1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialEvaluare MCV: Delegaţia Comisiei Europene s-a întâlnit cu ministrul Cazanciuc

Evaluare MCV: Delegaţia Comisiei Europene s-a întâlnit cu ministrul Cazanciuc

O delegaţie a Comisiei Europene a ajuns, miercuri, în România, în cadrul misiunii de evaluare pe care o efectuează în ţara noastră în perioada 29-31 mai, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei remis România liberă.

Oficialii europeni au fost primiţi de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. La reuniune au participat reprezentanţi ai MJ, la nivel de conducere (secretari de stat, secretar general, consilieri ai ministrului), precum şi echipa tehnică a Ministerului care gestionează domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Citeşte şi Cazanciuc: România îşi face datoria în ceea ce priveşte lupta anticorupţie

Pe parcursul misiunii, experţii Comisiei Europene vor purta discuţii pe marginea progreselor înregistrate de România în procesul de dezvoltare a sistemului judiciar şi de luptă împotriva corupţiei, pe baza condiţionalităţilor specifice Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la independenţa justiţiei, reorganizarea sistemului judiciar (implicaţii asupra cadrului normativ, resurse umane şi financiare alocate, echilibrarea volumului de activitate), implementarea noilor Coduri, procesul de modificare a Constituţiei, stadiul implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie, utilizarea fondurilor UE în susţinerea procesului de dezvoltare a justiţiei din România.

Ministrul Justiţiei şi-a manifestat încrederea că măsurile întreprinse de minister în ultimele luni, precum şi urmărirea priorităţilor deja stabilite la nivelul instituţiei vor contribui la un raport pozitiv al Comisiei Europene, ce va fi dat publicităţii la sfârşitul anului 2013.

Citeşte şi Cazanciuc: Intrarea în Schengen este o decizie politică

Esenţial pentru reuşita procesului de modernizare a sistemului judiciar şi continuarea în mod eficient a luptei împotriva corupţiei este dialogul, atât între instituţiile naţionale cu atribuţii în materie, cât şi între acestea din urmă şi partenerii externi, îndeosebi Comisia Europeană.

„Printr-un dialog de substanţă, constant, onest putem elabora proiecte fundamentale pentru domeniul justiţiei, astfel încât toţi actorii implicaţi în modernizarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei să simtă că se situează de aceeaşi parte a baricadei şi urmăresc obiective comune. Identificarea celor mai bune căi de modernizare, precum şi dorinţa de a împinge lucrurile înainte, vor contribui la consolidarea încrederii reciproce. Cred că prin realizări punctuale putem arăta dorinţa şi angajamentul nostru de a construi. Până la urmă, încrederea în justiţie este un bun comun, al cărui principal beneficiar este cetăţeanul”, a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Pe parcursul misiunii, experţii Comisiei Europene vor avea întrevederi cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv Inspecţia Judiciară), ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţională de Integritate, Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, instituţiei Avocatului Poporului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă