Procurorii au demarat acţiunea de arestare a apropiaţilor lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca în baza unor note de control ale ANAF făcute la PSV Company SA, fosta Petromservice.
În anul 2009, la mai multe societăţi controlate din umbră de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost demarate mai multe controale financiare motivate de faptul că aceste firme cu pierderi financiare masive ar fi solicitat returnări suspecte de TVA, de ordinul milioanelor de euro.Dintre firmele controlate atunci de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-au aflat PSV Company SA ( fosta Petromservice, controlată de Liviu Luca) şi Realitatea Media (controlată de Sorin Ovidiu Vîntu). În urma verificărilor ANAF, la PSV Company au rezultat două dosare penale: unul instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru delapidarea a circa 5 milioane de euro, dosar în care vineri s-au operat şase arestări; altul, instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru returnarea ilegală de TVA în sumă de 62 milioane euro.
Directorii Supeală şi Anagnastopol au dat „declaraţii complete”
În dosarul de la DIICOT, Tribunalul Bucureşti a admis vineri arestarea preventivă a lui Mihai Sorin, preşedintele-director general al SC PSV Company SA (fostă Petromservice- acţionară la Realitatea TV). Mihai Sorin este finul lui Liviu Luca, vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, care a controlat Petromservice. Alături de Sorin Mihai au mai fost arestate alte cinci persoane, respectiv Ioan Ciucă, Ionuţ Călinescu, Ioan Predan, Mihaela Nacu şi Tatiana Dinu. De asemenea, sunt cercetate în libertate alte şapte persoane. Probele procurorilor ar fi contractele de prestări servicii care nu s-au derulat în realitate, circuitele suspecte de bani pe tranzacţii presupus ilegale, descoperite de inspectorii financiari de la ANAF . De asemenea, ar exista probe materiale găsite în timpul percheziţiilor efectuate joi de procurori şi poliţişti în 18 locaţii. Printre ele ar figura şi urmele tranzacţiilor descoperite în laptopurile şi calculatoarele confiscate la percheziţii. În afară de aceste probe materiale, procurorii au obţinut declaraţii de martori sau de învinuiţi care ar confirma tranzacţiile ilegale. Printre cei care „au dat declaraţii complete” s-ar afla directorii PSV Company Gheorghe Supeală şi Zizi Anagnastopol, susţin surse judiciare.
Arestaţii sunt „pericol public” deoarece s-au constituit în grup infracţional organizat
Magistraţii Tribunalului Bucu-reşti au admis arestarea lui Sorin Mihai şi a celorlalte cinci persoane deoarece „reprezintă pericol social prin natura infracţiunilor săvârşite în grup organizat”, susţin surse judiciare. Sorin Mihai ar fi fost coordonatorul la vedere al grupului infracţional constituit special pentru a sâvârşi infracţiuni de delapidare, spălare de bani, fals, evaziune fiscală, fapte pedepsite cu peste 4 ani de închisoare. În limbaj popular, Mihai Sorin ar fi „sifonat” de la SC PSV Company SA peste 5 milioane de euro la circa 18 societăţi comerciale înfiinţate special pentru acest lucru pe numele celorlalţi arestaţi. „Banii ar fi fost încasaţi în mare parte pentru servicii în domeniul IT, zonă în care Sorin Mihai este specialist. În realitate, aceste servicii nu au fost prestate, iar banii au fost încasaţi în sume mici, pentru a nu se sesiza Oficiul Naţional pentru Prevenirea Spălării Banilor” spun surse judiciare. Între serviciile plătite s-ar fi aflat „pregătirea computerelor şi imprimantelor pentru iarnă”, operaţiune care nu ar fi avut loc, după cum ar fi confirmat în timpul anchetei directorii PSV, Supeală şi Anagnastopol, în declaraţiile lor date la DIICOT. Inculpaţii s-au ales şi cu acuzaţia de evaziune fiscală deoarece s-au sustras de la plata taxelor.
Firmele arestaţilor
Printre firmele special înfiinţate pentru sifonarea celor peste 5 mi-lioane de euro de la SC PSV Company (fosta Petromservice) s-ar afla SC Card Vision Media, SC Iranet Media SRL, SC Inocent Casting, SC Real Media Production, SC Phenicia Consulting SRL, unde asociaţi sunt Ionuţ Călinescu, Predan Ioan, Tatiana Dinu, Mihaela Nacu. Contractele ar fi fost încheiate din dispoziţia preşedintelui-director general, Sorin Mihai, şi avizate de Ioan Ciucă.
Dosarul PSV Company de la DNA
Sorin Mihai, preşedintele director general de la PSV Company (fostă Petromservice), este cercetat de procurorii anticorupţie pentru o rambursare ilegală de TVA de 62 milioane euro. Surse judiciare susţin că societatea PSV, Company ar fi obţinut returnarea ilegală de TVA de 62 milioane euro pe care ulterior ar fi folosit-o pentru a capitaliza alte firme off-shore.