Liberalul Cristian Anghel a cântat, a recitat, a făcut sport şi a jucat şah în închisoare, pentru a fi eliberat condiţionat. Judecătoria din Baia Mare s-a lăsat convinsă, DNA cere însă ca Anghel să acopere prejudiciul creat municipalităţii, de 400.000 euro.
Cristian Anghel a condus municipiul Baia Mare de la 1 mai 1993, însă o afacere păguboasă pentru municipalitate, cu un imobil supraevaluat, a întrerupt subit lungul mandat al edilului. Pe 17 martie 2010, liberalul a fost condamnat definitiv la închisoare, după un proces dus în justiţie timp de câţiva ani. Din puşcărie, Anghel ar trebui să fie eliberat abia pe 14 octombrie 2012, însă avocaţii săi încearcă pe toate căile să obţină o eliberare condi¬ţionată. Recent, apărătorii acestuia au reuşit chiar să-i convingă pe magistraţii Judecătoriei Baia Mare, iar singura piedică o constituie acum recursul formulat de DNA.
Principalul argument pentru care procurorii anticorupţie solicită menţinerea în arest a liberalului Anghel ţine de recuperarea prejudiciului constatat de instanţă atunci când a şi hotărât condamnarea. Este vorba de aproape 400.000 euro pe care, susţine DNA, edilul băimărean nu i-a returnat încă primăriei. „În legătură cu aspectul îndreptării sale, se constată că la dosarul cauzei nu există nici o dovadă că, până în prezent, condamnatul s-a supus executării în privinţa reparării pagubei produse prin infracţiune, respectiv, plata sumei de 394.500 Euro către partea vătămată municipiul Baia Mare. O atare conduită ar fi fost un element solid, care ar fi fost apt să întemeieze o hotărâre de admitere a cererii de liberare condiţionată, putând fi apreciată ca o mărturie convingătoare, clară, de îndreptare a condamnatului, de regret faţă de fapta infracţională gravă pe care acesta a comis-o”, arată procurorii DNA în contestaţia depusă faţă de decizia de eliberare.
„Susţineri seci şi stereotipe”
În schimb, argumentele pro, invocate de membrii comisiei de liberare condiţionată, ating alte împrejurări decât cele privind recuperarea pagubelor aduse municipalităţii şi sunt legate de purtarea exemplară dovedită de Cristian Anghel în penitenciar. Potrivit documentului mai sus citat, fostul primar PNL de Baia Mare a excelat la capitolul petrecerea timpului liber, fapt considerat până acum suficient pentru punerea sa în libertate. Edilul a prestat ore de muncă, a participat la orele de educaţie fizică, nu a ratat campionatele de şah şi nici programele culturale, precum recitarea de versuri. Deşi acestea sunt considerate motive temeinice pentru eliberarea condamnatului, procurorii Direcţiei Anticorupţie critică dur luarea acestora în considerare. Iată ce spun aceştia în contestaţia faţă de decizia de eliberare a lui Cristian Anghel: „Susţinerile membrilor comisiei de liberare condi¬ţionată sunt seci şi stereotipe, ele consemnând în mod invariabil că «deţinutul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege»”.
După formularea recursului, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut şi strămutarea de la Tribunalul Maramureş a contestaţiei faţă de decizia Judecătoriei Maramureş din 12 ianuarie, de punere în libertate a lui Cristian Anghel, iar Curtea Supremă se va pronunţa asupra strămutării pe 7 aprilie. Ieri, magistraţii de la aceeaşi instanţă urmau să decidă şi dacă vor suspenda judecarea recursului de la Tribunalul Maramureş până în aprilie.
Imobilul de peste trei ori mai scump
Liberalul Cristian Anghel a fost condamnat pe 17 martie 2010 la doi ani şi jumătate de închisoare de către judecătorii Curţii de Apel Cluj. Iniţial, în calitate de primar, Anghel a refuzat să demareze procedurile pentru achiziţionarea de către municipalitate a unui imobil la preţul de 150.000 euro. Ulterior, edilul liberal a determinat achiziţionarea aceleiaşi clădiri la un preţ de peste trei ori mai mare, respectiv 544.500 euro.
335 de zile de închisoare a executat până acum fostul primar de Baia-Mare, Cristian Anghel.