2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialMarius Iacob, primul procuror care a avut curajul să-i pună cătuşele lui...

Marius Iacob, primul procuror care a avut curajul să-i pună cătuşele lui Vîntu, propus procuror şef adjunct al DNA. Cazanciuc a trimis propunerea la CSM

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, l-a propus pe Marius Iacob în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Propunerea a fost trimisă către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei remis România liberă.

„Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis vineri, 07 iunie 2013, Consiliului Superior al Magistraturii, propunerile pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în funcţii de conducere la nivelul secţiilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în documentul citat.

Marius Iacob a fost primul procuror care a avut curajul să-i pună cătuşele lui Sorin Ovidiu Vîntu şi chiar să obţină arestarea preventivă a magnatului şi apoi condamnarea definitivă a acestuia în tr-un dosar de şantaj.

De asemenea, Iacob a instrumentat mai multe dosare de spălări de bani în care erau implicaţi locotenenţi sau apropiaţi ai lui Vîntu, precum Liviu Luca (Petromservice) sau Ionuţ Iftimie (mai multe dosare).

Tot Marius Iacob a coordonat depistarea şi apoi extrădarea din Indonezia a părintelui FNI, Nicolae Popa.

Iacob este un cunoscut criminalist, care însă a fost ironizat pe nedrept în cazul dispariţiei avocatei Elodia Ghinescu, dosar in care a găsit suficiente probe pentru a-l incrimina pentru omor pe soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, arestat preventiv de instanţe de judecată,  care au recunoscut aceste probe ca fiind temeinice.

Direcţia Naţională Anticorupţie are doi procurori şefi aduncţi. Pentru unul dintre posturi a fost numit deja Călin Nistor. Decretul a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în data de 24 mai.

Citeşte şi Motivare: De ce este judecat în arest bărbatul care a ucis şi tranşat o femeie

Propunerile lui Cazanciuc sunt următoarele:

– propunere procuror şef adjunct al DNA – Marius Constantin Iacob

– propunere procuror şef Secţia de urmărire penală şi criminalistică – Camelia Sutiman

– propunere procuror şef Secţia Judiciară – Iuliana Nedelcu

– propunere procuror şef secţie adjunct Secţia Judiciară – Antonia-Eleonora Constantin

– propunere procuror şef Secţia de resurse umane şi documentare – Simona Brădiceanu

– propunere procuror şef Secţia Parchetelor Militare – general-maior Ion Vasilache.

Vasilache, rateul ministrului Justiţiei 

Ion Vasilache este o numire cel puţin ciudată a ministrului Justiţiei deoarece acesta NU a făcut NIMIC ani în şir ca şef al Secţiei Parchetelor Militare. În plus, a dat şi RATEURI grave. El i-a încătuşat pe nedrept pe soldaţii de la depozitul de arme de la Ciorogârla, acuzându-i de furtul unui adevărat arsenal. Acesti soldaţi amărâţi, care n-au ştiut să se apere, au stat luni în şir în arest până ce DIICOT , coordonat de Codruţ Olaru, i-a prins pe adevăraţii hoţi.

Abia după capturarea adevăraţilor hoţi, soldaţii au fost eliberaţi din arestul preventiv. Pentru astfel de rateu, Vasilache ar fi trebuit ELIMINAT din magistratură.

 

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), prim adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004.

Preşedintele îi numeşte la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Cele mai citite

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă