2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCum a reuşit o grupare de turci şi români să ”spele” 18...

Cum a reuşit o grupare de turci şi români să ”spele” 18 milioane de euro, bani proveniţi din tranzacţii ilegale în panificaţie

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, marţi dimineaţă 42 percheziţii, în şapte judeţe şi în Capitală, la locuinţele unor suspecţi de evaziune fiscală, în domeniul panificaţiei, dar şi la mai multe firme conduse de aceştia.

Este vorba despre 37 de persoane, cetăţeni români şi turci care au făcut tranazacţii ilegale cu grâu şi produse de panificaţie, prejudiciind statul cu aproximativ 18 milioane de euro. Banii au fost scoşi din ţară şi trimişi în conturile unor turci din Turcia, Germania şi Suedia.

Percheziţiile au avut loc în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti. Membrii Grupării sunt  acuzaţi de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile.

”În urma cercetărilor efectuate, prin Rezoluţia din data de 12.10.2013 a fost începută urmărirea penală pentru un număr de 42 învinuiţi iar prin Ordonanţă din data de 14.10.2013 a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru un număr de 37 inculpaţi.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi inculpaţii, cetăţeni turci şi români, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, începând cu anul 2009 şi până în prezent au efectuat mai multe operaţiuni vizând achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad, urmate de vânzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului român.

În unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Cum spălau banii

Sumele obţinute din vânzarea produselor derivate erau însuşite de cetăţenii turci, care în baza unei înţelegeri prealabile au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia.

Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an cca. 6 milioane euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.

Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la aproximativ 18 milioane euro.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost ridicaţi 350.000 lei, respectiv 150.000 euro. În cauză urmează să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje şi autoturisme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă