Un ofiţer de informaţii şi un poliţist de la Crimă Organizată au încercat să-l scape de urmărire penală pe un om de afaceri anchetat de DIICOT şi i-au oferit ponturi despre descinderile procurorilor. Cei doi au pus în pericol o amplă operaţiune de destructurare a unei reţele transfrontaliere de hoţi de utilaje agricole.
Seful SRI Alba Iulia, Ioan Tarnu, a fost reţinut ieri de procurorii DIICOT Hunedoara pentru favorizarea unei grupări care se ocupa cu furtul de utilaje agricole din afara ţării.
Alături de Tarnu a mai primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore şi un subcomisar de poliţie de la Brigada de Crimă Organizată Alba Iulia, Liviu Schiau. Cei doi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Tarnu şi Schiau sunt acuzaţi că au sprijinit un afacerist din Alba Iulia, Mircea Stanciu, arestat în dosarul reţelei specializate în furturi din străinătate pe care procurorii DIICOT Hunedoara au destructurat-o la începutul lunii aprilie. Potrivit DIICOT, Stanciu i-a povestit lui Tarnu că este implicat în furtul de utilaje şi i-a cerut sprijinul. Ofiţerul SRI trebuia să intervină pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a evita o percheziţie la locuinţa sa şi pentru a-l scăpa pe Stanciu de răspundere penală. Tarnu a primit în schimb daruri de la soţia lui Stanciu.
În ceea ce-l priveşte pe Schiau, acesta l-a anunţat de două ori pe Stanciu că procurorii se pregăteau să facă descinderi la locuinţa sa. Poliţistul de la Crimă Organizată i-a mai dat lui Stanciu o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu.
Afacerea utilajelor furate, o „combinaţie” de milioane de euro
La începutul acestei luni, procurorii DIICOT Hunedoara anunţau, după efectuarea a 33 de percheziţii în Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Argeş şi Bucureşti, destructurarea unui grup organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Din această reţea făcea parte şi Mircea Stanciu. Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2011, membrii grupării au furat utilaje agricole şi utilaje de construcţii, pe care le-au transportat în România, falsificând documentele de provenienţă şi seriile de identificare. Utilajele erau apoi vândute la jumătate din valoarea reală a acestora. Procurorii DIICOT au găsit 50 de astfel de utilaje, iar valoarea estimată a prejudiciului este de 4,5 milioane de euro.
Acţiunea a fost declanşată ca urmare a cooperării cu autori-tăţile judiciare din Franţa, Italia, Olanda, Grecia şi Ungaria.
Anul trecut un alt ofiţer SRI Alba Iulia, Tiberiu Popescu, a ajuns după gratii pentru mai multe fapte de corupţie. Tot atunci un fost ofiţer SIE a fost arestat pentru sprijinirea unei grupări de crimă organizată.