Sute de milioane de euro au fost spălaţi în România în 2011, statul român fiind prejudiciat de sume semnificative. Schemele de spălare a banilor au fost dezvăluite de autorităţi după instrumentarea unor dosare importante. Dosarul Petrom Service a prezentat cum Sorin Ovidiu Vintu a reuşit să delapideze zeci de milioane de euro. Un alt dosar spectaculos a fost cel legat de complexul comercial Dragonul Rosu, care a arătat circuitul spălarii banilor pentru mafia asiatică condusă de vietnamezul Hoa Le Duc.
Dosarul Petrom Service: Cum au disparut 100 de milioane de euro
Noul dosar în care Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns pentru a treia oară în arest a dezvăluit mecanismele spălării a aproape 100 de milioane de euro în doar şase luni din anii electorali 2008-2009. Parte din banii delapidaţi au fost transferaţi de PetromService către lanţuri de firme, majoritatea offshore-uri din Cipru, în baza unor contracte, unele reale, dar supraevaluate de 50 de ori, altele fictive.
Realitatea Media, Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă şi jurnalistul Mircea Dinescu se află printre beneficiarii celor peste 83 milioane euro delapidate de la PetromService. Beneficiarul principal (51 milioane euro) a fost însă Sorin Ovidiu Vîntu.
Există şi situaţii în care beneficiarii finali au primit banii direct în cont, fără acoperire contractuală. Printre cei fără contract se află şi poetul şi jurnalistul Mircea Dinescu, în contul căruia au fost transferaţi, la ordinul lui Vîntu, 100.000 de euro.
De banii banii Petromservice au mai beneficiat şi copiii lui Vîntu, Ioana şi Ionuţ. Procurorii au reuşit să descifreze şi să probeze traseul banilor cu ajutorul specialiştilor de la SRI şi Poliţia Capitalei.
Citeşte şi Unde au ajuns banii delapidaţi de tandemul Vîntu-Luca
Delapidarea a 83 de milioane de euro şi prejudiciul creat statului, de 98 de milioane de euro, de către cuplul Vîntu-Luca au fost descoperite întâmplător. În 2009, după capturarea lui Nicolae Popa la Jakarta-Indonezia, condamnat la 15 ani închisoare în dosarele FNI-FNA, procurorii au obţinut de la bănci circuitul banilor către fugar, plăţi dispuse de Sorin Ovidiu Vîntu prin Octavian Ţurcan şi cu semnătura lui Liviu Luca.
Citeşte şi Cum s-au dat de gol Vintu si Luca. Vezi circuitul banilor pentru Nicolae Popa
Reţeaua Dragonul Roşu şi cele 600 milioane dolari scoase din România
Reţeaua de crimă organizată şi coordonată de Hoa Le Duc a intrat în atenţia autorităţilor române încă din anul 2007, când a şi fost demarată monitorizarea efectivă a grupului. Unul dintre cele mai importante momente de pe parcursul anchetei a fost marcat la începutul anului 2010, când Le Duc şi alţi parteneri de-ai săi au fost reţinuţi, pentru ca ulterior să rămână în arest preventiv timp de aproape un an.
Astfel, Tribunalul Bucureşti a admis pe 18 februarie 2010 propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a lui Hoa Le Duc şi a altor nouă cetăţeni români, chinezi şi vietnamezi. Toţi aceştia sunt acuzaţi că au format un grup infracţional organizat. Unul cât se poate de periculos şi de eficient, în condiţiile în care, potrivit estimărilor făcute de anchetatori, membrii reţelei au reuşit să scoată din România peste 600 milioane dolari în doar câţiva ani. Banii proveneau din afacerile ilegale făcute în „zona liberă” Dragonul Roşu. Hoa Le Duc este considerat de procurorii DIICOT unul dintre iniţiatorii reţelei de crimă organizată.
Circuitul era următorul: membrii grupării gestionau, pentru aproape toate firmele care aveau afaceri în Dragonul Roşu, importul fraudulos de mărfuri, aduse pe mare din China, Hong Kong şi Vietnam, care intrau în România fără plata tuturor taxelor la bugetul de stat. Profitul realizat era apoi expatriat, de asemenea fără plata taxelor aferente. În acest scop, banii erau scoşi cash din România şi transportaţi în Republica Moldova. De acolo, prin intermediul unui localnic, membru al reţelei transfrontaliere, sumele erau introduse în circuitul bancar din paradisuri offshore, cum ar fi Letonia.
Citeşte şi Conexiunile supreme ale liderului mafiei asiatice