Directorul companiei Petromin, Florentin Chiforeanu, a fost dus la audieri, miercuri seară, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în urma descinderilor făcute în cursul zilei la sediul societăţii, informează Mediafax.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Florentin Chiforeanu ar fi acuzat de abuz în serviciu.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au descins, miercuri, la sediul Petromin din Portul Constanţa, de unde au ridicat mai multe documente şi au sigilat câteva birouri.
După încheierea percheziţiilor, procurorii l-au dus pe directorul companiei la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru audieri, la ora transmiterii acestei ştiri Florentin Chiforeanu fiind în continuare în sediul instituţiei respective.
Mai multe descinderi au avut loc, miercuri după-amiază, la sediul companiei de transport maritim CNM Petromin (CNMP) din Portul Constanţa, unde au fost sigilate mai multe birouri şi ridicate documente, acţiunea fiind coordonată de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, afirmă surse judiciare.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) deţine, potrivit celor mai recente date, 70,01% din acţiunile companiei Petromin, iar SIF Transilvania are o cotă de 23,83%.
În 23 mai, la Constanţa au avut loc mai multe percheziţii în urma cărora au fost arestate 28 de persoane acuzate de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.
Între persoanele arestate se numără fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu şi fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare Eugen Bogatu. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
În acest dosar, senatorului Mircea Marius Banias, cercetat şi el în cauză, i-a fost impusă interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
Patru zile mai târziu, reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) au declanşat un control la terminalul Containere al Portului Constanţa, vizând combaterea evaziunii fiscale, iar verificările vor continua încă cel puţin trei săptămâni.