O dezbatere organizată de Asociaţia Magistraţilor din România, apropiata USL, va avea ca subiecte teme care pot fi interpretate ca incitare la nesupunere faţă de cerintele Comisiei Europene pentru reformarea şi independenţa Justiţiei, obligatii pe care România şi le-a asumat din momentul aderării la UE, asumare monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
Dezbaterea va fi urmata de o conferinta nationala a AMR, in timpul careia se vor aduna semnaturi pentru revocarea din functii a Alinei Ghica, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, si a Oanei Schmidt Haineala, vicepresedinte, care sustin respectarea obligatiilor Romaniei asumate la integrarea in UE de continuare a reformarii Justitiei prin implementarea mai rapida a Codurilor Civile si Penale si prin respectarea principiilor statului de drept, spun surse AMR.
Actiunile AMR, apropiata USL, incep cu „Dezbaterea publica”, astazi, ultima zi a vizitei expertilor MCV, veniti in Romania sa evalueze modul in care tara noastra respecta/implementeaza regulile si programele specifice unui stat de drept. AMR incearca astfel o riposta la obligativitatea respectarii cerintelor Comisiei Europene.
Intre cerintele Comisiei Europene, evaluate de expertii MCV, se numara: respectarea criteriilor de transparenta si profesionalism in procesul de numire a procurorului general al Romaniei de la Ministerul Public si al sefului DNA – conditie esentiala pentru continuarea performantelor celor doua institutii, realizate mai ales in ultimii cinci ani -, monitorizarea stabilitatii Agentiei Nationale de Integritate si a respectarii de catre Parlament a deciziilor acestei institutii, la randul ei, performante; respectarea si aplicarea hotararirilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie; stadiul, in instantele de judecata , a dosarelor de mare coruptie, intre care si cele ale lui Dan Voiculescu si Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei.
Citeste si : EXCLUSIV. „Reforma” Monei Pivniceru: tunurile pe CSM şi ANI!
Revolta AMR fata de verificarea respectarii cerintelor Comisiei Europene prin MCV din aceste zile, rezulta chiar din titlurile subiectelor abordate la „dezbaterea publica” , si anume: „Justiţia română sub control politic internaţional„; „MCV – instrument de regenerare sau de intimidare a INDEPENDENŢEI Justiţiei din România„; „Justiţia română – un drept al cetăţeanului în viziunea societăţii civile. ATITUDINI, MĂSURI, SOLUŢII„.
Potrivit programului tipărit de AMR, subiectul cel mai agresiv – „Justitia romana sub control politic international” – este moderat de Georgiana Iorgulescu (invitat special deoarece nu este magistrat), şefa Centrului de Resurse Juridice, fostă membră CSM, de unde şi-a dat de curând demisia, apropiata USL.
Contactată telefonic, Iorgulescu spune că şi-a dat demisia din CSM pentru că nu a fost de acord cu politica actualei conduceri, reprezentată de preşedintele Alina Ghica (judecător) şi Oana Hăineală Schmidt (procuror), care reclamă mereu la Comisia Europeană abuzurile juridice ale USL, ceea ce ei i se pare că ar fi implicare politică.
Surse judiciare spun însă că Iorgulescu, din poziţia de membru CSM şi de şef al Centrului pentru Resurse Juridice, a plecat din CSM deoarece nu putea accesa fonduri europene pentru diverse proiecte pentru că ar fi intrat în conflict de interese, pedepsit penal de actualele legi.
Uneori, aceste fonduri europene nerambursabile pot fi de milioane de euro, daca ar fi să luăm ca exemplu ONG-ul unde director este Victor Alistar, un alt apropiat al USL, fost membru CSM, fost ministru USL, funcţii pe care a fost obligat să le părăsească deoarece a fost declarat incompatibil prin decizia Curţii Constituţionale.
Tot surse judiciare, mai precis din AMR, ne-au spus că Iorgulescu, la rugăminţile naşei sale de cununie Viorica Costiniu ( fost presedinte executiv AMR) şi ale prietenei sale Mona Pivniceru, fost presedinte AMR, acum ministru al Justiţiei, ar face lobby pentru un protest public (protest rezultat si din carta AMR la capitolul „ATITUDINI, MĂSURI, SOLUŢII”) împotriva actualei conduceri a CSM.
Iorgulescu a negat şi această informaţie, dar a recunoscut relaţiile cu Viorica Costiniu şi cu Mona Pivniceru. Ea a negat că ar fi iniţiatorul unor acţiuni de protest împotriva CSM, dupa cum a negat şi faptul că va modera subiectul „Justiţia Română sub control internaţional„, chiar dacă acest lucru este TIPARIT în catalogul dezbaterii.
Se pune la cale schimbarea preşedintelui CSM?
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a fost condusă până nu demult de Viorica Costiniu şi apoi de actualul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru, iar acum de Dan Spânu.
În perioada mandatelor celor trei personaje, AMR a acţionat ca un avocat activ pentru apărarea abuzurilor USL, inclusiv a infractorilor din aceasta zonă politică, grupări din care uneori fac parte şi înalţi magistraţi – vezi cazurile Adrian Năstase, senatorul PSD Cătălin Voicu, judecătorul suprem Florin Costiniu, soţul preşedintelei de onoare al AMR, Viorica Costiniu.
Contactat telefonic, Dan Spânu ne-a transmis că la capitolul „dezbatere publica” nu are cunoştinţă că AMR ar avea intenţia să sfideze Comisia Europeană prin subiectele dezbătute.
Despre conferinta nationala a AMR, care continua „dezbaterea publica”, Spanu ne-a anuntat ca nu mai vrea să candideze pentru un nou mandat în fruntea acestei asociaţii şi că scopul principal al acestei conferinte este înfiinţarea unui nou post de preşedinte de onoare pentru ministrul Mona Pivniceru, funcţie pe care o deţine şi Viorica Costiniu.
De asemenea, Dan Spanu ne-a relatat că ştie că se pune la cale si adunarea de semnaturi pentru revocarea preşedintelui CSM Alina Ghica, dar ca o alta organizatie profesionala – Uniunea Naţională a Judecătorilor din România – ar fi trimis formulare în acest sens curţilor de apel (Alina Ghica a fost aleasă membru în CSM de judecătorii de la toate curţile de apel din ţară).
Spânu ne-a mai declarat că există posibilitatea ca şi unii judecători ai Asociaţiei Magistraţilor din România să fie implicaţi în această acţiunea de adunare de semnaturi pentru revocarea actualei conduceri a CSM.
Tot Spânu ne-a spus că ar fi fost căutat de Horaţiu Dumbravă (membru CSM şi UNJR) pentru a-l convinge să se implice în această acţiune de revocare a Alinei Ghica, dar că nu s-a întâlnit cu el.
Insa, Horatiu Dumbrava a tinut sa precizeze Romaniei Libere:”Nu l-am cautat niciodata pe dl Spanu, nici nu-i stiu numarul de telefon; nu i-am propus niciodata revocarea presedintelui CSM. Intr-adevar, am fost la Craiova in urma cu circa doua saptamani, dar nu m-am intalnit cu el, ci cu presedintele Curtii de Apel Craiova si cu presedintii instantelor de pe raza acestei curti. Subiectele dezbatute au fost intrarea in vigoare a noilor coduri si chestiuni care tin de relatia CSM cu instantele„.
UNJR „evalueaza” activitatea CSM
Ca o coincidenţă, la rândul ei, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) începe tot azi o conferinţă, în care este evaluată întreaga activitate a CSM. Dana Gârbovan, membru UNJR, ne-a confirmat că au fost trimise formulare la toate instanţele şi că nu ar fi vizată direct schimbarea Alinei Ghica.
În formulare – sustine Dana Garbovan-, se cere magistraţilor să evalueze activitatea ultimelor echipe de conducere a CSM, respectiv a fostei conduceri, de anul trecut, reprezentată de Horaţiu Dumbravă (judecător) şi George Bălan (procuror, suspendat pentru fapte de corupţie) şi a actualei echipe, Ghica/Hăineală, căreia i se reproşează lipsa de transparenţă şi intenţia de a desfiinţa concursurile pentru promovare la Înalta Curte.
Ce spune Alina Ghica
Contactată telefonic, Alina Ghica, presedintele actual al CSM, ne-a spus că s-au remediat problemele de transparenţă din primele luni de la instalarea pe funcţie.
Ba, mai mult, acum i s-a reproşat că da dovadă de prea multă transparenţă, reprosuri venite inclusiv de la ministrul Mona Pivniceru, deoarece a publicat pe pagina CSM toate documentele nominalizaţilor pentru funcţiile de procuror general şi de şef al DNA şi le-a supus dezbaterii publice.
În legătură cu promovările la Înalta Curte, Alina Ghica a spus că nu a desfiinţat concursurile de promovare a magistratilor, ci doar a redus numărul membrilor din comisii, deoarece acestea se reuneau destul de greu din cauza programului fiecăruia.