4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCredit de milioane pe un teren de 2.000 euro

Credit de milioane pe un teren de 2.000 euro

Printre persoanele implicate se află şi Marian Constantinof, fostul finanţator al echipei de fotbal Farul Constanţa.

Marian Constantinof, Iulian Bogdan Neacşu Cîrstina şi Ion Hondaru au dat un tun de aproape 2,7 milioane de euro băncii UniCredit. Ei au fost sprijiniţi de un expert-evaluator, Corneliu Şchiopu, şi un fost personaj care a lucrat în interiorul băncii, Radu Alexandru Luca, în prezent patronul firmei Luca Finance Management SRL. Toţi aceştia au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub acuzaţia de de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procesul lor va începe pe 5 mai la Tribunalul Bucureşti.

Omul de afaceri Marian Constantinof a fost pentru o perioadă de timp finanţatorul echipei de fotbal Farul Constanţa. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, Iulian Neacşu Cîrstina a fost asociat cu Constantinof în firma Nemar Building, societate implicată într-o controversată afacere cu Poşta Română. Presa a scris că Nemar Building ar fi furnizat hârtie de 500.000 de euro către Fabrica de Timbre, o sucursală a Poştei Române, dar hârtia nu a ajuns niciodată la destinatarul din acte.

Metodă ingenioasă de fraudare

Potrivit informaţiilor RL, principalii beneficiari ai afacerii au fost Marian Constantinof şi Iulian Neacşu Cîrstina. Ion Hondaru, trimis şi el în judecată, este cel care deţine terenul care a fost pus drept garanţie la bancă. Proprietatea sa este situată, potrivit publicaţiei de vânzare din septembrie 2010 a executorului bancar Adrian Ovidiu Toader, pe str. Drumul Malul Mieirii nr. 24-28, sector 3, suprafaţa fiind 5.400 mp. Sursele RL spun însă că terenul nu poate fi folosit la nimic, deci valoarea sa este extrem de mică. De altfel, potrivit raportului de evaluare a terenului comandat ulterior de UniCredit, valoarea celor 5.400 mp este de 2.430 euro. „Evaluatorul Şchiopu a scris însă în acte că terenul ar face undeva aproape de patru milioane de euro. De aia banca a aprobat un credit de 2.672.175 de euro. Supraevaluarea a fost posibilă cu complicitatea lui Şchiopu,” au explicat sursele RL. Potrivit acestora, cei implicaţi au mutat indicatorul străzii Drumul Malul Mieirii într-o zonă mai centrală din punct de vedere imobiliar. „În dosarul care trebuia prezentat băncii era nevoie să apară şi imagini cu terenul pus garanţie. Ori dacă se fotografia terenul real, care era plin şi de stâlpi de curent electric, banca nu ar fi aprobat nici un credit”, au mai spus sursele.

Conducerea UniCredit a descoperit problemele când Constantinof şi Neacşu Cîrstina nu au mai plătit ratele la creditul contractat în 2008. Verificările interne făcute au determinat conducerea băncii să facă o plângere la DNA împotriva tuturor celor implicaţi în afacere, în 2009.

Ancheta procurorilor Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe faptelor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a confirmat faptul că datele din plângerea băncii sunt reale, personajele implicate fiind trimise în faţa judecătorilor cu acuzaţia de înşelăciune.

TRECUT

Cine este intermediarul Un rol important în această afacere păgubitoare pentru bancă l-a avut, potrivit surselor RL, şi un alt personaj trimis în judecată de DNA, mai exact Alexandru Radu Luca, managerul firmei Luca Finance Management. Potrivit aceloraşi surse, acesta din urmă este brokerul care le-a intermediat celor doi afacerişti creditul. Procurorii DNA spun că Luca a fost complicele celor doi, întrucât şi el ştia de manevra frauduloasă cu terenul pus garanţie la bancă. CV-ul şefului firmei Luca Finance Management, descoperit de RL pe un site de specialitate, este unul mai mult decât interesant. Actuala sa societate, unde este asociat împreună cu soţia, este o firmă de consultanţă financiară care printre altele se ocupă şi cu „consultanţa în vederea acordării de credite”. Înainte de a avea propria afacere, Alexandru Radu Luca a deţinut mai multe funcţii în cadrul HVB Bank România, care a fuzionat cu Banca Ţiriac. Ulterior rezultatul fuziunii dintre cele două bănci, adică HVB Ţiriac, a fuzionat cu UniCredit România.

Cele mai citite

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă