-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialDosarul „Poşta" - finalul unei afaceri „netimbrate"

Dosarul „Poşta” – finalul unei afaceri „netimbrate”

Foştii şefi ai Poştei Române sunt pe punctul de a afla prima sentinţă a instanţei în controversatul dosar penal care a scos la iveală prejudiciul de aproape patru milioane euro adus instituţiei.

Tribunalul Bucureşti se apropie de finalizarea cercetării judecătoreşti şi de pronunţarea verdictului în primul dosar de corupţie al fostului şef al Poştei Române, Dan Mihai Toader, trimis în judecată în 2009 de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar mai este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani chiar controversatul Maricel Păcuraru, om de afaceri apropiat de Sorin Ovidiu Vîntu. Mâine ar putea fi ultimul termen al procesului de fond dacă Păcuraru nu va fi iarăşi internat în spital.

Magistraţii de la tribunal se pregăteau încă din februarie să finalizeze judecata, potrivit datelor de portalul instanţelor de judecată. De atunci, cauza a mai fost amânată pentru luna martie, iar ulterior pentru aprilie. Asta, pentru ca, în primă fază, inculpaţii din dosar să-şi pregătească apărarea întrucât parchetul ceruse modificarea acuzaţiilor aduse acestora, dar mai ales pentru ca Maricel Păcuraru să revină din spital în vederea susţinerii ultimului cuvânt.

În acelaşi dosar mai sunt judecaţi, tot pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Emanoil Lepădatu, fost director economic al Poştei Române, şi Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică al aceleiaşi companii, în timp ce afaceriştii Neculai Pintilie, Daniela Moisă, Iulian Ditcov şi Lucian Beşchea sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Astfel, potrivit DNA în cursul anului 2006, inculpaţii Toader, Lepădatu şi Marinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General, Director Economic Executiv, respectiv Director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al C.N.P.R. S.A., au iniţiat şi au aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române pentru diverse riscuri – accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate etc.

Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi trei companii de asigurări, dar cu încălcarea regulamentelor C.N.P.R. S.A. şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă, spun anchetatorii. Prin aceasta s-ar fi cauzat un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de peste 14, 3 milioane lei (echivalentul a circa 4 milioane euro). La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, inculpaţii Pintilie, Moisă Daniela (ca administratori ai S.C. Continental ASIG ASIG S.A. şi S.C. Pronova S.R.L.) şi Beşchea Lucian, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6,94 milioane lei, reprezentând comisionul de intermediere, arată procurorii DNA. Maricel Păcuraru a beneficiat, potrivit aceloraşi surse, ca intermediar şi el, de peste 6,7 milioane lei.

De asemenea, Păcuraru Maricel a mai dobândit 1,7 milioane lei pe care i-a folosit în interes personal şi i-a transferat către alte persoane fizice sau juridice, deşi ştia că provine din infracţiuni. La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, Pintilie, Moisă şi Ditcov au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei (şi controlate de Păcuraru Maricel) peste 12,8 milioane lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicită.  Text Box:  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă