5.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialCaracatiţa lui Dinel din lumea justiţiei

Caracatiţa lui Dinel din lumea justiţiei

Judecătoarele din Bucureşti care l-au scăpat pe Dinel Staicu de condamnarea la şapte ani de închisoare au ajuns ieri la DNA, procurorii demarând o anchetă amplă în acest caz. Conexiunile lui Dinel în lumea justiţiei se dovedesc extrem de interesante cu cât de apropiem mai mult de Craiova. Aici, RL a descoperit doi judecători de la Curtea de Apel bine conectaţi la interesele de afaceri ale fostului preşedinte al SIF Oltenia.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală faţă de cei trei magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti care au admis contestaţia în anulare formulată de Dinel Staicu, decizie în urma căreia afaceristul a fost scăpat de o condamnare definitivă la şapte ani de închisoare cu executare. Este vorba de Liliana Bădescu, Veronica Cârstoiu şi Dumitriţa Piciarcă, toate fiind învinuite de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, au declarat pentru RL surse judiciare. Doi dintre judecători, Piciarcă şi Cârstoiu, au ajuns ieri în faţa procurorilor DNA. Aceleaşi surse spun că şi Bădescu trebuia să vină tot ieri, însă se pare că a cerut un nou termen pentru a se prezenta la audieri. Ancheta în acest dosar a fost anunţată chiar de către procurorul şef al DNA, Daniel Morar, care a spus într-o emisiune la TVR că a fost deschisă o anchetă în legătură cu modul în care a fost eliberat Staicu.

De ce au ajuns judecătorii la DNA

Pe 22 februarie a.c., Curtea de Apel Bucureşti, în completul Bădescu-Cârstoiu-Piciarcă, admitea contestaţia în anulare formulată de Dinel Staicu şi, pe cale de consecinţă, dispunea anularea sentinţei pronunţată de aceeaşi instanţă, dar într-un alt complet, prin care Staicu fusese condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare. Prin contestaţia formulată, fostul preşedinte al SIF Oltenia, condamnat pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, susţinea că ar exista autoritate lucru de judecat, în sensul că pentru faptele pentru care fusese condamnat la Bucureşti primise cu mult timp înainte neînceperea urmăririi penale, deci nu mai putea fi anchetat. În acest sens, avocatul lui Dinel invocase o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. Surse judiciare au explicat însă pentru RL deficienţele hotărârii date de cele trei judecătoare anchetate de DNA. Potrivit acestora, Piciarcă-Bădescu-Cârstoiu au analizat mai degrabă numerele de înregistrare primite de dosarele în care era cercetat Staicu pe la mai multe unităţi de parchet.

În realitate, lucrurile ar fi stat însă altfel, susţin sursele RL, pentru că ar fi vorba de etape diferite ale acţiunilor întreprinse de Staicu. În primă fază, el a fost trimis în judecată de DNA pentru modul ilegal în care a obţinut creditele de la Banca Interna-ţională a Religiilor, alături de fostul director al băncii, Ion Popescu. În acest dosar el a fost condamnat iniţial definitiv la şapte ani de închisoare. Celelalte fapte au fost trimise pentru cercetare de procurorii DNA la structura lor teritorială de la Craiova. „Însă în acele dosare de la Craiova vorbim de cu totul alte episoade din acţiunile derulate de Staicu. S-a anchetat ce a făcut Dinel cu banii obţinuţi din acele credite luate de la Banca Internaţională a Religiilor şi nu felul în care a luat creditele. În instanţele de la Craiova s-au verificat şi eventualele obligaţii fiscale ale firmelor lui Dinel la bugetul de stat, obligaţii generate de tranzacţiile făcute de el după ce a luat creditele de la bancă”, au explicat sursele RL.

Pista Făurar

În afară de ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, România liberă a descoperit alţi doi magistraţi care au soluţionat dosare ale afaceristului şi care sunt conectaţi la cercurile de interese în care s-a aflat controversatul afacerist Dinel Staicu. Este vorba de doi judecători de la Curtea de Apel Craiova: Gheorghe Vintilă şi Ştefan Făurar. Cei doi au făcut parte din completul de recurs al Curţii de Apel Craiova care s-a pronunţat pe 18 noiembrie 2008 într-un dosar în care era contestată soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de DIICOT Craiova faţă de Dinel Staicu şi câţiva complici ai acestuia. De asemenea, Vintilă a mai făcut parte dintr-un alt complet al Curţii de Apel Craiova care, pe 27 septembrie 2010, a dat soluţie într-un alt dosar în care se contesta NUP-ul primit tot de Staicu, dar de la DNA Craiova. Una din aceste două decizii a fost invocată de avocaţii fostului preşedinte al SIF Oltenia în contestaţia în anulare de la Curtea de Apel Bucureşti, în urma căreia condamnarea sa a şi fost anulată. Cei doi magistraţi, Vintilă şi Făurar, au însă legături destul de apropiate cu Staicu & Co.

Soţia judecătorului Ştefan Făurar, Doina, este notar în Craiova şi se află în relaţii apropiate şi de afaceri cu Dinel Staicu, au declarat pentru RL surse judiciare. Mai exact, notăriţa Doina Făurar a autentificat mai multe contracte comerciale în care partener era chiar Staicu.

Unele din contracte vizau chiar tranzacţii din dosarul Băncii Internaţio-nale a Religiilor, tranzacţii pentru care afaceristul craiovean a fost trimis în judecată. Unul dintre ele este contractul de vânzare-cumpărare din iulie 1999 prin care societatea Frigorifer cumpără, prin Dinel Staicu, din procesul de lichidare al SC Carnexpod SA, un activ în valoare de 2,8 miliarde lei vechi.

Peste o jumătate de an, Staicu ipotechează acest activ în favoarea BIR, dar la un preţ de zece ori mai mare. Documentele poartă parafa notarului Doina Făurar, la fel ca şi alte două ipoteci făcute de afacerist în favoarea BIR, tot în decembrie 1999. De asemenea, tot soţia judecătorului Ştefan Făurar a autentificat şi alte acte adiţionale din 2002, prin care fuzionează societăţile creditate de BIR şi controlate de Staicu. Între cele două etape de fuziune, tot acelaşi notar autentifică vânzarea unor imobile ipotecate în favoarea Băncii Internaţionale a Religiilor. „Acestea sunt doar câteva dintre actele care au trecut prin parafa Doinei Făurar. Dacă privim modul de lucru al lui Dinel, reiese că acesta nu lucrează cu mulţi oameni, apropiaţii săi fiind aceiaşi care apar în mai toate afacerile controversate ale acestuia. Asta poate arăta că el îşi alegea cu grijă oamenii la care apela”, explică în continuare sursele RL.

Pista Vintilă

În cazul lui Gheorghe Vintilă, situaţia stă puţin diferit. Astfel, în declaraţia acestuia de avere, depusă pe 12 mai 2009, apare ca element de noutate faţă de cea depusă cu un an mai devreme un automobil Toyota RAV4 despre care judecătorul declară că a fost achiziţionat din venituri proprii, maşina fiind înregistrată pe numele soţiei, Daniela Vintilă. Aceasta din urmă este profesor la Universitatea din Craiova. Alt element de noutate este dat de un împrumut pe care judecătorul declară că l-ar fi luat de la Ion Rusu, suma fiind de 10.000 euro. Ion Rusu, care l-ar fi împrumutat pe magistrat, este unul şi acelaşi cu fostul şef al Agenţiei BIR Craiova. Surse judiciare vorbesc despre faptul că, după prăbuşirea băncii, Rusu ar fi fost „preluat” de Staicu, acesta primind un post într-o firmă din SIF Oltenia, instituţie financiară pe care Dinel Staicu o transformase într-o moşie personală. Rusu a fost şi el anchetat de DNA chiar în dosarul lui Dinel Staicu, însă a primit NUP deoarece a susţinut că responsabilitatea acordării creditelor către firmele omului afaceristului aparţinea conducerii centrale şi nu lui personal, ca director de sucursală. 

 

Dinel Staicu a reuşit de fiecare dată să obţină câştig de cauză în dosarele care au fost pe rolul instanţelor judecătoreşti şi în instrumentarea parchetelor din Craiova. De altfel, singurele sentinţe de condamnare, trei la număr, au fost date în Bucureşti. Nu este un secret că relaţiile lui Dinel cu diverşi oficiali din structurile statului s-au consolidat în anii în care a condus SIF Oltenia.

Cele mai citite

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...

SUA anunță un armistițiu între forţele dominate de kurzi și grupările pro-turce din Siria

Statele Unite(SUA) au anunţat marţi prelungirea armistiţiului, sub egida Washingtonului, între forţele dominate de kurzi care controlează vaste regiuni din nord-estul Siriei şi grupările...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă