Nuredin Beinur, fratele sau Erchin, comisarul sef Cristinel Nitoi, adjunctul sefului Politiei Neptun, si patru locotenenti-batausi de profesie au fost încatuşaţi de procurori pentru multiple infracţiuni de şantaj săvârşite cu violenţă, recuperator de bunuri pentru cămătari, tulburarea liniştii şi ordinii publice.
Din interceptarile telefonice rezulta ca Beinur a apelat la ajutorul unor jurnalisti constanteni, dar si la un inalt functionar de la Parlamentul României, cu identitate protejata, pentru a sprijini actiunile sale de santaj, perceperea unor taxe de protecţie, recuperari de bunuri pentru camatari. Potrivit interceptarilor, functionarul de la Parlament l-ar fi refuzat pe Beinur, motiv pentru care acesta are statut de martor protejat.
Grupul de criminalitate organizata coordonata de Beinur i-a terorizat ani la rand pe micii intreprinzatori de pe litoral, in special pe cei care isi desfasurau afacerile pe spatiul cuprins intre Constanta si Mangalia. Daca nu acceptau sa plateasca taxa de protectie de circa 15.000 de euro anual, patronii erau batuti, amenintati cu pistolul la tampla, cu bagarea in portbagaj si molestarea sexuala, cu rapirea si violarea membrilor familiilor lor, erau amenintati cu incendierea si distrugerea bunurilor lor.
Unii dintre cei astfel santajati s-au plans politiei locale, dar dosarele au fost ingropate de comisarul Cristinel Niţoi, reţinut de procurori. Cei care au îndrăznit să facă plângeri impotriva clanului Beinur erau pedepsiti cu „aceleasi arme”: prin comisarul Cristinel Nitoi, Politia locală le facea dosare penale reclamantilor, iar sefa politieri rutiere din Mangalia, Gabriela Iacob, le dadea amenzi. Clanul lui Beinur a avut acoliti si in primaria Mangalia, iar cei care cracneau si nu plateau taxele de protectie erau vizitati de inspectori si apoi amendati sau li se ridicau avizele comerciale sau de constructii. Pentru astfel de fapte a fost pus sub invinuire functionarul public Emanoil Hanganu. De altfel, toţi participantii la comiterea infractiunilor au fost pusi sub invinuire. Toate aceste amanunte se regasesc in documentele dosarului instrumentat sub coordonarea procurorului sef Marius Iacob. Patronii care au acceptat sa depuna marturii au statut de martori protejati in acest dosar.
Clanul Beinur s-a ocupat si de recuperari de bunuri prin violenta si teroare psihica. La Beinur au apelat si multi camatari. Spre exemplu, Beinur s-a ocupat de recuperea contravalorii a 6 kG de aur în Sibiu, mai precis a sumei de 100.000 de euro, la solicitarea unui cetatean turc care se ocupa de camatarie in Romania (livra bijutierilor cantitati de aur si daca acestia nu plateau la timp, pretul crestea, iar de recuperare se ocupau locotenentii lui Beinur).
Tot prin violenta,Beinur a preluat afacerile sau bunurile unor persoane care au si ei statut de martori protejati. Infractiunile din acest dosar au fost comise incepand cu anul 1999 si pana in prezent. Autoritatile locale nu numai ca nu au stopat ilegalitatile, dar unii functionari publici au participat efectiv la comiterea infractiunilor. Ministerul Administratiei si Internelor va declansa anchete pentru a-i pedepsi pe sefii din politiile si administratiile locale care au incurajat aceste infractiuni. La musamalizarea infractiunilor clanului Beinur a participat si Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia.
Fragmente din transcrierile convorbirilor telefonice ale inculpaţilor, cuprinse în referatul de arestare:
În referatul prin care procurorii cer arestarea lui Beinur se regăseşte transcrierea a de trei convorbiri telefonice pe care Beinur le-a avut cu doi ziarişti de la cotidianul „Replica de Constanţa”, prezentaţi doar cu iniţialele A.A şi A.C, cu prilejul cărora inculpatul a cerut publicarea unor articole denigratoare la adresa uneia dintre părţile vătămate, identificată drept M.M..
06.08.2010: Nuredin Beinur îl sună pe jurnalistul A.C.:
NUREDIN BEINUR: V-am zis că eram în război cu cine eram… înţelegi?
DOMN: Da. V-a făcut iar plângere, alta sau…?
NUREDIN BEINUR: Nu, e tot în plângerile alea vechi care le făcea el tot timpul.
DOMN: Aha. Au mai sunat oameni de pe la el, de pe la Roşiori?
NUREDIN BEINUR: Uite, aseară, ai văzut – acela, un taximetrist. Acesta are minicarele alea. L-au alergat iar fiu-său, i-a intrat cu o maşină într-un minicar… Deci eu am ajuns acum să tac din gură, să nu mai zic nimic, să mă apăr doar prin voi, prin ziare şi prin astea. Înţelegi? Şi, dacă voi nu o să le desfăşuraţi şi astea, nu o să se întâmple nimic. Şi vrei să-ţi spun ceva? În viaţa mea şi nu o să fac asta, că e o lege a bărbaţilor şi astea, ca să nu vorbeşti, înţelegi dar ceea ce ti-am spus şi cu Mincă. Pentru că nu vreau să mi-l pun pe comandatul acesta, care un ţâşti bâşti pentru mine – acesta de la Neptun. Dar o să trebuiască să zic cum el îl plăteşte pe acesta. Ai înţeles? N-am ce să-i zic. Eu i-am spus şi în faţă: băi, comandante, n-am ce să-ţi fac, pentru că când a fost vărul meu înşelat cu maşina, tu – maşina era maşina ta şi atunci o să iasă la declaraţii.
DOMN: Am auzit şi cu ăştia – cu Bololoi şi cu Popa de la Venus, de la Silva. Am înţeles că are şi pe acolo – îşi primeşte pasa de mult timp.
NUREDIN BEINUR: Păi, eu ce să fac?! Eu nu pot să mă pun cu poliţia, că corb la corb nu-şi scoate ochii. Iar acesta de la Neptun e prea mic pentru mine. Dar cum o să audă unul de la Bucureşti – aude un general, aude un cutare – uite, mă, ce zice Beinur de poliţie şi uite ce zice de acesta. Ai înţeles?
DOMN: da. Oricum, zilele astea o să mai apară aşa, la puricat, cu firmele lu’ domnu’… şi o să vedem ce se mai întâmplă după aia”.
În continuare inculpatul îi promite ziaristului că îi va furniza în exclusivitate o ştire despre prietenul său, un fotbalist.
Pe site-ul „Replicii din Constanţa a apărut, în aceeaşi zi, un articol semnat de jurnalista A.A., care face referire la firmele lui M.M., având caracter negativ la adresa acestuia. Câteva zile mai tarziu, A.C. scrie un articol în care îl numeşte pe M.M. „afacerist ţepar”;
16.04.2010: Erchin Nuredin îl sună pe Emanoil Hanganu din cadrul Primăriei Mangalia. Cei doi stabilesc modalităţi de a exercita presiuni asupra părţii vătămate M.M.:
NUREDIN ERCHIN: Alo!
HANGANU EMANOIL: Da, Erchine. Ia, zi!
HANGANU EMANOIL: Ce faci, Emile?
HANGANU EAMANOIL: Ce să fac, uite, sunt pe acasă, mă schimb, că m-am încălzit. Am plecat dimineaţă îmbrăcat gros şi acum…
NUREDIN HERCHIN: Şi mai vii la serviciu?
HANGANU EMANOIL: Trebuie să mă duc până la un hotel
NUREDIN ERCHIN: Bun Ce era să îţi zic: e şi al nostru aici, frate-meu, ştii.
Ştii că noi suntem în râcă cu omul de-acolo, cu M.M.
HANGANU EMANOIL: Aşa.
NUREDIN ERCHIN: Şi vroiam acolo unde-i alee de acesta, şi dacă e, să vorbim să vedem cum facem un gărduţ acolo, cu primăria, noi, vedem cum.
HANGANU EMANOIL: Aha.
NUREDIN ERCHIN: Înţelegi?
HANGANU EMANOIL: Eu tocmai vreau să i-o trag lui M., că am fost ieri, nu ştiu dar…te-ai întâlnit cu Zbanţ? Cu Fane?
NUREDIN ERCHIN: Cu Fane Nu.
HANGANU EMANOIL: Da, şi vreau să i-o trag. Deci el era marţi la Roşiori, i-am spus să vină marţi la primărie, să vină să-i dau o amendă.”
21.04.2010: convorbire telefonică între Nuredin Erchin şi Emanoil Hanganu, în care acesta din urmă spue: „i-am tras nişte felicitări lui prietenul tău, amicul tău, vecinul tău, M. cel Alb…mari şi frumoase şi gustoase”.
Citeşte aici integral referatul prin care procurorii au cerut arestarea membrilor clanului Beinur.