6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cererea de încuviințare a arestării deputatului PMP Florin Popescu, la Parlament....

UPDATE. Cererea de încuviințare a arestării deputatului PMP Florin Popescu, la Parlament. DNA cere ARESTAREA deputatului, acuzat că a cumpărat voturi în 2012 cu peste 60 de tone de carne de pui grill

UPDATE  24.04 –  Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu a ajuns la Camera Deputaţilor, solicitarea fiind trimisă joi dimineaţă de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit procedurilor, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor urmează să repartizeze această cerere Comisiei juridice, care va întocmi un raport. Plenul forului legislativ se va pronunţa apoi prin vot.

Membrii Biroului Permanent al Camerei urmează să se reunească în şedinţă joi, la ora 12.30.

Procurorul general Tiberiu Niţu i-a transmis, miercuri, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu – acuzat că ar fi cerut mită în campania electorală din 2012.

"În temeiul art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi art. 195 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor republicat, în temeiul art. II din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 7/2011, raportat la prevederile art. 202 Cod procedură penală, şi existând cazul prevăzut de art. 223 alin. 2, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Popescu Florin-Aurelian pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz", informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Demersul vine după ce DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, în dosarul în care acesta este acuzat că a cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, în valoare de peste 400.000 lei, pentru a le da cetăţenilor în campania electorală din iunie 2012.

_ _ _ _

DNA cerea arestarea deputatului PMP Florin Popescu deoarece în campania electorală pentru alegerile locale din 2012, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și șef, la acea vreme, a filialei județene al PDL, ar fi cerut de la un om de afaceri mari cantități de pui grill – între 60 și 80 de tone – pentru a le împărți cetățenilor cu scopul de a le obține voturile. Valoarea produselor cerute și primite ar depăși suma de 400.000 de lei.

Deputatul Florin Popescu anunţă că îşi suspendă activitatea în PMP până la clarificarea situaţiei sale şi că s-a retras şi din lista de candidaţi ai acestei formaţiuni la euroalegeri, precizând că se pune la dispoziția Justiției şi că nu este necesară cererea de arestare preventivă.

Citește și: Deputatul Florin Popescu: Mă suspend din PMP, ies din lista pentru PE, nu e necesară arestarea preventivă

 

Motivele pentru care DNA cere arestarea preventivă a deptatului sunt: "infracțiunile săvârșite de inculpat se pedepsesc cu închisoare mai mare de patru ani și există probe  că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică".

În plus, Florin Popescu și denunțătorul, pentru a împiedica descoperirea faptelor (motiv de arestare!), au pus puii în pungi neinscripționate și le-au depozitat într-un spațiu al unui alt om de afaceri, se susține în actul de acuzare al procurorilor.

Care este procedura de arestare a unui parlamentar

Arestarea deputatului se poate face doar cu avizul majorității deputaților României deoarece parlamentarii au imunitate pentru reținere, percheziții și arestare preventivă.

Potrivit procedurii, DNA trimite solicitarea de arestarea preventivă procurorului general al României, care transmite, la rându-i, solicitarea   ministrului Justiției și de acolo, solicitarea ajunge la Camera Deputaților.

Primii care se pronunță asupra solicitării DNA sunt membrii comisiei juridice a Camerei Deputaților, apoi cererea de arestare se supune votului plenului. Pentru arestare este necesar votul majorității simple a deputaților prezenți, cu condiția existenței cvorumului.

Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a transmis deja Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, solicitarea DNA pentru arestarea deputatului PMP Florin Popescu.

Care sunt probele principale ale DNA

Între probele tari ale DNA figurează, pe lângă autodenunțul omului de afaceri căruia Florin Popescu i-ar fi cerut puii, și declarații luate mai multor angajați ai firmelor denunțătorului, angajați cu care șeful județului Dâmbovița,  în mai-iunie 2012, ar fi transportat și distribuit produsele. 

De asemenea, ar exista probe materiale potrivit cărora autorii principali ai faptelor de corupție, respectin Florin Popescu, pe atunci președinte CJ Dâmbovița, și omul de afaceri-denunțătorul, ar fi încercat să ascundă urmele infracțiunii.

Potrivit procurorilor, produsele – între 50.000 și 60.000 de pui grille , ambalați în pungi neinscripționate cu indicativele producătorului – au fost mutate în altă locație decât spațiile producătorului; s-ar fi întocmit acte fictive, acțiuni în care a fost implicat, între alții, și un cenzor al firmei prejudiciate. Cenzorul și-ar fi recunoscut faptele, spun sursele României Libere.

În ordonanța DNA se precizează : „Detaliile privind livrarea, transportul și locurile de descărcare a produselor au fost stabilite de Florin Aurelian Popescu cu o persoană, auditor financiar și cenzor la una din firmele omului de afaceri denunțător, la cererea acestuia din urmă".

Potrivit DNA, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire pe deputatul PMP Florin Aurelian Popescu pentru folosirea autorității și influenței sale de președinte CJ și șef al filialei județene al PDL  la data faptelor, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase sau bunuri necuvenite.

„Nu voi face nici un demers pentru a împiedica Justiția”

Deputatul PMP Florin Popescu a declarat pentru România Liberă că " Nu voi face nici un demers pentru a împiedica bunul mers al Justiției. Consider că în România Justiția trebuie să fie independentă și nu voi face nimic să împiedic solicitările DNA, în comparație cu alți parlamentari pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă".

Deputatul PMP ne-a mai spus că nu i-a cerut niciodată nimic denunțătorului, că nu a făcut trafic de influență pentru acesta sau pentru apropiații săi, că nu ne poate spune numele lui deoarece vrea să respecte solicitările procurorilor.

De asemenea, ne-a declarat că îi este greu să-și amintească amănunte din aprilie-mai 2012 ( perioada campaniei electorale pentru alegerile locale), dar că va încerca să-și demonstreze nevinovăția și va fi permanent la dispoziția Justiției.

Florin Popescu a fost șeful filialei PDL Dâmbovița și președinte al CJ Dâmbovița în mandatul 2008-2012. La alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost ales deputat ca membru PDL. În 2014, a plecat din PDL și s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă