5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialConexiunile miliardarului Niculae

Conexiunile miliardarului Niculae

Legăturile omului de afaceri Ioan Niculae cu un inspector ANAF arestat pentru trafic de influenţă şi cotele de participaţii ale acestuia într-o societate implicată în controversata afacere „Tutunul românesc” vor fi anchetate de DNA într-un nou dosar, în care sunt vehiculate mai multe suspiciuni de fals.

 

În martie anul acesta, izbucnea un scandal de proporţii: inspectorul ANAF Adrian Gavrilă şi consilierul fiscal Marius Stăncescu erau arestaţi pentru trafic de influenţă, după ce afaceristul italian, Antonello Celestini i-a denunţat la DNA, arătând că cei doi ar fi pretins bani susţinând că aveau influenţă pe lângă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Între timp, cei doi au fost trimişi în judecată, iar din dosarul lor procurorii anticorupţie au decis să mai formeze încă trei dosare în care sunt implicate nume surpriză. Cea mai importantă disjungere din dosarul în care Gavrilă şi Stăncescu au fost trimişi în judecată îl vizează pe inspectorul ANAF Adrian Gavrilă şi relaţiile sale cu miliardarul Ioan Niculae, aflat pe locul al treilea în topul celor mai bogaţi români, realizat de revista Capital.

De altfel, procurorii arată în rechizitoriul lui Gavrilă că vor verifica mai multe conexiuni care pornesc de la Niculae, patronul grupului InterAgro şi al fostei societăţi Tutunul Românesc: „Întrucât în legătură cu această faptă nu au fost finalizate cercetările la acţiunile cesionate de denunţătorul Celestini Antonello, cotele de participaţii ale martorului Ioan Niculae în Galaxy Tobacco SA, legăturile dintre SC Galaxy, SC Interagro, legăturile dintre Ioan Niculae şi societatea CTS Tobacco Ltd, urmează să se dispună disjungerea, cercetările urmând a fi efectuate faţă de inculpat într-un alt dosar constituit la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în care se vor efectua cercetări şi sub aspectul săvărşirii infracţiunii prev. de art. 290 Cod penal (fals în înscrisuri sub semnătură privată)”, se arată în rechizitoriul DNA prin care au fost trimişi în judecată Adrian Gavrilă şi Marius Stăncescu.

În 2008, presa scria despre faptul că Galaxy Tobacco se pregătea să cumpere fosta Societate Naţională Tutunul Românesc, aflată în acte în proprietatea lui Ioan Niculae. Sursele RL spun că procurorii vor să se lămurească asupra mai multor necunoscute, inclusiv dacă nu cumva în spatele CTS Tobacco Ltd şi al Galaxy s-ar afla chiar Niculae.

Stăncescu, suspectat de spălare de bani şi evaziune fiscală

În anul 2008, denunţătorul lui Stăncescu şi Gavrilă, italianul Antonello Celestini, a cesionat acţiunile pe care le avea printr-o firmă-paravan, CTS SRL, la Galaxy Tobacco, controlată de Ioan Niculae. Potrivit DNA, o anumită perioadă de timp Niculae nu i-a plătit lui Celestini acţiunile cumpărate, iar Gavrilă s-a oferit să intervină la omul de afaceri român pentru ca italianul să îşi primească banii, totul în schimbul unui comision. Anchetatorii anticorupţie vor să se lămurească dacă nu cumva însă Gavrilă a luat doar comisionul de la Antonello Celestini, fără să mai vorbească cu Ioan Niculae. Potrivit DNA, Adrian Gavrilă ar fi încasat 15.000 euro de la Celestini pentru intervenţie. De altfel, Gavrilă este urmărit penal în acest dosar disjuns pentru înşelăciune, partea vătămată fiind Celestini.

Pe de altă parte, Ioan Niculae a fost audiat de DNA chiar şi în acest dosar în care sunt judecaţi Gavrilă şi Stăncescu pentru trafic de influenţă, în  calitate de martor. În ceea ce-l priveşte pe Marius Stănescu, patron al cunoscutei firme de consultanţă fiscală Riff Holding, procurorii DNA au format şi pentru acesta un nou dosar în care este suspectat că prin intermediul societăţilor offshore pe care le-a reprezentat „este implicat în activităţi infracţionale circumscrise evaziunii fiscale, spălării de bani”. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă