4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialHoţul artefactelor dacice, ARESTAT pentru 29 de zile

Hoţul artefactelor dacice, ARESTAT pentru 29 de zile

Horia-Camil Radu, românul rezident în Angila, suspectat că a scos ilegal din ţară obiecte dacice de patrimoniu furate din mai multe situri arheologice protejate din România, a fostr arestat, informează Parchetul General.

Decizia a fost luată, luni, de magistraţii Tribunalului Alba, care au admis solicitarea procurorilor.

Horia-Camil Radu a fost trimis în judecată, printr-un rechizitoriu emis la data de 05.08.2008, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale, însă a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române.

CITIŢI ŞI: Cum a fost prins hoţul artefactelor din situl arheologic Sarmisegetuza Regia

La data de 5 septembrie 2010,  în timp ce se deplasa spre o casă de licitaţii din Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti, inculpatul a fost depistat de autorităţile britanice la un punct de control având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol.

Prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: Trafic cu monede dacice, la Vâlcea

La 16. 04. 2013, autorităţile britanice competente au transmis actele de cercetare privind pe Radu Horia Camil autorităţilor române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

 

Cele mai citite

iOS 18.2 ar putea fi lansat chiar în luna decembrie a acestui an

Apple urmează să lanseze iOS 18.2 în decembrie, iar o dată probabilă ar fi ziua de luni, 9 decembrie, conform unei notificări recente de...

România, pe locul șapte în UE la valoarea producției agricole, în contextul unui declin la nivel european

România, alături de alte șase țări, a contribuit la 76,5% din valoarea agricolă totală a producției în UE Valoarea producției agricole a Uniunii Europene...

Bitcoin depășește pragul de 90.000 de dolari, susținut de optimismul pieței sub viitoarea administrație Trump

Miercuri, Bitcoin a atins un nou record, depășind valoarea de 90.000 de dolari și urcând până la 91.700 de dolari, creșterea criptomonedei fiind impulsionată...
Ultima oră
Pe aceeași temă