0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialŞase ani de închisoare pentru prim-procurorul de la Buftea

Şase ani de închisoare pentru prim-procurorul de la Buftea

Şpăgi de mii de euro, trafic de influenţă, diferite fapte de fals. Astfel de ilegalităţi au găsit procurorii DNA la Parchetul Buftea, într-un dosar în care, conform Curţii de Apel Braşov, şeful acestei unităţi de parchet ar trebui să stea şase ani după gratii. Decizia nu este definitivă.

 

Curtea de Apel Bra­şov l-a condamnat la sfârşitul săptă­mânii trecute la şase ani de închi­soa­re cu executare pe prim-pro­curorul Parchetului Buftea, Nelu Carpen, suspendat în prezent din funcţie. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2010 pentru 20 de fapte de corupţie, alături de mai mulţi complici, printre care doi avocaţi şi un fost judecător de la Judecătoria Buftea.

Rechizitoriul din acest dosar a scos la iveală faptul că o instituţie a statului, în cazul de faţă Parchetul Buftea, a fost transformată într‑o „fabrică de bani” pentru un anumit grup de persoane. Spre exemplu, spun procurorii, în perioada octombrie-decembrie 2009, inculpatul Carpen Nelu, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Gîlceavă, suma de 4.000 euro de la două persoane (una dintre ele cercetată într‑un dosar penal aflat pe rolul aceleiaşi unităţi de parchet), pentru a facilita dispunerea, faţă de per­soana cercetată, a unei soluţii de netrimitere în judecată. În acest sens, susţine DNA, Nelu Carpen a creat premisele ca persoana cercetată să beneficieze de soluţia favorabilă menţionată mai sus: a infirmat rechizitoriul emis în dosarul respectiv şi a înlesnit administrarea frau­duloasă a unor probe care să îl ajute pe cel care i-a dat banii.

Tot în cursul anului 2009, Carpen, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, ajutat tot de Claudia Gîlceavă, a pretins şi primit de la o persoană suma de 3.000 euro pentru a interveni pe lângă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti pentru a rezolva un dosar. Un alt avocat, Adrian Zamfirachi, este acuzat în acelaşi dosar că a cerut 15.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă un procuror DIICOT şi la poliţişti de la IGPR pentru înscenarea unui flagrant referitor la deţinerea de droguri de către o persoană. Flagrantul urma să fie realizat în baza unui denunţ mincinos făcut de o persoană care era arestată şi dorea să fie pusă în libertate.

 

Printre „victimele” dosarului: avocaţi, un judecător, un poliţist

Cei doi avocaţi – Adrian Zamfirachi şi Claudia Gîlceavă – au fost şi ei condamnaţi de magistraţii braşoveni. Zamfirachi a fost tri­mis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi două fapte de trafic de influenţă şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Cel de-al doilea avo­­­cat, Claudia Gîlceavă, soţia unui poliţist de la IPJ Ilfov, a fost con­­damnată la trei ani de închisoa­­re cu suspendare pentru mai multe fapte de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, Aurică Sterea, fost judecător la Judecătoria Buftea, a primit un an de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

Mihail Vişan, fost poliţist, con­­siderat complice al lui Nelu Carpen, a primit şi el şase ani de închisoare pentru 11 fapte de corupţie. Toţi cei acuzaţi că i-au dat mită procurorului au primit şi ei pedepse din partea magistraţilor braşoveni. Cei tri­mişi în judecată au şi fost achi­taţi pentru o parte din faptele pen­tru care au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, cum ar fi acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat. Nelu Carpen este un apropiat al prim-procurorului Parchetului Sectorului 4, Mihai Betelie, arestat şi el în prezent pentru fap­­te de corupţie. Înainte de a fi şef la Sectorul 4, procurorul Betelie a fost şef chiar la Parchetul Buftea. Decizia Curţii de Apel Bra­şov nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  Text Box:  

Cele mai citite

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă