Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost reţinuţi, sâmbătă dimineaţă la ora 7,00, de procurorii DNA. Chelu este acuzat ca a incercat să cumpere influenţă pentru muşamalizarea dosarelor penale de evaziune fioscală în care apare ca făptuitor şi pentru a prelua acţiunile Hidroconstrucţia (vezi la finalul articolului detalii despre această companie), deţinute probabil ilegal de „un director bătrân”.
Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar ceillati trei pentru complicitate la dare de mita si cumpare de influenta. Instanţa Tribunalului Bucureşti va hotărî în aceasta seara daca va emite mandate de arestare pentru 29 de zile.
Chelu i-a dat secretarului de stat Dan Valentin Fatuloiu 50.000 de euro in parcarea sediului Ministerului Adminsitratiei si internelor, urmand ca acesta sa mai primeasca doua masini de lux si doua apartamente. Valoarea totala a mitei ar fi fost de circa 1.000.000 de euro. Pentru toate acestea, Chelu i-a cerut lui Fatuloiu sa-i musamalizeze dosarele de evaziune fiscala si sa-l ajute sa preia actiunile la Hidroconstrucţia ” detinute de un director batran”.
Chelu a ajuns la chestorul Fatuloiu prin Stefan Badea, care il cunostea pe fiul secretarului de stat, motiv pentru care Badea este acuzat de complicitate la cumparare de influenta. Gabriel Constantinescu si Antonel Bunu au fost „negociatorii” trimisi la inaintare de Chelu, motiv pentru care si ei sunt acuzati de complicitate. Chelu s-a intalnit prima data cu Fatuloiu in urma cu o saptamana, cand i-a cerut ajutorul si pentru a prelua actiunile de la Hidroconstrucţia detinute de „un director batran”.
Autodenunturi la DNA au facut doar secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu si fiul acestuia inca de la primul contact cu reprezentantii lui Chelu, respectiv din luna august 2010. Avocatii lui Chelu au anuntat ca si acesta ar fi facut un denunt, dar cu siguranta nu l-a facut la DNA, spun surseler noastre.
Daca persoana la care Chelu ar fi facut autodenuntul (politist, procuror local, serviciu secret) recunoaste acest lucru, atunci anchetatorilor le va fi foarte usor sa depisteze „cartita”, deoarece respectiva persoana din acea institutie trebuia sa-l indrume pe Chelu la DNA. Se poate presupune si ca acea persoana ar fi acceptat sa-l acopere pe Chelu pentru situatia ipotetica in care acesta ar fi fost denuntat de Fatuloiu (preconstituire de probe care sa anuleze eventuale acuzatii).
Fatuloiu, specializat de occidentali in managementul informatiilor
Dan Valentin Fatuloiu a fost numit secretar de stat la MAI in octombrie 2009, cu misiunea, intre altele, de a coordona descoperirea retelelor de evaziune fiscala pentru a aduce mai multi bani la bugetul de stat. Inainte de aceasta functie, Fatuloiu a fost sef al IGPR (2005-2006), adjunctul sefului Directiei de Combatere a criminalitatii organizate ( 2004-2005), sef al Politiei Capitalei (2000), sef al Politiei Arges (1997-2000), sef al Politiei Dambovita (1994-1997). A fost scolit de americani si europeni pentru combaterea criminalitatii organizate tranfrontaliere, in special al traficului de fiinte umane si al criminalitatii informatice, domeniu in care a coordonat proiecte cu SUA si tari europene. S-a specializat si in domeniul managementului informatiilor.
Catalin Chelu, suspectat de comandarea unei crime?
Catalin Chelu este un om de afaceri stabilit in Galati, cu o avere estimata la circa 17 milioane de euro. Presa a relatat despre Chelu ca ar fi fost folosit de Sorin Ovidiu Vintu ca paravan al unora dintre afacerilor sale. Chelu este specilist in tranzactionarea actiunilor la Bursa, fiind suspectat ca a cumparat de la SIF-uri, prin interpusi, un portofoliu mai mare de 1% decat permite legea. Aceste activitati sunt cercetate intr-un dosar penal DIICOT.
Chelu are conexiuni in Republica Moldova si Ucraina, spun surse specializate, el fiind suspectat si de moartea unei femei -„Luminita din Focsani”-, folosita de Chelu ca „sageata” (interpus) pentru cumpararea de actiuni. Se pare ca aceasta „Luminita” ar fi pastrat pentru sine cateva miliarde de lei vechi din tranzactionarea acestor actiuni si ar fi murit in conditii suspecte. Surse din criminalistica spun ca ar fi vorba in realitate de Luminita Toader din Galati, vicepresedintele SIF Muntenia care a murit intr-un accident de circulatie bizar, fiind suspectat ca i s-au tait franele de la masina. Informatia nu a fost confirmata oficial inca. Cert este ca dosarul acestui accident de circulatie a fost cerut de Parchetul General.
De unde a pornit conflictul secretarului de stat Fatuloiu cu seful IGPR Petre Toba
Prima dispozitie din cadrul strategiei de stopare a evaziunii fiscale pusa la punct de secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu in octombrie 2009 a fost centralizarea celor peste 3000 de dosare de evaziunea fiscala aflate pe rolul sectiilor de Politie din tara.
Asa s-a descoperit ca din cele peste 3000 de dosare au fost trimise sesizari la Parchet doar pentru 200 de cazuri care ulterior s-au soldat cu rechizitorii de trimitere in judecata, restul primind amenzi.
Fatuloiu a centralizat la minister toate aceste dosare netrimise la Parchet si a descoperit ca majoritatea au aceeasi faptuitori , dar nu s-a inceput urmarirea penala deoarece prejudiciul mic impunea cel mult o amenda. Intre cele netrimise la Parchet se aflau si 48 de dosare de evaziune fiscala in care aparea omul de afaceri Catalin Chelu din Galati.
Secretarul de stat Fatuloiu a dat dispozitii scrise Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv sefului institutiei Petre Toba, sa conexeze dosarele cu aceeasi faptuitori si sa le trimita la Parchet (DIICOT). Acesta ar fi fost momentul rupturii amicitiei intre Toba si Fatuloiu, spun surse judiciare, deoarece informatiile din strategia de stopare a evaziunii fiscale au ajuns si la capii retelelor de evaziune, intre care s-ar afla si Chelu. De asemenea, ar fi existat scurgeri de informatii si de la nivelul inspectoratelor judetene al politiei, inclusiv de la Galati, spun sursele noastre.
Hidrocostructia, vanata pentru obtinerea contractele de la Compania Nationala de Autostrazi
Guvernul a anuntat ca in bugetul pentru anul 2011 va rezerva fonduri importante pentru a putea accesa sute de milioane de euro fonduri europene gratuite destinate infrastructurii (autostrazi, drumuri, poduri alte constructii). Unul dintre copetitori la obtinerea contractelor este si HIDROCONSTRUCTIA, companie , infiintata in 1950 si privatizata in 1995 prin metoda MEBO (cumpararea actiunilor de catre salariati si conducere). Compania, cu sediul central in Bucuresti, are 12 sucursale, dintre care una in Germania. SC Hidroconstructia este subcontractor pentru Bechtel (SUA) la autostrada Brasov – Bors si pentru companiile italiene Astaldi si Todini care detin contracte cu CNADR ( Compania Nationala de Autostrazi si drumuri nationale). In afara de aceste subcontractari, Hidrocunstructia a executat lucrari pentru : Hidroelectrica, Termoelectrica si Compania Nationala a Apelor Romane. Catalin Chelu si-ar fi dorit „felia” ( portofoliu important de actiuni) detinuta de un fost director general al Hidroconstructia