2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialMafia de la ASF, instituţia condusă de Ruşanu. Cel care a primit...

Mafia de la ASF, instituţia condusă de Ruşanu. Cel care a primit ca mită Audi-ul A8 şi cei care i l-au dat, reţinuţi de DNA!

UPDATE

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Daniel George TUDOR, funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul Autorităţii de Supraveghere Fiscală (A.S.F), fost preşedinte, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial. Procurorii au confirmat, astfel, informaţiile publicate aseară de România Liberă.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora : 

În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii societăţii de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.

Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi Tudor Daniel – George, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.

În perioada martie – aprilie 2013, Tudor Daniel – George, calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii A.S.F care evidenţia deficienţe grave la societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.

În acest dosar a mai fost învinuită directorul direcţiei de avizări din cadrul AFS, Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu. Ei sunt finii şefului ASF Dan Radu Ruşanu.

Până în acest moment, procurorii DNA i-au reţinut pe Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea. Tribunalul Bucureşti judecă în acest moment solicitarea DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile. Sunt suspectate şi alte persoane.

 

_______

În dosarul şpăgilor luate de funcţionarii de la Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF), condus de Dan Radu Ruşanu,  DNA i-a reţinut pe Ilie Carabulea şi Radu Mustăţea pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar pe Marian Mîrzac pentru că a luat mită un Audi A8 şi pentru trafic de influenţă.

Sunt suspectate şi alte persoane din cadrul ASF sau care au lucrat la aceată institiţie, precum fostul şef al comisiei de supraveghere a asigurărilor, Daniel Tudor. Acesta urmează să fie chemat la audieri, spun surse judiciare.

Citeşte şi: Soţia ministrului de Finanţe implicată în aranjamentele murdare ale lui Carabulea (interceptări)

În acest dosar a fost învinuită şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, finii şefului ASF, Dan Radu Ruşanu.

Din referatulprocurorilor DNA rezultă că,  în intervalul mai – iunie 2013, învinuitul Carabulea Ilie, învinuiţii Mîrzac Marian şi Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.

Citeşte şi: Un şef din ASF, urmărit penal pentru luare de mită, în dosarul Laurei Chiţoiu. Şpaga, un Audi A8

În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi.

Învinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F.

Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii de asigurări deţinute în mod indirect de Carabulea Ilie şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

Finanţatorul grupării infracţionale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Mîrzac Marian, pe Mustăţea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.

Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F., respectiv de Laura Chţoiu, soţia ministrului de finanţe, Daniel Chiţoiu, învinuită şi ea în dosar, dar şi de Daniel Tudor, fost director al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, care urmează să fie chemat la audieri.

Concret, în schimbul protecţiei oferite societăţii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, în luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mîrzac Marian, sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în luna august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurare.

În schimbul acestor foloase, Mîrzac Marian, având calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcţionării societăţilor de asigurări, a reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul A.S.F. în grupul infracţional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societăţii de asigurări.

 

La data de 28 ianuarie 2014, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea învinuiţilor Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Cele mai citite

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă