1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialScandalul cotizaţiilor: Curtea de Apel a dat dreptate Ministerului Educaţiei. Profesorii nu...

Scandalul cotizaţiilor: Curtea de Apel a dat dreptate Ministerului Educaţiei. Profesorii nu vor mai plăti 70 milioane de lei sindicatelor

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea celor trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia Sindicatelor Spiru Haret (FSSH), în procesul referitor la reţinerea automată a cotizaţiilor din salariul profesorilor, a anunţat Daniel Funeriu, în ultima sa conferinţă de presă ca ministru al Educaţiei.

Instanţa a respins ca nefondată acţiunea celor trei federaţii sindicale şi astfel nu se va mai reţine direct din salariile profesorilor suma de aproximativ 70 milioane lei, anual, bani care intrau direct în conturile sindicatelor.

„Cererea sindicatelor era să se împiedice aplicarea Ordinului Ministerului Educaţiei cu nr. 4576/2011. Despre ce este vorba? Este vorba despre ordinul de ministru prin care cadrele didactice îşi primesc în mână întreg salariul, plata cotizaţiei către sindicate făcându-se prin alte mijloace decât mijloacele de retragere directă, pe statul de plată”, a explicat Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei din Guvernul Boc a explicat că profesorii vor avea posibilitatea să cotizeze direct la sindicate şi în special spre cei care îi „reprezintă cu adevărat”.
„Acum, cadrele didactice vor alege să plătească o cotizaţie celor care îi reprezintă cu adevărat şi nu celor care, degrevaţi fiind de orele de la clasă, se erijează în lideri sindicali care apără doar interesele lor. Vreau să ştiţi că în mandatul meu am acţionat de fiecare dată când am putut în interesul cadrelor didactice şi niciodată nu am ales soluţia facilă de a bate palma pe sub masă cu lideri sindicali fără reprezentare reală. Acum vom vedea, într-adevăr, care este adevărata reprezentare a sindicatelor în educaţie„, mai spune Funeriu.

Suma încasată anual direct de pe statele de plată de către sindicate pentru cotizaţii este de 70 milioane lei. Ordinul Ministerului Educaţiei a oprit această metodă de încasare.
„Având în vedere că fondul de salarii la nivelul Ministerul Educaţiei era de aproximativ 7,7 miliarde de lei, aproximativ 1%, dacă trecem această sumă brut, reprezenta aproximativ 70 milioane lei, anual, bani care intrau direct în conturile sindicatelor. Acum avem o mai bună reprezentare a cadrelor didactice pentru că ele vor alege să plătească aceşti bani celor care îi reprezintă cu adevărat. Cred că este un mare câştig pentru reprezentativitatea cadrelor didactice şi invit toate cadrele didactice din România să plătească cotizaţia acolo unde se simt reprezentate. Pot să vă spun acum că este extrem de important pentru un ministru să aibă parteneri de dialog foarte credibili, iar atunci când ai o reprezentare de 7-8%, credibilitatea este de 7-8%”, a mai explicat Daniel Funeriu.

Romania liberă a atras atenţia la începutul lunii asupra acestui subiect în articolul „Cum au pierdut sindicatele milioane de euro dintr-o decizie a Ministerului Educaţiei”

De asemenea, Marius Nistor a declarat atunci pentru Romania liberă că deja la Curtea de Apel Timişoara sindicaliştii locali ai federaţiei sale au obţinut anularea acestui ordin de ministru.

După aplicarea Ordinului, veniturile sindicatelor din învăţământ au scăzut. „Cred că în lunile noiembrie-decembrie au scăzut cu 40%-50% din ceea ce se încasa înainte de intrarea în vigoare a ordinului”, a declarat Simion Hăncescu de la FSLI.

În noiembrie 2011, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educaţiei, ministrului Finanţelor şi al ministrului Internelor care pune la dispoziţia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale. Potrivit ordinului, unităţile de învăţământ nu mai pot reţine automat cotizaţiile sindicale din salariile cadrelor şi nici ratele acestora la Casele de Ajutor Reciproc sau la bănci.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Andrej Fabry a semnat cu Universitatea Cluj

Mijlocașul slovac Andrej Fabry, în vârstă de 27 de ani, aflat în ultimele șase luni de contract cu UTA Arad, va deveni jucătorul echipei...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă