1.9 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialRaport CE - Ancheta DNA de la frontiere, o operaţiune anticorupţie de...

Raport CE – Ancheta DNA de la frontiere, o operaţiune anticorupţie de mari proporţii

Anchetele procurorilor DNA privind poliţiştii de frontieră şi vameşii au dus la o operaţiune anticorupţie de mari proporţii la frontiere, în februarie, care s-a concretizat prin numeroase arestări, însă este important ca posturile rămase vacante să fie ocupate,se arată în raportul pe justiţie al CE, anunţă NewsIn.

Astfel, în raportul de ţară pe justiţie se arată că „este foarte important să se furnizeze resursele umane pentru a ocupa posturile vacante în perioada în care se desfăşoară procedurile judiciare corespunzătoare care urmează acestor arestări”.

De altfel, raportul intermediar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) notează că de la ultimul raport al Comisiei, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat să obţină rezultate bune în ceea ce priveşte investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, trimiţând în instanţă un număr semnificativ de persoane, inclusiv un membru al Parlamentului European (George Becali, n.r.), trei foşti miniştri (Tudor Chiuariu, Victor Babiuc, Zsolt Nagy, n.r.), doi foşti secretari de stat şi mai mulţi magistraţi.

Totuşi, evaluarea Comisiei Europene critică faptul că, în aceeaşi perioadă, Parlamentul a dat un vot negativ în ceea ce priveşte solicitarea de a se permite percheziţia unui calculator personal (votul Parlamentului în cazul Monica Iacob Ridzi: n.r.), într-o anchetă în curs privind o suspiciune de comitere a unor acte de corupţie de către un fost ministru. „Prin urmare, parchetul va trebui să utilizeze toate celelalte dovezi disponibile în acest caz”, se arată în raportul intermediar pe justiţie al CE.

De asemenea, în alt caz de suspiciune de acte de corupţie care priveşte aceeaşi persoană, respectiv pe Monica Iacob Ridzi, Parlamentul a dat un vot negativ în ceea ce priveşte solicitarea de deschidere a unei anchete, subliniază acelaşi document.

În raportul intermediar pe justiţie este consemnat, totodată, şi faptul că într-o altă anchetă în curs privind un caz de suspiciune de acte de corupţie care priveşte un membru al Parlamentului, respectiv pe deputatul PDL Dan Păsat, Parlamentul nu a aprobat solicitarea parchetului de arestare preventivă.

Comisia Europeană a publicat vineri rapoartele interimare pe justiţie pentru România şi Bulgaria.

Până la următoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, România ar trebui să se axeze în special pe lansarea unei revizuiri independente a sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi, pe măsurile de îmbunătăţire a celerităţii proceselor care au ca obiect cazuri de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale.

Comisia va sprijini în continuare România în acest demers şi va prezenta următoarea evaluare detaliată a progreselor până în vara acestui an.

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un Mecanism de cooperare şi de verificare a angajamentelor asumate de Bulgaria şi de România în domeniul reformei sistemului judiciar, al luptei împotriva corupţiei şi – în cazul Bulgariei – al luptei împotriva criminalităţii organizate.

Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă