Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni, la TVR, că decizia Senatului prin care cei opt magistraţi aleşi legal în Consiliul Superior al Magistraturii au fost validaţi este una corectă şi normală, pe care o salută.
„Decizia CCR din 25 ianuarie era destul de limpede, ea potrivit Constituţiei e obligatorie şi cred că azi (luni, n.r.) Senatul a luat prin validarea celor opt magistraţi care au candidat şi au fost aleşi în conformitate cu prevederile legale în CSM o decizie corectă, normală pe care ca ministru de justiţiei o salut”, a afirmat luni ministrul Cătălin Predoiu.
Acesta a explicat că decizia Senatului este fundamental corectă. „(…) cert este că s-a intrat în normalitate, s-a făcut un pas către normalitate, către deblocarea activităţii CSM şi acum după părerea mea greul reformei trece pe umerii CSM”, a mai spus Predoiu. Ministrul Justiţiei a explicat şi că noii membri ai CSM au o responsabilitate imensă, pentru că sunt foarte multe speranţe care se leagă de performanţa lor, aceştia fiind aşteptaţi să ia măsuri radicale, în legătură cu integritatea în sistemul judiciar, cu programul optim de activitate, cu răspunderea magistraţilor, în legătură cu pregătirea lor profesională.
Ministrul Justiţiei a spus şi că decizia din 25 ianuarie a Curţii Constituţionale a venit să corecteze o eroare care s-a făcut pe parcursul procesului privind alegerile în CSM, început cu mai multe luni în urmă, eroare care putea fi corectată chiar de la Senat penru că putea să valideze numai după ce verifica o serie de condiţii de formă şi de fond privind alegerile.
Plenului Senatului a revalidat luni seară opt dintre membrii CSM, cu 64 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 2 abţineri, fiind pusă de acord hotărârea anterioară a plenului cu decizia CCR prin care validarea a trei membri CSM a fost declarată neconstituţională.
Senatul are îndatorirea constituţională de a valida magistraţii aleşi în CSM cu respectarea legii, mai puţin judecătorii Dan Lupaşcu şi Lidia Bărbulescu şi procurorul Dan Chiujdea, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru mandatele acestora, se arată în motivarea deciziei CCR referitoare la Consiliu.
Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei din 25 ianuarie, prin care Hotărârea 43/2010 a Senatului României, de validare a listei magistraţilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost declarată neconstituţională, în urma admiterii unei sesizări a PDL.