Noul sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie este procurorul Calin Nistor, fost sef cu delegatie al serviciului teritorial Arges, cel care a coordonat instrumentarea dosarelor penale ale baronului PSD Constantin Nicolescu.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniel Morar, prim-adjunctul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a dispus, la cerere, încetarea delegării doamnei procuror Laura Oprean în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cu aceeaşi dată, doamna procuror Laura Oprean va fi delegată pe o perioadă de 6 luni în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Tot prin ordinul prim-adjunctului procurorului general al României Daniel Morar, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost delegat domnul Călin Nistor, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, cu grad profesional corespunzător PÎCCJ, în prezent ocupând prin delegare funcţia de şef al Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru tergiversează anunţarea unor reguli TRANSPARENTE de selecţionare a candidaţilor pentru funcţiile de conducere la Parchete
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru ar trebui sa anunte noile reguli, TRANSPARENTE, de selectie a propunerilor de procurori pentru functiile de procuror general al Romaniei , de sef alDNA si sef al DIICOT pentru a incuraja inscrierile procurorilor care au facut dosare grele si care au obtinut condamnari in acele dosare la instantele de judecata.
Pivniceru a tergiversat intentionat aceste anunturi pentru a subordona Consiliul Superior al Magistraturii, obiectiv atins prin revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, cu ajutorul voturilor mai multor procurori de la sectia de procurori, sectie care va face audierile finale ale candidatilor propusi de Pivniceru pentru functiile de conducere ale Parchetelor. CSM da doar un aviz consultativ, iar numirile sunt facute de presedintele tarii.
Comisia Europeana a criticat lipsa de transparenta a primelor selectii facute de ministrul Pivniceru, care i-a nominalizat pe procurorii Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general si pe Ioan Irimie pentru sef DNA (mandatul sefului DIICOT este spre final). La audierile din CSM, cei doi favoriţi ai ministrului Pivniceru au dovedit ca nu cunosc legile, ca nu cunosc instituţiile europene cu care ar trebui sa colaboreze, că nu au făcut rechizitorii de trimitere in judecată.
Secţia de procurori, care audiază candidaţii la conducerea Parchetelor, subordonată ministrului Justiţiei
Acum, structura sectiei de procurori din CSM, format din cinci membri, s-a schimbat, prin accederea în CSM a procurorilor George Muscalu (apropiat PSD inca de pe vremea fostului premier Adrian Nastase, care l-a promovat de la Campina direct pe functie de sef la Parchetul General) si Elena Hach, prietena ministrului Pivniceru. Din sectie mai fac parte procurorii Bogdan Gabor, Florentina Gavadia (care au votat revocarile lui Dănileţ şi Ghica, deşi nu erau legale) si Oana Haineala, presedintele CSM, critic constant al imixtiunilor politicului in treburile Justitiei.
Din Sectia de judecatori, cu noua membri, şapte sunt apropiatii ministrului Pivniceru, dintre care unul – Adrian Neacsu- a fost suspendat pentru fapte penale. Ceilalti doi – Alina Ghica si Cristi Danilet – au fost revocati, dar revocările se judecă la instantele de judecata deoarece NU au fost facute legal, (nu au fost motivate hotărârile de revocare, cum impune legea; convocările adunarilor generale nu au fost legale; s-a votat prin ridicarea mâinilor, desi legea spune că votul e secret etc). Până la pronunţarea unor hotărâri definitive, cei doi judecatori revocaţi în adunări generale au drept de vot in CSM.