces.

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Liviu Borha, cere daune Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pentru faptul că instituţia l-a declarat colaborator al Securităţii în baza unui dosar plin de falsuri.

Acum, Borha solicită în instanţă despăgubiri de peste 1,3 milioane lei, după ce s-a constatat oficial că dosarul întocmit de fostul serviciu secret ceauşist a fost întocmit pe  baza unor acte false. Dincolo de suma imputată CNSAS, încă şi mai curios este un alt amănunt: potrivit avocatului fostului vicepreşedinte al CJ Timiş, reprezentanţii Consiliului ar fi avut cunoştinţă de informaţiile contrafăcute înainte de momentul la care au sesizat Curtea de Apel Bucureşti cu solicitarea de a se constata că Borha a fost colaborator al Securităţii.

Totuşi, CNSAS a mers mai departe. Iată un extras din cererea de trimitere în judecată a CNSAS, depusă de Liviu Borha la Tribunalul Bucureşti: „Fac precizarea că încă de la începutul cercetărilor desfăşurate de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii am comunicat şi furnizat acestora în nenumărate rânduri probe din care rezultă în mod clar că nu am colaborat în nici un fel cu Securitatea. Mai mult decât atât, am solicitat pârâtei (CNSAS – n.r.) să dispună efectuarea unei expertize grafologice la INEC, care să stabilească în mod cert că angajamentul şi celelalte înscrisuri despre care aceasta a afirmat că îmi aparţin şi sunt semnate de către mine, însă aceasta a efectuat expertiza, dar refuzat să o ia în considerare întrucât a stabilit că eu nu făcusem niciun angajament”. Procesul va începe pe 19 martie.

Demersul liberalului timişorean vine după ce, în luna martie a acestui an, CNSAS a renunţat la judecată în procesul lui Borha, după ce expertiza grafologică a constatat că înscrisurile de la dosar sunt false.

Expertiza grafologică

Liviu Borha spune că demersul CNSAS de a cere judecătorilor să îl declare colaborator al Securităţii i-a creat prejudicii în condiţiile în care deţinea la vremea respectivă funcţia de vicepreşedinte al CJ Timiş. Acum, liberalul nu mai are funcţie publică. În ceea ce priveşte primul proces cu CNSAS, instituţia cerea, în ianuarie 2009, Curţii de Apel Bucureşti să constate că Liviu Borha este colaborator al Securităţii, cu care ar fi semnat un angajament sub numele de cod „Trubadurul”. CNSAS susţinea că Borha şi-ar fi pus casa la dispoziţie, pentru întâlniri între informatori, colaboratori şi ofiţeri ai Securităţii. Procesul s-a încheiat după ce o expertiză grafologică a conchis că înscrisurile sunt false.   

Cele mai citite

Strategii inteligente pentru reducerea costurilor la cumpărături

Reducerea costurilor la cumpărături nu presupune compromisuri semnificative, ci doar o planificare mai atentă și adoptarea unor obiceiuri financiare sănătoase Alegerea momentelor potrivite și urmărirea...

Bacalaureat 2025: Încep probele de evaluare a competenţelor

Prima probă, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se desfășoară în perioada 27 – 29 ianuarie Elevii din clasa a 12-a au...

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă