15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDNA obţine în premieră interdicţie de producţie în cazul unei firme al...

DNA obţine în premieră interdicţie de producţie în cazul unei firme al cărei patron este cercetat

Patronul firmei Top Meat Food Galaţi a fost arestat pentru corupţie, după ce ar fi încercat să influenţeze martorii din dosarul în care este anchetat, iar firma acestuia este obligată ca două luni să nu mai producă sau să distribuie preparate din carne, decizia fiind o premieră în justiţia română, scrie Mediafax.

Tribunalul Galaţi a dispus, luni, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Neculai Dumitru, reprezentantul legal al societăţii Top Meat Food Galaţi, cercetat alături de directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, Viorel Gheorghiţă.

Iniţial, în acest dosar a fost arestat doar Viorel Gheorghiţă, Neculai Dumitru primind interdicţie de a părăsi ţara. Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Galaţi au revenit în faţa instanţei cu o nouă propunere de arestare preventivă a lui Neculai Dumitru, pe motiv că acesta, în timpul cât a fost lăsat liber, a încercat să influenţeze mai mulţi martori din dosar.

Instanţa a admis propunerea procurorilor, astfel că patronul firmei Top Meat Food Galaţi a fost arestat, decizia putând fi însă contestată la instanţa superioară.

De asemenea, Tribunalul Galaţi a admis cererea procurorilor de a interzice firmei Top Meat Food Galaţi să îşi mai desfăşoare activitatea de preparare şi comercializare a produselor alimentare pe o perioadă de 60 de zile, decizia constituind o premieră în justiţia română.

Procurorii gălăţeni au adunat noi probe în acest dosar care dovedesc faptul că Neculai Dumitru încearcă influenţarea mai multor persoane din dosar precum şi probe care dovedesc faptele de corupţie de care acesta este acuzat, au declarat, luni, surse judiciare.

În 23 iunie, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe directorul DSVSA Galaţi, Viorel Gheorghiţă, pentru dare de mită, luare de mită, şantaj, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi pe Neculai Dumitru, pe care îl acuză de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi falsificare de alimente sau alte produse.

O zi mai târziu, Tribunalul Galaţi a emis mandat de arestare preventivă doar pentru Viorel Gheorghiţă, astfel că Neculai Dumitru a fost lăsat liber, cu interdicţie de a părăsi ţara.

Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2008, Viorel Gheorghiţă, în calitate de director executiv al DSVSA Galaţi, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că el nu a remediat neregulile găsite de Departamentul de Control al Guvernului la instituţia pe care o conducea.

Totodată, Viorel Gheorghiţă este acuzat şi că, în cursul acestui an, a cerut unor funcţionari cu atribuţii de control din subordinea sa să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să protejeze activitatea unor comercianţi şi producători de produse alimentare din Galaţi.

În acest context, în cursul lunii aprilie, Viorel Gheorghiţă i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul Top Meat Food Galaţi, mai multe produse alimentare pentru terţe persoane, astfel ca inspectorii din subordinea sa să nu amendeze magazinele aparţinând Top Meat Food Galaţi. Procurorii notează că, fiind astfel protejat, Dumitru Neculai „s-a implicat în activităţi de producere şi comercializare a unor produse alimentare dăunătoare sănătăţii consumatorilor”.

Cele mai citite

Românii au prins gustul vieții la țară. „Acela a fost momentul când am decis să facem pasul către sat“

Pandemia i-a împins pe mulți români să se mute în mediul rural, iar trendul continuă și în prezent. Spațiile deschise i-au făcut să se...

Deces tragic pentru un bărbat din Alba înțepat de o viespe mare în cap

Un bărbat de 49 de ani, din județul Alba, a murit după ce a fost înțepat în zona capului de un gărgăun (viespe mare),...

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă