16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimari şantajaţi de reporterii OTV

Primari şantajaţi de reporterii OTV

Primarul Toader Roman din comuna sibiană Blăjel l-a denunţat în urmă cu trei ani pe reporterul OTV Cristian Petcuţa, care l-a şantajat cu dezvăluiri la postul OTV. Potrivit presei locale, în anul 2007, reporterul OTV Cristian Petcuţa i-a cerut primarului Toader Roman 5.000 de euro pentru a nu difuza pe post materialul compromiţător despre tranzacţii cu terenuri la care edilul din Blăjel a fost martor. Deoarece primarul a refuzat să plătească, dezvăluirile „senzaţionale” au fost difuzate de OTV. La exact o săptămână, primarul Toader a fost din nou contactat de reporterul OTV şi ameninţat cu alte dezvăluri despre aceeaşi tranzacţie cu terenuri, dar a scăzut preţul tăcerii la 3.000 de euro. Primarul a denunţat şantajul, s-a organizat flagrantul şi reporterul Petcuţa a fost arestat. Procesul a început la Sibiu, dar a încetat deoarece reporterul a decedat. Despre arestarea lui Dan Diaconescu, primarul Toader a declarat presei locale: „Mă gândesc că aşa cum a făcut cu mine acum trei ani, a facut şi acum cu primarul care l-a trimis la puşcărie. Aşa procedeaza OTV-ul, cu şantajele. Tot atunci, m-au sunat mai mulţi oameni din ţară, oameni simpli, nu primari, să imi spuna că şi ei au fost şantajaţi şi că li s-a promis că le vor fi rezolvate procesele şi nu s-au ales cu absolut nimic”.

Cazul lui Toader Roman nu a fost singular. Reporterul OTV Andrei Alexandru a fost reclamat în luna martie, anul acesta, de primarul Aristide Şerbănescu din comuna Schela, judeţul Gorj. Primarul ar fi fost ameninţat că dacă nu plăteşte un contract de publicitate şi nu dă ceva bani „băieţilor din Bucureşti” (suma totală ar fi fost de 4.000 de euro), pe postul OTV se vor difuza dezvăluiri imagini ompromiţătoare la adresa sa . Ancheta este în curs la DNA. Surse judiciare susţin că există şi alte asemenea cazuri.

„A fost emisiune pe OTV despre un aşa-zis jaf dovedit la Schela. În emisiune nu m-au băgat prin telefon, dar a doua zi m-a sunat realizatorul, unul Alexandru Andrei, pe care l-am chemat să vadă adevărul la faţa locului. M-au întrebat de cazare, le-am spus că le dau eu şi banii de benzină numai să vină şi să spună adevărul. Ei când au venit aici au început însă să mă întrebe de contracte de publicitate, dacă pot să le dau nişte bani şi pentru băieţii de la Bucureşti şi dacă pot să-i pun în contact şi cu alţi primari din judeţ care să-i ajute în acest sens”, a declarat Şerbănescu pentru Mediafax.

Primarul din Schela a afirmat că, la început, i-a fost cerut un contract de „minimum 4.000 de euro”, contract pe care urma să îl încheie proprietarul localului unde erau cazaţi membrii echipei postului de televiziune.

El a susţinut că ulterior i-ar fi fost cerute şi alte sume de bani, moment în care a luat decizia de a se plânge poliţiştilor din comună despre situaţia creată.

„Am discutat cu şeful de post şi mi-a spus că dacă eu sunt hotărât putem merge până la capăt pentru că într-un asemenea caz trebuie dovezi solide. Iniţial am fost de acord, apoi, pe parcurs, m-am răzgândit pentru că Andrei ăsta mi-a spus că are şi el copii, o mamă bătrână şi mi-a fost milă. A plecat la Bucureşti cu promisiunea din partea mea că îl caut eu să-i dau banii. M-a mai sunat după aia el vreo câteva săptămâni, i-am tot promis că îl caut, dar nu m-am mai întâlnit cu el. Am rămas la birou cu contractele lor ştampilate şi semnate”, a spus primarul.

Aristide Şerbănescu a menţionat că după izbucnirea scandalului cu arestarea lui Dan Diaconescu poliţiştii l-au invitat la ei pentru a da o declaraţie, primarul precizând că în acea declaraţie a descris discuţiile şi întâlnirile pe care le-a avut cu realizatorii OTV.

Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis, miercuri, arestarea lui Dan Diaconescu şi a lui Dorel Pârv, acuzaţi de şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ (PC), instanţa admiţând cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de emitere a unui mandat pentru 29 de zile.

Judecătoria sectorului 1 arată în motivarea deciziei de arestare a lui Dan Diaconescu că acesta a profitat de avatajele profesiei de jurnalist şi a folosit în interes personal informaţiile obţinute, o astfel de „conduită infracţională” fiind practicată şi de alţi angajaţi ai postului TV.

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă