-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialPionii lui Vîntu se clatină

Pionii lui Vîntu se clatină

Procurorii de la Crimă Organizată cercetează modul în care o reţea condusă de apropiaţi ai lui Sorin Ovidiu Vîntu a delapidat Petromservice cu aproape 5 milioane euro.

Fostul director general al Petromservice Sorin Mihai a fost ridicat ieri de procurorii DIICOT  de la domiciliul său din Prahova, pentru a fi audiat într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani, alături de peste 10 persoane. Sorin Mihai este finul lui Liviu Luca, vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, omul care a controlat Petromservice din umbră şi mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Ancheta DIICOT în cazul lui Sorin Mihai vizează operaţiunile unei reţele formate din membri ai conducerii Petromservice şi administratorii unor firme constituite, se pare, special pentru a scoate ilegal bani din fosta Petromservice, actuala PSV Company.

Procurorii DIICOT au făcut 18 percheziţii în Bucureşti, Ploieşti şi Ilfov. „Cercetările au stabilit faptul că, prin închiderea unor contracte fictive derulate de către PSV Company SA (fosta Petromservice), a fost retrasă în mod nejustificat suma totală de 20 de milioane RON, iar pentru disimularea fondurilor încasate învinuiţii au procedat la înfiinţarea a 18 societăţi comerciale în care aveau calitate de asociaţi/administratori/împuterniciţi pe cont”, susţin procurorii DIICOT. Acuzaţiile aduse: delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Anchetatorii urmau să decidă aseară, după finalizarea tuturor audierilor, dacă vor emite sau nu mandate de reţinere pe numele celor 12 persoane, inclusiv al lui Sorin Mihai.

Toate drumurile duc la Vîntu?

Dosarul instrumentat de DIICOT nu este singurul în care apare numele lui Sorin Mihai. Fostul director general al Petromservice este anchetat şi de DNA pentru evaziune fiscală, în cazul unei rambursări de TVA de 62 milioane euro, de care compania a beneficiat, fără a avea dreptul. În această cauză au fost puşi sub acuzare toţi cei de la vârful Petromservice. Într-o declaraţie publică, preşedintele Traian Băsescu susţinea că în spatele acestei controversate afaceri s-ar afla chiar omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, dar că numele acestuia nu ar apărea în acte pentru că „el nu semnează”.

Afacerea „rambursarea” a ajuns pe masa DNA după sesizarea ANAF. Potrivit surselor RL, Sorin Mihai este un afacerist „crescut” de Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu. El a activat pentru o bună perioadă de timp şi în PDL Prahova, separându-se de acest partid după ce conducerea formaţiunii nu l-a pus pe listele de candidaţi pentru şefia Consiliului Judeţean Prahova. În Prahova, Sorin Mihai este proprietarul cotidianului Telegraful.

Cum a ratat Parchetul General arestarea lui SOV

Tot ieri, Curtea de Apel Bucureşti a făcut publică motivarea punerii în libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Magistraţii critică felul în care Parchetul General a gestionat dosarul omului de afaceri, considerând că procurorii ar fi trebuit să ceară arestarea lui Vîntu, Ţurcan şi Stoian în momentul descoperirii faptelor, şi nu la 10 luni după.

„Arestarea inculpaţilor ar fi putut răspunde unor asemenea cerinţe (referitoare la pericolul social n.r.), dacă se solicita imediat după comiterea şi descoperirea faptelor, şi nu după o lungă perioadă de timp. Pentru a fi satisfăcătoare, riposta autorităţilor trebuie să fie adecvată şi oportună şi nu amânată sau întârziată”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti. Mai mult, magistraţii spun că, în ultimele şase luni de anchetă, nu au intervenit elemente noi, relevante pentru conturarea necesităţii arestării preventive. Judecătorii au descoperit deficienţe grave şi în ceea ce priveşte demersul Parchetului General de punere sub acuzare pentru complicitate la favorizarea infractorului a şoferului lui Vîntu, Alexandru Stoian. Magistraţii spun că procurorii nu au indicat, concret, în ce anume constă sprijinul pe care acesta l-a acordat lui Sorin Ovidiu Vîntu şi lui Octavian Turcan, fără să se ofere nici un element de natură a identifica şi individualiza faptele (data, locul, împrejurările, modalitatea de comitere).

Mai mult, judecătorii remarcă o decizie a procurorilor, care, începând de la 12 ianuarie 2010, nu i-au mai menţinut lui Vîntu interdicţia de a lua legătura cu Nicolae Popa, Virgil Popa şi Octavian Ţurcan, în ciuda dovezilor referitoare la continuarea demersurilor de sprijinire a lui Nicolae Popa.  

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă