1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialDosarul Petromservice: pus în libertate, Luca vrea să părăsească ţara

Dosarul Petromservice: pus în libertate, Luca vrea să părăsească ţara

Fostul vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, Liviu Luca, anchetat de Parchetul General alături Sorin Ovidiu Vîntu pentru devalizarea Petromservice, vrea să i se ridice interdicţia de a părăsi ţara, impusă de Curtea de Apel Bucureşti după ce l-a eliberat din arest.

Pe 14 decembrie, Luca a înregistrat la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva ordonanţei procurorului de caz de prelungire a interdicţiei de a părăsi ţara care îi expiraseră chiar cu o zi în urmă.

Judecătorii urmează să ia în discuţie cererea lui Luca de a i se ridica interdicţia pe 20 decembrie.

În afara lui Luca, un alt membru al Consiliului de Administraţie de la Petromservice, Graziano Raicovich, anchetat şi el de Parchetul General în acelaşi dosar, vrea şi el să i se ridice interdicţia de a părăsi ţara.

Pe 13 decembrie Tribunalul Bucureşti a respins însă solicitarea făcută de acesta nefondată.

Cercetaţi în libertate

Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 14 noiembrie punerea în libertate a tuturor celor anchetaţi de Parchetul General pentru devalizarea Petromservice în frunte cu Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Sorin Mihai – acesta din urmă fiind fost director al actualei PSV Company. Iniţial, pe 8 noiembrie, Tribunalul Bucureşti admiseseră propunerea de arestare formulată procurori. Curtea de Apel a decis însă că toţi pot fi cercetaţi în libertate, stabilindu-le interdicţia de a părăsi ţara.

Toţi sunt acuzaţi că au adus fostei Petromservice un prejudiciu de peste 80 de milioane de euro.

Faptele

Parchetul General anunţa pe 7 noiembrie punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 ore a lui Vîntu  şi Luca, în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare (în dauna Petromservice.) şi spălare a banilor.

Probele administrate de procurori au relevat faptul că falimentarea controlată a Petromservice  a condus la prejudicierea societăţii cu peste 83 milioane euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

De asemenea, probatoriul administrat până în prezent, a relevat faptul că falimentarea controlată a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro. „Din ansamblul probelor administrate până în prezent a mai rezultat faptul că actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, cu banii Petromservice, a unor acţiuni  supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real. În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A., prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau al unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special S.C. Realitatea Media S.A. (14,2 milioane euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6,7 milioane euro euro) şi S.C. GM Invest S.A. (1,3 milioane euro)”, se mai arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă