4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât câştigă soţul unei judecătoare

Cât câştigă soţul unei judecătoare

Constantin Costache, soţul unei judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, a încasat 250.000 de euro numai dintr-un contract cu societatea Avicola SA, potrivit declaraţiei de avere a soţiei sale.

 

Averile magis­tra­ţilor au generat întotdea­una comentarii, mai ales în cazul judecătorilor şi procurorilor ai căror apropiaţi lucrează tot în sistem, ca avocaţi sau consilieri juridici. România liberă a prezentat recent topul celor mai bogaţi judecători de la Curtea Supremă. Venituri mari au însă şi familiile unor judecători de la alte instanţe. Un astfel de caz este şi cel al judecătoarei Anemary Antonela Costache de la Secţia a II-a Penală a Tribunalului Bucu­reşti.

Ultima ei declaraţie de avere din 2010 atrage atenţia prin veniturile declarate de soţul magistratului, Constantin Costache, din postura de consilier juridic. Se pare însă că Antonela Costache nu şi-a completat declaraţia de avere pe 2011 întrucât aceasta nu apare nici pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate, loc unde sunt „găzduite” declaraţiile de avere din toate domeniile, nici pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii. În aceste condiţii, nu sunt cunoscute câştigurile de anul acesta. Cele de pe 2010 însă sunt mai mult decât considerabile.

Astfel, la categoria „venituri din salarii”, în declaraţia de avere a judecătoarei Costache, în dreptul soţului acesteia apar contracte încheiate de acesta cu numai puţin de cinci societăţi comerciale din postura de consilier juridic. Firmele care îl plătesc pe soţul judecătoarei Costache sunt Concordia A4, Internet City DOI, SC Prefabricate Vest, SC Genesis Developement şi SC Bucureşti Trading SA.

De la toate aceste societăţi, potrivit declaraţiei de avere, el câştigă într-un an de zile 125.853 de RON. Mai mult decât soţia sa, al cărui venit anual este de 97.264 RON.

Surpriza soţului vine însă dintr-un alt contract încheiat de el cu o altă societate comercială. Astfel, la categoria „venituri din activităţi independente”, în declaraţia de avere a judecătoarei apare un contract încheiat de soţul său, Constantin Costache, cu SC Avicola SA. Nu se precizează despre care Avicola este vorba în condiţiile în care, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, la nivel naţional există mai multe societăţi cu această denumire. Venitul încasat doar în 2010 de soţul judecătoarei, în urma acestui contract, este impresionant: 250.000 de euro. Şi asta în condiţiile în care la rubrica „serviciul prestat” pentru acest onorariu, Constantin Costache a trecut ca şi la celelalte contracte – consilier juridic. Acesta din urmă nu a putut fi contactat pentru a ne explica mai pe larg decât în declaraţia de avere natura contractului încheiat cu Avicola.

Consilierul magnatului

Pe lângă veniturile foarte mari, în cazul lui Constantin Costache este interesant şi cine se află în spatele firmelor pentru care lucrează acesta. Astfel, multe din societăţile cu care Costache are contract de consilier juridic, în frunte cu Genesis Developement, sunt controlate de magnatul Liviu Tudor. Acesta este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul afacerilor imobiliare.

Genesis Development a dezvoltat parcurile de birouri West Gate din Militari şi Novo Park din Pipera. Tudor este unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, cu un portofoliu de circa 130.000 mp.

În aprilie 2011, Tudor fonda Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO), alături de alţi doi importanţi magnaţi, Ion Ţiriac şi ieşeanul Iulian Dascălu.  În timpul Guvernului Adrian Năstase numele lui Liviu Tudor a fost asociat puternic cu cel al deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, dar şi cu afacerea Economatelor prin Concordia A4. În toată această ecuaţie mai rămâne de lămurit cu care societate Avicola a încheiat Constantin Costache contractul de 250.000 de euro, în condiţiile în care multe dintre societăţile cu acest nume din întreaga ţară sunt falimentare.  Text Box:  

Cinci dintre firmele cu care lucrează Costache sunt controlate de magnatul imobilia­relor Liviu Tudor.

Cele mai citite

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

Date noi despre jaful de la Muzeul Drents: Mașina hoților, găsită arsă

În vizorul autorităților se află inclusiv clanul Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru furturi spectaculoase de artă Anchetatorii olandezi au...
Ultima oră
Pe aceeași temă