13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialConstantin Iancu, fost director al ANIF, acuzat de ameninţări, lovire şi răpire...

Constantin Iancu, fost director al ANIF, acuzat de ameninţări, lovire şi răpire – achitat de ICCJ

Fostul director al ANIF, Constantin Iancu, deferit justiţiei, alături de alte persoane, pentru sechestrare, ameninţare şi lovire, a fost achitat definitiv, marţi, de către instanţa supremă, care a respins recursul DIICOT împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti care stabilise nevinovăţia lui, potrivit Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut astfel deciziile instanţelor inferioare în acest caz.

Iniţial, Tribunalul Dolj hotărâse, în iunie 2009, achitarea acuzaţilor, apoi procurorii DIICOT au făcut apel la Curtea de Apel Bucureşti, care a respins contestaţia acuzării.

DIICOT a făcut recurs la ICCJ, care miercuri a fist a respins.

Hotărârea instabnţei supreme este definitivă.

Constantin Iancu a fost achitat de acuzaţia de iniţiere sau constitutire a unui grup infracţional organizat. De aceeaşi acuzaţie au fost achitaţi şi Lucian Bîltac, Geromin Victor Bîltac, Robert Ştefăniţă Bîltac, Sandu Marian (fost Cristescu) şi Capotescu Gheorghe-Laurenţiu.

Fostul şef al ANIF Constantin Iancu a fost achitat şi de infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal a lui Alexandru Andrei, Dorina Andrei şi a lui Merişanu Marius Cristian. De asemenea, Iancu a mai fost achitat şi de acuzaţia de ameninţare şi de lovire sau alte violenţe.

În 4 martie 2009, procurorii DIICOT – Serviciul teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe Constantin Iancu, fost director ANIF, alături de Lucian Bîltac, Geromin Victor Bîltac, Robert Ştefăniţă Bîltac, Marian Sandu (fost Cristescu) şi Gheorghe-Laurenţiu Capotescu, sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, lipsire de libertate în mod ilegal, ameninţare şi lovire.

Potrivit anchetatorilor, Iancu a exploatat în Austria, în urmă cu 15 ani, un bărbat căruia i-a promis că-l ajută să-şi găsească un loc de muncă, pe care apoi l-a legat cu un lanţ de un gard şi pe care l-a fotografiat cu o planşetă în mână, pe care l-a obligat să scrie că a greşit faţă de el şi că este o „zdreanţă”. Această faptă însă fusese prescrisă la momentul trrimiterii în judecată în legătură cu sechestrarea omului de afaceri, constataseră instanţele inferioare.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă