1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPERCHEZIŢII la directori ai RADET, suspectaţi că au PREJUDICIAT compania cu MILIOANE...

PERCHEZIŢII la directori ai RADET, suspectaţi că au PREJUDICIAT compania cu MILIOANE de euro. Vezi ce spune edilul Sorin Oprescu

UPDATE 15.30

Firmele implicate in scadalul RADET, suspectate si de evaziune fiscala

In scandalul RADET, procurorii Tribunalului Bucuresti NU au pus deocamdata pe nimeni sub invinuire, dar sunt suspectati mai multi directori, cativa sefi de serviciu si simpli functionari in casele carora s-au gasit, in total, circa 500.000 de euro. Intre suspecti se afla si  directorul general RADET, Ion Voicu.

Pentru a se putea face perchezitii, s-a inceput urmarirea penala „in rem”, adica se precizeaza doar infractiunea, nu se nominalizeaza persoana care a savarsit fapta.

Dupa ce  vor evalua probele, daca va rezulta ca exista suficiente probe care sa indice ca mita si foloasele necuvenite  s-au primit pentru achizitii publice, procurorii Tribunalului isi vor declina competenta catre DNA. Declinarea se va face in functie de valoarea mitei (minim 10.000 de euro) si de calitatea persoanei invinuite, spun surse bine informate de la Parchetul Tribunalului Bucuresti. 

Astazi nu se vor opera retineri, ci se vor face 40 de perchezitii, atat la directorii si functionarii RADET, cat si la cele sapte firme vizate,, intre care si ERBASU SA. Se vor ridica probe ca bani, valori ( care ar aparea in interceptari), contracte, acte de contabilitate, alte documente care vor fi evaluate. La firme exista si suspiciuni de EVAZIUNE FISCALA, infractiune de competenta Parchetului tribunalului.

UPDATE ora 14.30

Prejudiciile de la RADET ar fi de circa 2.000.000 de euro, iar principalul suspect ar fi Ion Voicu, directorul general, care ar fi directionat fraudulos  contracte de achizitii publice catre sapte firme, intre care si Erbasu SA. Perchezitiile sunt in curs. La perchizitiile de la domiciliile directorilor suspectati s-ar fi gasit circa 500.000 de euro.

Ar fi suspectati de luare de mita si foloase necuvenite cel putin patru directori RADET, care deocamdata au calitatea de faptuitori. Ancheta este coordonata de Parchetul Tribunalului Bucuresti.

  Instrumentarea dosarului penal a fost facuta cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii, ceea ce poate insemna ca exista ca probe  interceptari si filaje.

UPDATE ora 14.00

Program ocult al Guvernului de sustragere  al achizitiilor publice de sub controlul CNSC, al Curtilor de Apel si al DNA?

„Scandalul achizitiilor publice de la RADET, unde cel mai probabil suspiciunile sunt reale, ascunde un program al USL de a sustrage controlul achizitiilor publice, nu atat de sub tutela   Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) si de sub controlul Curtilor de Apel, cat mai ales din competenta Directiei Nationale Anticoruptie, de care se tem cel mai mult baronii locali care controleaza contractele de achizitii publice”, spun specialistii consultati de Romania Libera.

„Pentru a fi credibil, programul de schimbare a procedurilor pentru achizitiile publice e demarat cu un caz credibil, cel al contractelor frauduloase de la RADET”.

CNSC a fost ( sau va fi in curand) desfiintat, dupa cum a anuntat ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, iar premierul Ponta a spus ca va lua unele din atributiile  DNA.

” Premierul este obligat de baronii locali sa-i scape de DNA. Baronii locali isi fac averile in principal  din contracte frauduloase pe achizitii publice” spun sursele RL.

In urma cu cateva zile, Pivniceru spunea ca desfiintarea CNSC este necesara , fiind mai corect ca atribuţiile instituţiei să fie trecute în domeniul judiciar, unde va fi aplicată o procedură foarte scurtă, specifică achiziţiilor publice.

 In plus, sursele noastre spun ca „solutionarea contestatiilor NU va mai fi facuta la sectia Contencios de la Curtile de Apel, ci de Tribunale, mai usor de controlat de baronii locali. Spre exemplu, la Tribunalul Bucuresti doar 10 judecatori  se vor ocupa de solutionarea acestor cauze, iar in teritoriu numarul va fi mult mai mic si mai usor de controlat si, de ce nu, mai usor  de CORUPT ( vezi cazul judecatoarelor arestate pentru mita de sute de milioane de euro de la Tribunalul Bucuresti -nn)”.

Schimbarea procedurilor „poate fi facuta de Guvern, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu poate decat sa ia act de aceste modificari si sa le aplice” spun specialistii.

Este posibil ca acest lucru sa se experimenteze acum  prin ancheta in scandalul RADET, care  e facuta de Parchetul Tribunalului Bucuresti, desi competenta e a DNA. Oare Guvernul are intentia de a scoate achizitiile publice de sub tutela DNA? De aceea premierul a declarat ca va lua unele dintre atributiile DNA?

„Frica de DNA a baronilor locali, cei care controleaza contractele de achizitii publice, va fi astfel potolita”, spun specialistii consultati de Romania Libera.

UPDATE ora 13.00

Ancheta a demarat inainte de schimbarea Consiliului de Adminitratie, de la care se vrea  schimbarea conducerii RADET

Sorin Oprescu a declarat , intr-o conferinta de presa,  ca neregulile de la RADET sunt de zeci de ani, ca a informat CSAT-ul , pe presedintele tarii, pe premier. El a sustinut ca anul trecut i-a prezentat si premierului Ponta neregulile de la RADET, cerand reorganizarea acestei regii. Acum se doreste o noua conducere la RADET.

Oprescu spune ca miercuri va intra in discutia Guvernului unirea RADET cu ELCEN SA , unind astfel producerea incalzirii si a apei calde cu transportul catre consumatori, scopul declamat fiind micsorarea pretului gigacaloriei livrat bucurestenilor.

Oprescu a mai afirmat ca a refuzat bugetul de venituri si cheltuieli pe 2011 si 2012 ale RADET , dar ca le-a aprobat Consiliul General al Capitalei, care a numit si conducerea RADET vizata acum de ancheta penala.

Patru directori RADET sunt deja suspectati de Parchetul Tribunalului Bucuresti. Intre ei ar fi si directorul general Ion Voicu. De asemenea, ar fi suspectati direct alte opt persoane de la RADET. Perchezitiile la RADET , la directorii suspecti si la firmele cu care s-ar fi incheiat contracte frauduloase de achizitii lucrari sunt in plina desfasurare.

Precizam ca potrivit legii, suspiciunile pentru fraude in domeniul achizitiilor publice sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, insa procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti nu si-au declinat competenta, preferand sa ancheteze ei cazul. Inca nu se cunosc motivele acestei decizii deoarece Parchetul nu a putut fi contactat.

––

UPDATE: Plangerea impotriva neregulilor de la RADET ar fi fost facuta anul trecut la Parchetul Capitalei de catre primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dupa ce premierul Ponta a dat o hotarare de guvern de stergere a unor datorii  de circa 470 milioane de euro, datorii „istorice” inregistrate de regia bucuresteana de termoficare catre Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN).

Reamintim ca, fiind vorba de achizitii publice, competenta cercetarii era a Directiei Nationale Anticoruptie si este ciudat ca Parchetul Capitalei nu a directionat plangerea edilului catre DNA.

Parchetul Capitalei nu a putut fi contactat pentru a obtine motivarea deciziei de a nu se respecta legea competentelor.

Este vizat si fostul primar general Adrian Videanu?

Practic, Guvernul a aprobat, in septembrie 2012, un memorandum privind mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a ELCEN S.A. pentru luarea măsurile legale în vederea negocierii termenelor şi condiţiilor în care societatea dispune anularea penalităţilor calculate pentru neplata sau plata cu întârziere de către RADET a obligaţiilor contractuale. Atunci, Ponta spunea ca ar fi necesara unificarea RADET cu ELCEN.   

Tot atunci, primarul general reclama ca datoriile ar fi istorice, ca ar proveni din contracte frauduloase incheiate de RADET in domeniul achizitiilor publice cum ar fi contractarea de lucrari de reparatii sau de inlocuire de conducte, ce nu ar fi fost realizate de-a lungul anilor, dar RADET le-ar fi platit. Reamintim ca Sorin Oprescu este la al doilea mandat de primar general, iar logica ne oblica sa afirmam ca datoriile istorice i-ar apartine si lui.

Fiind vorba de achizitii publice, Parchetul Tribunalului Bucuresti ar fi trebuit sa directioneze plangerea edilului catre Directia Nationala Antcirouptie deoarece legislatia prevede ca aceasta instanta face investigatiile in astfel de cazuri. DE ce NU a facut-o? Unii specialistii spun ca s-ar dori directionarea anchetei catre fostul primar general, Adrian Videanu, ceea ce ar fi mai usor de facut la Parchetul Tribunalului decat la DNA.

Precizam ca la Parchetul Tribunalului Bucuresti sunt cel putin trei procurori care au dovedit corectitudine prin anchetele facute pana acum, deci probabil va fi greu de influentat ancheta RADET, ceea ce va conta in acest dosar fiind probele.

Reamintim ca premierul Ponta, prin corpul sau de control, a sesizat Parchetul impotriva lui Videanu, care a fost ministru al Economiei, si in cazul contractelor de la Hidroelectrica.

––––-

Anchetatorii fac percheziţii  la RADET şi la alte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu pentru a ridica documente în cazul prejudicierii regiei prin contracte de lucrări de infrastructură plătite, dar nerealizate, precizeaza Politia Capitalei. Ancheta este coordonata de procurori de la Parchetul Tribunalului Buucuresti.

Prejudiciul ar fi de zeci de milioane de euro.

Patru directori, intre care directorul general Ion Voicu, directorul de exploatare si mentenanta Ovidiu Gardus si directorul economic Dan  Mavrodin sunt vizati direct deoarece  ar fi semnat mai multe  contracte frauduloase de mentenanta si lucrari de infrastructura cu firme care au fost platite, dar nu ar fi facut lucrarile.

Alti patru directori ar avea calitatea de faptuitori. In total , vor fi audiati 18 directori si sefi de serviciu de la RADET.

Firmele cărora li se atribuiau contractele în mod fraudulos ar fi: CCEI SRL, SICOR SRL, Erbaşu SA, Loxtor Norvegia, WILLO România SRL, Multigama Tech.

Perchezitiile se fac atat la RADET , cat si la sediul firmelor suspectate, pentru ridicare de documente, ca si la domiciliile directorilor RADET.

Mita data directorilor RADET  ar fi constat in bani, excursii de lux  in strainatate, bilete de avion si la meciuri de fotbal din strainatate .
 

Ciudat este faptul ca ancheta este facuta de Parchetul Capitalei si Politia Capitalei avand in vedere ca fraudele in domeniul  achizitiilor publice, cum sunt lucrarile de infrastructura,  atrag competenta Directiei Nationale Anticoruptie. De asemenea, fiind vorba de milioane de euro, este ciudat ca nu este implicat IGPR-ul, ci doar Politia Capitalei.

Potrivit comunicatului Politie Capitalei, „În această dimineaţă, poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor, coordonaţi de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pun în executare 38 de autorizaţii de percheziţie emise de Tribunalul Bucureşti în Capitală şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu.

Precheziţiile sunt efectuate ca urmare a cercetărilor ce se desfăşoară într-un dosar penal în care există indicii privind săvârşirea unor infracţiuni în domeniul achiziţiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei instituţii de interes public local

Activităţile sunt efectuate şi cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii”.

Milioanele de euro date fraudulos firmelor, recuperate de la bucuresteni prin incarcarea facturii la caldura

Pierderile RADET prin aceste contracte pentru lucrari platite, desi NU au fost facute, ar fi fost recuperate prin marirea pretului la gigacalorie livrata  pentru populatie.

Un scandal asemanator a fost o ancheta la RADET si in 2002, cand a fost arestat directorul general de atunci  Gheorghe Dabela, un ofiter SRI (Valentin Carali), alte patru persoane, iar contractul fraudulos era incheiat cu o firma germana. Mita totala incasata atunci ar fi fost de circa un milion de marci germane, din care partea directorului Dabela era de 100.000 de marci germane.

 Citeste şi PERCHEZIŢII în judeţul Ilfov la suspecţi de spargeri de locuinţe
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă