4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialSentinţă în dosarul "Caltaboşul": Decebal Remeş şi Ioan Mureşan, condamnaţi la trei...

Sentinţă în dosarul „Caltaboşul”: Decebal Remeş şi Ioan Mureşan, condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare

Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au primit câte trei ani de închisoare cu executare în procesul cunoscut publicului drept „Caltaboşul”. La vremea izbucnirii scandalului, anul 2007, Remeş era ministrul Agriculturii în exerciţiu.

Foştii demnitari Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au fost condamnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, cumpărătorul influenţei lui Remeş, a primit şi el un an şi şase luni cu suspendare. Decizia dată ieri de magistraţii instanţei supreme poate fi atacată cu recurs.  Scandalul în acest dosar a pornit după ce, în octombrie 2007, procurorii DNA au dispus şi autorizat reţinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Avram Mureşan pentru cumpărare de influenţă. În cele din urmă, Tribunalul Bucureşti i-a fixat acestuia interdicţia de a părăsi ţara.

Remeş şi Mureşan au fost trimişi în judecată anul următor, în 2008, controversele fiind amplificate public după ce, în toamna lui 2007, a fost dat publicităţii un film din timpul monitorizării judiciare care prezenta un transport de alimente la vila din Baia-Mare a fostului ministru Remeş. Pe acest fond, dosarul chiar a devenit cunoscut public drept „Caltaboşul”, o parte din foloasele primite de Remeş constând în cârnaţi, carne, caltaboş şi 50 de litri de ţuică. De altfel, pe parcursul procesului, menajera familiei Remeş a confirmat episodul.

Potrivit rechizitoriului,  în septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit alimente în valoare de 1.500 lei noi şi suma de 15.000 euro de la inculpatul Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan. Banii şi produsele au fost primite, spun procurorii, în scopul favorizării firmei S.C. „Construct Europromt” S.R.L. Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă) la câştigarea a două licitaţii publice privind lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (I.T.R.S.V.) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. DNA susţine că omul de afaceri Gheorghe Ciorbă i-a mai oferit lui Remeş, prin intermediul lui Ioan Avram Mureşan, şi un autoturism de lux marca „Audi Q7″, în valoare de 65.000 euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la I.T.R.S.V. Râmnicu Vâlcea. Procurorii anticorupţie mai spun că în toată această afacere Ioan Avram Mureşan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu Decebal Traian Remeş, în condiţiile în care cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000.  

Cealaltă condamnare: şapte ani

Pentru Ioan Avram Mureşan problemele încep să devină mai acute, el mai având o condamnare la şapte de închisoare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii fostului Parchet Naţional Anticorupţie.  Fost ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  la şapte ani de închisoare cu executare întrucât a aprobat abuziv acordarea a 5.000 tone de ulei brut din rezervele de stat către o societate comercială – SC Sun Oil din Râmnicelu, care nu îndeplinea nici o condiţie pentru a beneficia de acest sprijin. Avram Mureşan a susţinut în faţa Curţii Supreme că vina pentru aprobarea acestui împrumut nu îi aparţine întrucât el a dat doar un aviz, aprobarea finală aparţinând primului ministru de atunci.

Curtea Supremă arată însă clar în motivarea deciziei de condamnare că vina lui Ioan Avram Mureşan constă tocmai în acordarea acelui aviz, dat în contextul în care firma nu îndeplinea condiţiile. Asta pentru că primul ministru a dat aprobarea pentru acordarea acelui împrumut tocmai în baza avizului abuziv dat de fostul ministru ţărănist. Mai mult, judecătorii arată că Avram Mureşan a semnat două acorduri de prelungire a termenului de restituire a împrumutului deşi societatea care primise uleiul nu făcuse nici o solicitare în acest sens. Curtea Supremă arată că prin acordarea acelui împrumut de 5.000 de tone de ulei s-a diminuat cu 10% stocul din rezervele de stat. Nici decizia din acest dosar nu este definitivă.

„Astea-s numerele lor de ordine”

Transcrierea înregistrării convorbirii telefonice dintre Ioan Mureşan şi Decebal Traian Remeş din 2007

Decebal Traian Remeş: Alo!

Ioan Mureşan: M-ai sunat!

Decebal Traian Remeş: Deci, bătrâne, e o contestaţie şi probabil se va amâna…

Ioan Mureşan: Aia de mâine?

Decebal Traian Remeş: Aia de mâine…

Ioan Mureşan: De poimâine, adică!

Decebal Traian Remeş: Aia de poimâine, da, şi doi la mână nu corespunde, e o sută patruzeci şi şase şi o sută şase primele două poziţii şi atunci trebuie să revii cu un telefon şi să-mi spui despre ce vorbim! Că tu ai zis o sută şi… o sută şi… o sută şi optzeci, primele două poziţii sunt o sută patruzeci şi şase şi o sută şase.

Ioan Mureşan: Bun!

Decebal Traian Remeş: Astea-s numerele lor de ordine.

„Singurul loc în care ne pot prinde cu ceva… este când eu am dat”

Transcrierea înregistrării convorbirii dintre Ioan Mureşan şi Gheorghe Ciorbă-5 octombrie 2007

Ioan Mureşan: Deci, Ghiţă, asta-i problema, au ascultat telefoanele… şi singurul loc unde ne pot prinde cu o ceva… este când eu am dat, am vorbit la Zalău cu el… cand eu i-am dat … aa… Cănd i-am dat plicu’ cu banii, atuncea…

Gheorghe Ciorbă: A… aşa

Ioan Mureşan:  Plicu’ cu banii, da! Deci, când eu i-am dat chestia asta… dacă era cineva în zonă…

Gheorghe Ciorbă: Da spusu i-a…spusu i-aţi că-s … cinşpe mii acolo, nu?

Ioan Mureşan: Da’ taci, mă, nu mai vorbi de bani!

Gheorghe Ciorbă: No, no, bine, bine!

Ioan Mureşan: Da’ nu mai vorbi de cinşpe!

Gheorghe Ciorbă: Da, aşa e!

Ioan Mureşan: Eu nu i-am spus nimic…eu i-am scris! Eu nu vorbesc!

Gheorghe Ciorbă: Da’ s… ştia de bani? Aa…

Ioan Mureşan: Da sigur Ghiţă! Nu, eu nu… Eu i-am scris, măi?

Eu am pus o foaie pe masa… de-aia zic că n-au nimic! Înţelegi? Şi-am zis: ” Mă…uita-te mă…Tu pentru aia ai aşa.„Înţelegi? Dacă ne faci aia ai aşa…Şi gata!” Şi-am zis: Cum să?” „Păi…” zice, „Când poţi!” No, ş-apoi te-am sunat şi-am zis:… „Hai să asta, ştii?”

Gheorghe Ciorbă: Da, da..

(…)

 

Cele mai citite

Date noi despre jaful de la Muzeul Drents: Mașina hoților, găsită arsă

În vizorul autorităților se află inclusiv clanul Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru furturi spectaculoase de artă Anchetatorii olandezi au...

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...

Date noi despre jaful de la Muzeul Drents: Mașina hoților, găsită arsă

În vizorul autorităților se află inclusiv clanul Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru furturi spectaculoase de artă Anchetatorii olandezi au...
Ultima oră
Pe aceeași temă