4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialSenatorul Cezar Măgureanu vrea să plece din ţară. Un lider bulgar al...

Senatorul Cezar Măgureanu vrea să plece din ţară. Un lider bulgar al reţelei de evaziune arestat în România

Senatorul afiliat PSD Cezar Măgureanu vrea să scape de interdicţia de a părăsi ţara care i-a fost impusă de procurorii DIICOT în dosarul în care acesta este inculpat pentru că a aderat şi sprijinit un grup infracţional organizat care a creeat prejudicii statului de aproape 120 de milioane de euro.

Grupul amintit îi avea printre lideri pe interlopul giurguvean Octavian Grecu – Butoane, Sorin Stuparu, doi directori ANAF – Nicuşor Drăgan şi Dan Stroe, acţionari ai SC Lemarco –  Mircea Rădină, Neculai Marataş. În total iniţial procurorii DIICOT au reuşit să obţină iniţial arestarea a 40 de persoane printre care şi ginerele senatorului Măgureanu, Valentin Găzdac.

Faţă de parlamentar s-a luat la sfârşitul lunii iulie măsura interdicţiei de a părăsi ţara care i-a fost prelungită pentru încă 30 de zile la sfârşitul săptămânii trecute.

De data aceasta Cezar Măgureanu a contestat decizia procurorilor, plângerea sa urmând să fie luată în discuţie luni, 27 august, de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe de altă parte, procurorii DIICOT au reuşit să obţină la începutul lunii august şi arestarea preventivă a unuia din liderii bulgari ai reţelei de evaziune fiscală Ivan Ivanov.

Pentru acesta şi pentru încă 30 de persoane Tribunalul Bucureşti a admis săptămâna trecută prelungirea arestării preventive până pe 22 septembrie.

Astfel, printre cei aflaţi acum după gratii se află cei doi directori ANAF, Nicuşor Drăgan şi Dan Stroe, Sorin Stuparu, Florin Ivănuş, Ştefan Ferţu, Luca Galavotti, Mircea Rădină şi Neculai Marataş de la Lemarco, Stelian Vintilă, Nadia Păcală, Mirela Doina Petrescu, Marius Cune şi Mădălina Năipeanu.

Iniţial au fost arestaţi şi interlopul Butoane, alături de câţiva acoliţi ai lui, precum şi Nicolle Saikaly – fostul iubit al Ginei Pistol, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis în mod ciudat că aceştia pot fi cercetaţi în libertate deşi se aflau în aceeaşi situaţie cu ceilalţi 31 arestaţi.

Cu ce se ocupa şi unde opera reţeaua

Potrivit informaţiilor din referatul DIICOT, gruparea de crimă organizată destructurată şi din care făceau parte interlopul câţiva zeci de afacerişti români şi bulgari „este implicată în activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, făină, orez, ulei de floarea soarelui), precum şi materiale de construcţii şi cherestea, derulate atât la nivelul municipiului Bucureşti, al judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa, Vâlcea cât şi în state comunitare precum Bulgaria, Grecia, Ungaria, Cehia, Polonia, Franţa, Belgia, Spania, Slovenia şi Cipru”.

Totodată, spun procurorii, acest tip de activitate evazionistă afectează foarte grav mediul concurenţial pe piaţa producătorilor agricoli şi a celor din industria agro-alimentară naţională, puşi în situaţia de a concura cu produse la preţuri sub cele din producţia internă, rezultat al unor manopere financiare fraduloase. 

„Această activitate presupune tranzacţionarea de mărfuri în cadrul unor circuite financiare complexe, constituite printr-un număr impresionant de societăţi comerciale străine, controlate direct sau indirect de membrii grupării infracţionale, ce includ tranzitarea frontierei de stat, vizând în final sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin continuitatea şi amploarea activităţilor derulate generând un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste 40 de milioane de euro anual„, susţin procurorii DIICOT în referatul cu propunere de arestare preventivă.

 

Clanul Sportivilor, implicat în afacere

Ancheta procurorilor DIICOT în cazul reţelei transfrontaliere de evaziune fiscală în care sunt implicaţi interlopul Butoane şi senatorul Cezar Măgureanu scoate la iveală amănunte incredibile despre cum au reuşit grupări de crimă organizată au reuşit să penetreze importante instituţii ale statului, cum ar fi ANAF, şi au cumpărat protecţia a o parte din şefii acestei instituţii care sunt şi ei arestaţi acum.

Astfel, unul dintre cei mai importanţi membri ai reţelei, omul de afaceri Sorin Stuparu folosea drept societăţi comerciale interpuse în relaţiile de afaceri cu parteneri săi firme care aparţineau unor membri ai Clanului Sportivilor – Florin Ivănuş şi Stelian Vintilă, ambii arestaţi, arată procurorii DIICOT în referatul prin care au obţinut arestarea mai multor membri ai reţelei. 

Afacerile lui Stuparu erau protejate de Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, cei doi fiind şi ei în prezent arestaţi. 

„Mai mult, din datele deţinute la acest moment, rezultă că inculpatul Stroe Dan deţine cotă/parte din afacerile derulate de inculpatul Stuparu Sorin, o parte din banii rulaţi de acesta fiind ai primului. De asemenea, în diferite situaţii ocazionate de iminenţa efecutării unor controale de către diverse structuri ale ANAF, inculpatul Stroe Dan i-a semnalat acest lucru inculpatului Stuparu Sorin, iar acesta, la rândul său, prin intermediul oamenilor săi de încredere, inculpaţii Vintilă Stelian şi Ivănuş Florin (membrii ai clanului Sportivilor), i-a trimis lui Stroe Dan diverse sume de bani pentru „serviciul” de a-l fi anunţat despre control, sau pentru intervenţiile la organele de control”, se arată în referatul procurorilor DIICOT.

 

Cele mai citite

Date noi despre jaful de la Muzeul Drents: Mașina hoților, găsită arsă

În vizorul autorităților se află inclusiv clanul Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru furturi spectaculoase de artă Anchetatorii olandezi au...

Bacalaureat 2025: Încep probele de evaluare a competenţelor

Prima probă, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se desfășoară în perioada 27 – 29 ianuarie Elevii din clasa a 12-a au...

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă