12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialANCHETĂ FĂRĂ PRECEDENT: Ghervazen Longer, deputat, şi Mihai Radan, fost deputat, învinuiţi...

ANCHETĂ FĂRĂ PRECEDENT: Ghervazen Longer, deputat, şi Mihai Radan, fost deputat, învinuiţi pentru conflict de interese

Deputatul Ghervazen Longer, din partea minoritatii poloneze, si fostul deputat Mihai Radan au fost pusi sub invinuire pentru conflict de interese de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sesizarea a fost facuta de Agentia Nationala de Integritate.

Potrivit documentelor de punere sub invinuire,  Mihai Radan, fost deputat în Parlamentul României, in perioada 17.10 2006- 15.02. 2008 a savarsit  4 acte materiale de conflict de interese, procurorii reţinând  ca acesta, în calitate de deputat în Parlamentul României,  a propus şi a avizat angajarea în cadrul biroului său parlamentar a fiului său (în funcţiile de referent, respectiv şef cabinet), precum şi a nurorii sale (în funcţia de consilier). Totodată, în aceeaşi perioadă, învinuitul Radan  a încheiat cu soţia sa un contract civil având ca obiect prestarea de către aceasta a unor activităţi remunerate de Camera Deputaţilor.

In cazul deputatului minoritatii poloneze Ghervazen Longher din actuala legislatura, procurorii au retinut faptul ca, la data de 30 decembrie 2004, cand era tot parlamentar, la propunerea învinuitului, Camera Deputaţilor l-a  angajat pe fratele acestuia, prin contract individual de muncă pe perioadă determinată, avizat chiar de către deputat, contract ce a fost ulterior prelungit.

Menţionăm că în cazul lui Longer  s-a dispus  prima data, neinceperea urmaririi penale, dar aceasta solutie a fost infirmata prin ordonanţă, de către prim-adjunctul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar.

Cei doi fac parte dintr-un grup de 16 parlamentari din fosta legislatură acuzaţi de ANI de conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la cabinetele de circumscripţie. Printre aceştia se află şi Ioan Cindrea (PSD) şi Karoly Kerekes (UDMR), Oana Niculescu-Mizil (PSD), Sonia-Maria Drăghici (PSD), Mihai Radan (minorităţi), Stelică Iacob Strugaru (PDL) şi András-Levente Máté (UDMR).

Cele mai citite

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...

MAI: Mai puține infracțiuni și accidente rutiere grave în minivacanța de Revelion

Peste 24.000 de angajați ai MAI au asigurat zilnic ordinea publică, acordând atenție specială zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și lăcașurilor de cult În minivacanța de...

Data alegerilor prezidențiale a fost stabilită. Când vor avea loc

Coaliția de guvernare din România a luat o decizie importantă cu privire la desfășurarea alegerilor prezidențiale din acest an. Data alegerilor prezidențiale a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă